Από τους: Ιωάννα Ηλιάδη - Μενέλαο Τασιόπουλο

«Δεν είναι ώρα για νέα κόµµατα. Είναι ώρα για αγώνες, για να σώσουµε τη Μακεδονία µας». Με αυτή τη φράση ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ότι δεν έχει πρόθεση -τουλάχιστον προς το παρόν να εµπλακεί ή να ενθαρρύνει ένα νέο κόµµα στα δεξιά της Ν.∆. «Εξι χρόνια τα ίδια σενάρια. Ντρέποµαι που τα βάζουν στο στόµα µου έξι χρόνια τώρα», συνεχίζει µε έµφαση ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, θέλοντας να πείσει για τις προθέσεις του.

Παρά ταύτα, είναι ο ίδιος ο Φραγκούλης Φράγκος, ο αποκαλούµενος και στρατηγός-αράχνη από την πολυετή θητεία του στον κλάδο των στρατιωτικών πληροφοριών, που έδωσε προ ελαχίστων ηµερών το έναυσµα για τέτοιου τύπου σενάρια µε την παρουσία του και τα όσα διακήρυξε στο πλαίσιο της οµιλίας του στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το Σκοπιανό. «Θα µας βρουν µπροστά τους. ∆εν είµαστε έρµαια.

Θα προστατέψουµε τη Μακεδονία µας», φώναξε προς τους συγκεντρωµένους ο στρατηγός, ενώ τις αµέσως επόµενες ηµέρες από το εντυπωσιακό συλλαλητήριο, σε ερώτηση δηµοσιογράφου ως προς το κατά πόσον θα συµµετείχε στην ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα στη ∆εξιά, απάντησε µε πολύ συγκεκριµένο τρόπο, που κάθε άλλο παρά απέρριπτε τέτοιες σκέψεις και εικασίες. «Αν µου ζητήσουν να ηγηθώ, θα το κάνω, γιατί δεν είµαι ρίψασπις», ήταν η απάντησή του και τα σενάρια κυριολεκτικά «πήραν φωτιά»...

Οσοι γνωρίζουν από παλιά τον στρατηγό σηµειώνουν µε σιγουριά ότι είναι άνθρωπος που δεν διστάζει να παίρνει αποφάσεις. Οπως εξήγησε όµως ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση των «Π» σχετικά µε το µήνυµα που θέλησε να προωθήσει µε τη συγκεκριµένη, αινιγµατική απάντησή του, αυτή «δεν αποτελούσε προτροπή σε πολιτικά κόµµατα να του ζητήσουν την εµπλοκή του», αλλά εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι «να ηγηθεί σε αγώνες για τη Μακεδονία».

Κρίνεται πάντως πολύ ενδιαφέρον από έµπειρους πολιτικούς παρατηρητές το γεγονός ότι έξι χρόνια µετά την πολύκροτη αποστρατεία του ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος χαίρει ιδιαίτερης εκτίµησης και αποδοχής από µεγάλη µερίδα Ελλήνων πολιτών, αν ληφθεί υπόψη η θορυβώδης υποδοχή της οποίας έτυχε από τους συγκεντρωµένους στη Θεσσαλονίκη, µε το σύνθηµα:

«Είναι τρελός, είναι τρελός ο στρατηγός». Κάτι που φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητο και από τα επιτελεία των πολιτικών κοµµάτων και ειδικά της Νέας ∆ηµοκρατίας, η οποία είναι φανερό ότι, µε αφορµή τις εξελίξεις στο ζήτηµα της ονοµασίας των Σκοπίων, επιθυµεί να επιβεβαιώσει τον εθνικό χαρακτήρα της στους δεξιούς ψηφοφόρους. Ωστόσο, η ιδιαίτερα προσφιλής και αναγνωρίσιµη φιγούρα του Φρ. Φράγκου στους πολίτες και τα πατριωτικά του αισθήµατα, ως τιµηµένου Ελληνα αξιωµατικού, ειδικά στον ευαίσθητο τοµέα των πληροφοριών, θα µπορούσαν να του προσφέρουν µια θέση στην «πατριωτική πτέρυγα» πολλών κοµµάτων, δηλώνουν πρόσωπα του κύκλου του. Σε ιδιόχειρο σηµείωµά του πάντως προς την υπογράφουσα, από το µακρινό 2013, ο κ. Φράγκος δηλώνει ότι δεν είναι στις προθέσεις του να εµπλακεί στον πολιτικό στίβο.  

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η προσωνυµία στρατηγός-αράχνη αποδόθηκε στον κ. Φράγκο κυρίως λόγω της µακράς ενασχόλησής του µε την Τουρκία, στον κλάδο των πληροφοριών. Ο ίδιος διετέλεσε για µεγάλο διάστηµα στρατιωτικός ακόλουθος, αλλά και ακόλουθος Αµυνας της Ελλάδας στην Αγκυρα, ενώ µε την επιστροφή του ασχολήθηκε ενδελεχώς σε κεντρικό επιτελικό ρόλο µε την αναδιοργάνωση του τοµέα στρατιωτικών πληροφοριών. Εχει γράψει δύο βιβλία, το «Χωρίς Ιππείς», για τη Μάχη του Μαραθώνα, µε αφορµή την επέτειο των 2.500 ετών από την ιστορική µάχη, και το πολύ πιο γνωστό «Ποια Τουρκία, ποιοι Τούρκοι;», που κυκλοφόρησε το 2012. Επί της ουσίας, όπως δηλώνει ο ίδιος, θέλησε να επιχειρήσει να δώσει µια απάντηση στο θεώρηµα για το «Στρατηγικό βάθος» του Αχµέτ Νταβούτογλου.

Οι θέσεις που παίρνει σε αυτό το βιβλίο του, ότι πολλοί Τούρκοι είναι κατ’ ουσίαν εξισλαµισµένοι Ελληνες και κρυπτοχριστιανοί, προκάλεσαν πολλές συζητήσεις και τον έκαναν ευρύτερα γνωστό. Σηµειωτέον ότι το συγκεκριµένο βιβλίο το παρουσίασε στο κοινό ο καθηγητής Κώστας Φωτιάδης, µε τον οποίο ο κ. Φράγκος έχει στενές σχέσεις λόγω του κοινού ενδιαφέροντός τους για τον Ποντιακό Ελληνισµό. Κάποιοι µάλιστα θέλουν τον καθηγητή Φωτιάδη να έφερε σε επαφή τον «ΝΑΤΟϊκής» εκπαίδευσης και διαβάθµισης στρατηγό µε τον οµογενή εκ Ρωσίας επιχειρηµατία, Ιβάν Σαββίδη, που αποτελεί κυριολεκτικά «κόκκινο πανί» για την αµερικανική διπλωµατία.  

ΠΕΡΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ

Πέρα όµως από τα βιβλία του, ο στρατηγός Φράγκος είναι γνωστός για τον απολύτως επεισοδιακό τρόπο µε τον οποίο αποχώρησε από την ενεργό υπηρεσία µε ολόκληρο το τότε επιτελείο των Ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων. Ηταν 1η Νοεµβρίου 2011 όταν το ΚΥΣΕΑ, τον πρώτο χρόνο των Μνηµονίων, επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου, µε υπουργό Αµυνας τότε τον Π. Μπεγλίτη λάµβανε την απόφαση περί «αποκεφαλισµού» της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων ∆υνάµεων. Η απόφαση αυτή σοκάρισε και η εξήγηση που δόθηκε µέσω διαρροών ήταν ότι υπήρχε κίνδυνος πραξικοπήµατος.

Φυσικό επακόλουθο ήταν να υπάρξει θύελλα αντιδράσεων και όχι µόνο στους κύκλους των στρατιωτικών. Οπως πολύ λεπτοµερειακά γράφτηκε αργότερα, τα περί «πραξικοπήµατος» ήταν η ιστορία που είχε εφεύρει το επικοινωνιακό επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου προκειµένου να πείσει τους Ευρωπαίους ότι κινδύνευε η ευστάθεια της ελληνικής ∆ηµοκρατίας και ότι, υπό την έννοια αυτή, το δηµοψήφισµα για να γίνουν δεκτά τα Μνηµόνια ήταν απαραίτητο.

Σύµφωνα µάλιστα µε τον δηµοσιογράφο Ζαν Κατρεµέ, ανταποκριτή της γαλλικής εφηµερίδας «Λιµπερασιόν» τότε, ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της επεισοδιακής συνάντησής του µε τους Μέρκελ Σαρκοζί έθεσε το θέµα του πραξικοπήµατος αφήνοντας αρχικά άφωνους τους συνοµιλητές του. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες των «Π», µε ευθύνη της τότε πολιτικής ηγεσίας είχε καλλιεργηθεί εκείνη την εποχή το κλίµα ότι οι Ενοπλες ∆υνάµεις µπορεί να επηρεάζονταν από ακροδεξιά στοιχεία.

Ως απόδειξη µάλιστα αυτών των ισχυρισµών είχαν αξιοποιηθεί ιδιαίτερα οι αυθόρµητες αποδοκιµασίες του πλήθους προς τους πολιτικούς που είχαν παρευρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο Πάνος Μπεγλίτης δεν είχε δει κανέναν από τους αρχηγούς των Επιτελείων για περίπου πέντε µήνες µετά τα επεισόδια µέχρι την αποστρατεία τους! Επτά µήνες πάντως µετά την αποστρατεία του, στις 17 Μαΐου 2012, ο στρατηγός Φρ. Φράγκος ορκίστηκε υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Αµυνας, στην κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραµµένου, από τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.  

WHO IS WHO

 Ο ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΦΡΑΓΚΟΣ γεννήθηκε το 1951 στην Κοµοτηνή και εισήλθε πρώτος στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1970. Εχει παρακολουθήσει το σύνολο των σχολείων του Στρατού και µέχρι πρόσφατα ήταν εν ενεργεία αλεξιπτωτιστής. Υπηρέτησε ως στρατιωτικός ακόλουθος στην Αγκυρα από το 1991 έως το 1994 και ως ακόλουθος Αµυνας στην Αγκυρα από το 1998 έως το 2001.

Το έτος 2004 προήχθη σε υποστράτηγο και ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή της ∆ιακλαδικής ∆ιεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών. Το 2006 ανέλαβε τη διοίκηση της XVI M/Κ Μεραρχίας στον Εβρο, ενώ το 2007 προήχθη σε αντιστράτηγο. Παραµονές των εκλογών του 2009 ανέλαβε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέµου και του NATO Defence College (NADEFCOL), πτυχιούχος της Νοµικής Σχολής Αθηνών, µε δύο µεταπτυχιακούς τίτλους στο Πάντειο Πανεπιστήµιο, και διδάκτωρ Γεωπολιτικής του Ιόνιου Πανεπιστηµίου. Μιλάει αγγλικά, τουρκικά και ρωσικά.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018