Τα πέντε ονόματα που έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση διάρκειας 35 λεπτών που είχαν στο Μαξίμου για το σκοπιανό, σύμφωνα με πληροφορίες των «Parapolitika.gr». Επίσης παρουσίασε μία μορφή διαπραγμάτευσης βήμα - βήμα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μπήκε καθόλου στην ονοματολογία και διαφώνησε κάθετα με τον τρόπο που κάνει η κυβέρνηση την διαπραγμάτευση. Είναι κατά του «κατακερματισμού» των θεμάτων διότι δεν είναι προς όφελος της εθνικής θέσης, όπως είπε και στη δήλωση του. Εθεσε ως πρώτο βήμα για οποιαδήποτε συζήτηση την δέσμευση των Σκοπίων για αναθεώρηση του Συντάγματος τους. Επισημαίνεται ότι ο Ζάεφ είπε στον Τσίπρα ότι σήμερα δεν έχει την πλειοψηφία που χρειάζεται αλλά θα προσπαθήσει μέχρι τις επόμενες εκλογές να την διαμορφώσει.  

Ο  πρόεδρος της ΝΔ άφησε αιχμές σε βάρος του πρωθυπουργού ότι επέλεξε μόνος του να κάνει τη διαπραγμάτευση, «ας μην ψάχνει για άλλοθι και συνενόχους» τόνισε. Επανέλαβε και τη θέση του ότι η συγκυρία λόγω του κλίματος που επικρατεί στην κοινωνία δεν προσφέρεται για συμφωνία.

«Δεν θα διχάσουμε τους Ελληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς».  

Υπενθυμίζουμε ότι τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς και οι Ελληνες τα μάθαμε από τα σκοπιανά μέσα ήταν:  

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας

Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)

  Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως εξής:

«Προσήλθα στο Μέγαρο Μαξίμου ως είχα υποχρέωση εκ του θεσμικού μου ρόλου.  Ο κ. Τσίπρας ενημερώνει σήμερα τους Πολιτικούς Αρχηγούς, ενώ εδώ και πολλές εβδομάδες έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.   

Σε όλο αυτό το διάστημα απέφυγε συστηματικά να διαμορφώσει συνθήκες πραγματικής συνεννόησης και συναίνεσης με τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης. Δεν ενημέρωσε  ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο ούτε τον ελληνικό λαό. Προσήλθε στη διαπραγμάτευση χωρίς καν να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου.   

Το χειρότερο όμως, δίχασε τους Έλληνες. Περιφρόνησε με προκλητικό τρόπο τους συμπολίτες μας που δικαιολογημένα εκφράζουν την πατριωτική τους ευαισθησία. Αντί να διαμορφώσει ένα ισχυρό εθνικό μέτωπο, επιδόθηκε σε μικροκομματικά παιχνίδια.  

Με αυτόν τον τρόπο κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας που οι συγκυρίες προσέφεραν προς αξιοποίηση.  

  Η διαπραγμάτευση έτσι όπως εξελίσσεται προκαλεί βαριές ανησυχίες. Η Κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε παραχωρήσεις χωρίς να λάβει συγκεκριμένα και μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα για τη χώρα μας. 

Η  πολύ σοβαρή παράλειψη του κ. Τσίπρα να θέσει ρητά και δημόσια το ζήτημα αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας ως αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε  διαπραγμάτευση, εξασθένησε την εθνική γραμμή.  Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός γιατί υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδος. 

 Η Νέα Δημοκρατία υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, σθένος και αποφασιστικότητα. 

Ο βίος και η πολιτεία  του  κ. Τσίπρα, αλλά και οι ως τώρα χειρισμοί του στο θέμα των Σκοπίων, δεν πείθουν ούτε κατ΄ ελάχιστον τους Έλληνες ότι μπορεί να κάνει το ίδιο.    

Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτε. Άλλωστε κάθε φορά που διαπραγματεύτηκε, τα αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες ήταν τραγικά.  

Το ζήτημα των Σκοπίων δεν είναι απλά ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής. 

Αφορά την εθνική μας συνείδηση, την ιστορία μας, εν τέλει την ίδια την ταυτότητα των Ελλήνων. Επαναλαμβάνω αυτό που είχα πει πριν από λίγες μέρες. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.  

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πορευθεί σε αυτόν τον δρόμο μόνος του.  Ας μην ψάχνει τώρα για άλλοθι, ούτε για συνενόχους».     

 Μητσοτάκης: Επικίνδυνοι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο Σκοπιανό

Καταγγελτικός και με ισχυρά επιχειρήματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δήλωση με ηχηρά μηνύματα τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς τον ελληνικό λαό για την αδύναμη διαχείριση που έκανε η κυβέρνηση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων με αποτέλεσμα οι λάθος χειρισμοί να ακολουθήσουν στο αδιέξοδο.

«Ο κ. Τσίπρας  στο Σκοπιανό επέλεξε να ακολουθήσει μοναχικό δρόμο ας μην ψάχνει άλλοθι και συνενόχους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Το παρασκήνιο της συνάντησης

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε από την αρχή ότι προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου ως είχε υποχρέωση ως εκ του θεσμικού του ρόλου. Άλλωστε όπως τόνισε και στην δήλωσή του «ο  κ. Τσίπρας ενημερώνει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς ενώ έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες τη διαπραγμάτευση για το όνομα».

Με το βαρύ κλίμα να «αποτυπώθηκε» από τα πρώτα λεπτά της συνάντησης των δύο πολιτικών αρχηγών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην κρύβει την ενόχλησή του ακόμη και ενώπιον του πρωθυπουργού την ώρα που δυό τους συνομιλούσαν στο σαλόνι του Μαξίμου, μπροστά στις κάμερες.  

Χωρίς ήχο

Με εικόνα, αλλά χωρίς ήχο, κάτι που σχολιάστηκε έντονα, έγινε η συνάντηση των δύο ανδρών, καθώς το κανάλι της ΕΡΤ έδωσε μόνο ήχο. Ο λόγος;

Τουλάχιστον όπως ενημερώνει το Μαξίμου, έγινε επειδή ήταν αίτημα του κ. Μητσοτάκη. «Ενημερώνουμε ότι η απουσία ήχου στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης οφείλεται σε χθεσινό αίτημα του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο κι έγινε αποδεκτό», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.  

Κανένα περιθώριο συναίνεσης

Κλείνοντας οριστικά πίσω του την πόρτα της συναίνεσης στο θέμα του Σκοπιανού αποχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την συνάντηση που είχε για 40 λεπτά με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Η θέση και στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας παραμένει σταθερή και σύμφωνα με πληροφορίες κατά το τετ-α-τετ του με τον πρωθυπουργό σημείωσε σ’ αυτόν ότι οι έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας είναι αποτέλεσμα των κακών χειρισμών της πολιτικής του κ. Τσίπρα και επανέλαβε ότι «Δεν χρειάζεται να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.

Να αναζητήσουμε λύση για τα Σκόπια σε μια καλύτερη συγκυρία».   

Διαβάστε επίσης:

Σκοπιανό: Ενώπιον των ευθυνών του αφήνει ο Μητσοτάκης τον Τσίπρα