Εντονότατες αντιδράσεις τόσο εντός που κόμματος όσο και από την αντιπολίτευση προκάλεσε η δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ,  Ζόραν Ζάεφ  για την διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα.

Οι αντιδράσεις προκαλούν νέους τριγμούς τόσο στην κυβέρνηση, που με αμηχανία αντιμετωπίζει τον… εμφύλιο που έχει ξεσπάει μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αφού φτάνουν στο σημείο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να ζητούν… τη διαγραφή συναδέλφων τους, ενώ ηχηρές είναι οι παρεμβάσεις από την αντιπολίτευση.

Η πρώτη εντονότατη αντίδραση ήρθε από τη Νέα Δημοκρατία η οποία με ανακοίνωσή της τόνισε πως πλέον επιβεβαιώνεται η άποψη που είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ενισχύει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και ότι πρόκειται για μια επιζήμια συμφωνία.

Λίγο αργότερα ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο δημαρχείο Ιλίου, είπε πως παντού η χώρα πηγαίνει πίσω και αναφερόμενος στο Σκοπιανό σχολίασε: «Ήρθε πριν λίγες ώρες ο κ. Ζάεφ και μίλησε για την ανάγκη να διδάσκεται δήθεν η μακεδονική γλώσσα στην Ελλάδα. Όταν είπαμε ότι δεν εκχωρούμε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα αυτό εννούσαμε. «Η ΝΔ είναι και θα είναι απέναντι σε αυτή τη συμφωνία» τόνισε.  

Σε σκληρή γραμμή ήταν και η δήλωση της Φώφης Γεννηματά η οποία με ειρωνική διάθεση έκανε λόγο για «μεγάλη επιτυχία» του Αλέξη Τσίπρα και... «ιστορική συμφωνία». Στον αντίποδα των πολιτικών αντιδράσεων, η κυβέρνηση απέφυγε να αντιπαρατεθεί ανοικτά με τον Ζόραν Ζάεφ για τις προκλητικές του δηλώσεις και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κτρούγκαλος που ανέλαβε την ευθύνη να απαντήσει περιορίστηκε να πει εμμέσως ότι οι δηλώσεις Ζάεφ κινούνται έξω από το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών και ότι η Αθήνα αναμένει από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό να σεβαστεί το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας». 

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ

Λίγο νωρίτερα, ήρθε στο φως και η κόντρα μεταξύ των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ του Χρήστου Καραγιαννίδη και του Γιάννη Μιχελογιαννάκη, με τον δεύτερη να κάνει οργισμένες ανακοινώσεις και «δείχνει» τον κ. Καραγιαννίδη ως τον συνάδελφό του που ζήτησε την διαγραφή του από το κόμμα.  

Ειδικότερα, ο κ. Μιχελογιαννάκης με γραπτή ανακοίνωση του ανέφερε μεταξύ άλλων «Είναι ντροπή, ο Ζάεφ, να παραποιεί ενσυνείδητα την συμφωνία των Πρεσπών, και εντός του κοινοβουλίου της FYROM να δηλώνει ψευδώς ότι υπάρχει πιθανότητα να διδάσκεται η σλαβική γλώσσα, που ο ίδιος ονομάζει «μακεδονική», στην Ελλάδα, και να μιλάει για μειονότητα των μακεδόνων του Αιγαίου. Όπως πιστεύουν οι Σκοπιανοί, η Μακεδονία κατακτήθηκε το 1913 και μετά έγινε εθνοκάθαρση. Πρόκειται για τη γνωστή Σκοπιανή προπαγάνδα και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πρέπει να ανακαλέσει άμεσα». 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του κ. Μιχελογιαννάκη. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει σε δεύτερη ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου, έκανες λόγο για «ρυπαρογραφήματα» και για δηλώσεις που εμφορούνται από τη λογική της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα ο κ. Καραγιαννίδης - σύμφωνα πάλι με τον κ. Μιχελογιαννάκη - έκανε γνωστές τις απόψεις του κατά του κ. Μιχελογιαννακη και στα άλλα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να συγκληθούν τα όργανα του κόμματος προκειμένου να διαγραφεί ο κ. Μιχελογιαννάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ.


Οταν δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον κ. Καραγιαννίδη να τους δημοσιοποιήσει το κείμενο της δήλωσής του που έστειλε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «εσωτερικό θέμα της κοινοβουλευτικής ομάδας». Οταν του είπαν ότι ο κ. Μιχελογιαννάκης με δήλωσή του, δημοσιοποιεί τις απόψεις του, ο κ. Καραγιαννίδης απάντησε: «Θα έπρεπε να ντρέπεται».  

Κατρούγκαλος: Απαιτούμε σεβασμό της συμφωνίας των Πρεσπών

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, διαψεύδοντας μεν τον Ζόραν Ζάεφ, δηλώνοντας όμως πως πρέπει και οι δύο πλευρές να δείξουν σεβασμό στο πνεύμα της συμφωνίας.

Η τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου ανέφερε: «Παρακολουθούμε την εξέλιξη της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ και αναμένουμε τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι μια από τις περιπτώσεις που αναδείξαμε τον ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας, ως παράγοντα επίλυσης διαφορών που χρονίζουν στην περιοχή μας», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.  

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, και όταν θα έχουμε πλήρη την καταγραφή της σχετικής δήλωσης, αν αποκλίνει από οποιοδήποτε πλαίσιο, θα τοποθετηθούμε αναλόγως» και διαμήνυσε: «Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει αμφιβολίας ως προς το πραγματικό περιεχόμενο που θα έχει η ανταπόκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά».