Άργησε η κυβέρνηση να αντιληφθεί την αδύναμη θέση της στο θέμα της διαχείρισης του ονόματος της γειτονικής χώρας και μετά την κοινωνική και πολιτική πίεση που δέχεται υποχωρεί από την αρχική της θέση ότι στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν ακραία στοιχεία.

Μάλιστα, από το βήμα της Βουλής ο κ. Κατρούγκαλος κατέληξε στη άποψη ότι τελικά ήταν «Έλληνες πατριώτες όσοι πήγαν στο συλλαλητήριο»  αλλά «παραπλανήθηκαν από τους ομιλητές». Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε ένα βήμα πίσω από τη γραμμή που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά κατηγόρησε τους ομιλητές και ιδιαίτερα τον κ. Φράγκο υποστηρίζοντας πως ούτε 700.000 Έλληνες υπάρχουν στα Σκόπια ούτε η Γαλλία έθεσε βέτο για την ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. με το συνταγματικό του όνομα.

Υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει μυστική διπλωματία και πέταξε το μπαλάκι στη ΝΔ ζητώντας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει την πρότασή του για το θέμα των Σκοπίων.  

Ο υπουργός επέμεινε πως η εθνική θέση στη διαπραγμάτευση είναι η σύνθετη ονομασία και η πλήρης αφαίρεση κάθε εκδήλωσης αλυτρωτισμού.

Προκάλεσε ωστόσο αίσθηση ότι ο υπουργός αναφέρθηκε σε ακροδεξιές και εθνικιστικές κορόνες από τη Νέα Δημοκρατία οι οποίες δεν δέχονται τον όρο «Μακεδονία» στη σύνθετη ονομασία.

Η φράση όμως αυτή θεωρήθηκε ως έκφραση δυσαρέσκειας και προς τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι έχουν την ίδια θέση.

Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν τη διαπραγμάτευση από μηδενική βάση με το επιχείρημα ότι η κατάσταση τώρα είναι καλύτερη από το 2008, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι αυταπατώνται, καθώς η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη.

«Η κατάσταση σήμερα είναι χειρότερη από το 2008. Το τέλμα δεν βοήθησε. Είναι περισσότερες οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη γείτονα χώρα με τη συνταγματική της ονομασία. Η κατάσταση είναι σήμερα πιο περίπλοκη» είπε χαρακτηριστικά.

Είναι ωστόσο χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά με τόσο ξεκάθαρο τρόπο η Αθήνα δείχνει να πετάει το μπαλάκι της ευθύνης και στα Σκόπια. «Δεν υπάρχει μυστική διπλωματία. Εμείς θα επιδιώξουμε να φέρουμε λύση στον βαθμό που θα ανταποκριθεί και η άλλη πλευρά» ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Κατρούγκαλου.