Ανακωχή μέχρι την επόμενη μάχη αποφάσισαν να κάνουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης καθώς οι αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας, δίνοντας την εικόνα κυβέρνησης υπό διάλυση. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος αποφάσισαν λοιπόν να σημάνουν σιωπητήριο, ζητώντας από τους βουλευτές τους να χαμηλώσουν τους τόνους και να σταματήσουν τις δημόσιες αντιπαραθέσεις.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ συγκάλεσε μάλιστα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του όπου συζήτησε όλες τις πτυχές του θέματος, δηλώνοντας αμέσως μετά ότι οι ΑΝΕΛ θα τιμήσουν την έντιμη συμφωνία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως το τέλος, μέχρι το πέρας της λαϊκής εντολής στο τέλος της τετραετίας.

Ακόμα, αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να μην αποδεχθούν όνομα που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του, ενώ επισήμανε ότι η οικογένειά του θα είναι στο συλλαλητήριο της Κυριακής. 

Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκε ανακουφισμένο από όσα είπε ο Πάνος Καμμένος για την πορεία της συγκυβέρνησης, οι αναφορές του ωστόσο στο συλλαλητήριο εκνεύρισαν τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, καθώς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ένα μεγάλο κομμάτι των διοργανωτών έχει να κάνει με ακραίες δεξιές απόψεις.

Εντωμεταξύ σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Μάθιου Νιμιτς προκειμένου να συζητήσει όλες τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ειδικός διαμεσολαβητής, ο οποίος στη συνέχεια θα πάει στα Σκόπια.

Ο υπουργός Εξωτερικών πάντως, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση μέσα στον Φεβρουάριο θα καταθέσει προσχέδιο συμφώνου που θα περιλαμβάνει λύση-πακέτο για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Το σύμφωνο, που αρχικά θα κατατεθεί στην ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια στα Σκόπια, θα περιέχει προτάσεις για το όνομα και κεφάλαια για την απαλοιφή του αλυτρωτισμού, τη θέση της ΠΓΔΜ και πρόγραμμα ανάπτυξης των ελληνο-σκοπιανών σχέσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ακόμα πως το κείμενο θα περιέχει εγγυήσεις για το αμετάβλητο των συνόρων, ενώ αποκάλυψε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να βρεθεί μια σλαβική ονομασία που να μη μεταφράζεται.

Το σύμφωνο θα είναι ουσιαστικά η βάση για την επίλυση του ονοματολογικού, καθώς, εάν υπάρξει συμφωνία, στη συνέχεια το κείμενο θα τεθεί από τις δύο κυβερνήσεις προς κύρωση στα εθνικά κοινοβούλια. Κύρωση του συμφώνου θα «ξεκλειδώσει» την ένταξη της FYROM στο NATO και μετέπειτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.