Η άποψη ότι ίσως και να μην βρεθεί τελικά λύση, παρά την κινητοποίηση πολιτική, διπλωματική και κοινωνική,  για το Σκοκπιανό, αρχίζει να συγκεντρώνει πιθανότητες καθώς μετά την χθεσινή κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του Τσίπρα και του Ζάεφ προέκυψε ότι οι γείτονες θα αλλάξουν όνομα στο αεροδρόμιο των Σκοπίων.  

 «Δεν θέλουμε να λύσουμε μόνο το θέμα του ονόματος, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό» είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προς τον ομόλογό του, προτείνοντας λύση πακέτο προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ .

«Πρώτα ο αλυτρωτισμός, μετά το όνομα»: αυτό το μήνυμα έστειλε στα Σκόπια ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Νταβός με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ωστόσο έδωσε μια γενικόλογη απάντηση για το Σύνταγμα και δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και σε δύο δρόμους των Σκοπίων.  

Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως«ο Ζόραν είναι διατεθειμένος να προβεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες άμεσα σε αυτήν την κατεύθυνση και εγώ του απάντησα πως είμαι διατεθειμένος προχωρήσουμε πρωτοβουλίες που είχαν παγώσει να Αδριατικής-Ιονίου και την πλήρωση και της δεύτερης φάσης της συμφωνίας διασύνδεσης με την ΕΕ στη Βουλή». Προκειμένου όμως να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να βρεθεί λύση, ιδιαίτερα στο να συμφωνηθεί σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων».

 Η τετ-α-τετ συζήτηση των δυο ομολόγων διήρκησε δυο ώρες ενω στη συνέχεια στη συζήτηση προσήλθαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ.  Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξουν «εγγυήσεις» ώστε να αντιμετωπιστεί ο αλυτρωτισμός «σε όλες τις μορφές του». Προανήγγειλε επίσης, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, την κύρωση από την ελληνική Βουλή, της δεύτερης φάσης της συμφωνίας διασύνδεσης με την ΕΕ.   

«Ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη στα πλαίσια του ΟΗΕ. Συμφωνήσαμε οι συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης να εντατικοποιηθούν, με σημαντικότερο το άνοιγμα του διασυνοριακού περάσματος των Πρεσπών» πρόσθεσε.   

Από την πλευρά του, ο κ. Ζάεφ διαβεβαιώσε πως η ΠΓΔΜ δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας και πως επιθυμεί μια κοινά αποδεκτή συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.    

«Δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας», είπε συγκεκριμένα και δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει τις ονομασίες στο αεροδρόμιο των Σκοπίων και του αυτοκινητόδρομου. «Οι δράσεις μας δείχνει την καλή μας πίστη.

Αυτό καταδεικνύει το γεγονός ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονα μας», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.   «Βρισκόμαστε σε μια στιγμή όπου μπορούμε να κατακτήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας και να δημιουργήσουμε μια γειτονιά σε όλα τα Βαλκάνια ευημερούσα.

Μπορούμε να δουλέψουμε από κοινού για να εξυπηρετήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Ηρθε η στιγμή να βρούμε μια λύση γιατί είναι ζωτική για την προοπτική μας ως προς την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή από τις δύο πλευρές. Πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας», επεσήμανε ο κ. Ζάεφ.   Πρόσθεσε επίσης πως θα παραμείνουν δεσμευμένοι υπό τη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ και τον κ. Νίμιτς.