Την τελευταία στιγμή και εκ των υστέρων ο Αλέξης Τσίπρας, αφού αντιλήφθηκε την καυτή πατάτα του Σκοπιανού που έχει στα χέρια του, επιχειρεί, τελώντας σε πανικό πια, να χαράξει εθνική γραμμή. Το Μαξίμου αντιλήφθηκε την αδύναμη θέση του και τους λάθος χειρισμούς στο θέμα του Σκοπιανού και βλέποντας το αδιέξοδο αλλά και την ηχηρή αντίδραση της κοινωνίας με τον κυβερνητικό εταίρο να αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο την κυβερνητική γραμμή, αναζητεί στηρίγματα και άλλοθι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η επιθετική ρητορική και μάλιστα σε υψηλούς τόνους από την πλευρά των ΑΝΕΛ στο θέμα της ονομασίας αναγκάζει τον Τσίπρα να «τρέξει» για άλλη μια φορά και να συρθεί από τις εξελίξεις. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στους ΑΝΕΛ, αλλά και του πανικού που επικρατεί στην κυβέρνηση η "βόμβα" που έριξε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κωνσταντίνος Κατσίκης. Υποστήριξε ότι αν ο Πάνος Καμμένος δεχτεί ονομασία για την ΠΓΔΜ με τον όρο Μακεδονία, εκείνος θα παραιτηθεί.  

Μίνι υπουργικό

Με την επιστροφή του στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού ενημέρωσε πρώτα τον Πάνο Καμμένο, σε μια προσπάθεια προφανώς να κάμψει και τις όποιες αντιδράσεις και ηχηρές διαφοροποιήσεις στο κόμμα των ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό, περνάει στην ενημέρωση της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών απ’ όπου και θα οριστικοποιηθεί η θέση της κυβέρνησης.  

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο πυρετός διαβουλεύσεων για σήμερα θα ολοκληρωθεί με την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, που θα γίνει στις 18.00 το απόγευμα.  

«Θεσμικό ναι» από Μητσοτάκη

Οι προσκλήσεις ωστόσο προς τους πολιτικούς αρχηγούς για ενημέρωση, αλλά και η ανάγκη δημιουργίας μιας εθνικής γραμμής, δεν φαίνεται να είναι εύκολη υπόθεση. Η θετική απάντηση από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πρόκληση του Τσίπρα, δεν εξασφαλίζει και την συναίνεσή του, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει την αρχική του γραμμή ότι είναι αργά για οποιαδήποτε ενημέρωση. Άλλωστε όπως έγινε γνωστό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ως πρόθεση αύριο το πρωί στις 10.00 που θα περάσει το κατώφλι του Μαξίμου να εκτελέσει απλά το θεσμικό του καθήκον.

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ζητά η Φώφη

Από την πλευρά τη Φώφη Γεννηματά, παρά την ανταπόκριση στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο θα συναντηθεί στις 12.30 το μεσημέρι αναμένεται να επιμείνει στην πρόταση για σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών καθώς θεωρεί ότι ασκεί εν κρυπτώ και μυστική διπλωματία και ότι δεν εξασφαλίσει καμία συναίνεση μέσα στην κυβέρνηση του.