Εξελίξεις σηματοδοτεί η επίσκεψη Νίμιτς στην Ελλάδα, καθώς από τα ονόματα που πρότεινε ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ στην ελληνική κυβέρνηση, ένα από αυτά φαίνεται να προκρίνεται.

Ως προς το όνομα εμφανίζονται να υπάρχουν στο τραπέζι πέντε προτεινόμενες εναλλακτικές: Republika Nova Makedonija/Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας, Republika Severna Makedonija/Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Republika Gorna Makedonija/Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας Republika Vardarska Makedonija/Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη, Republika Makedonija (Skopje)/ Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).

Χθες κατά τη διάρκεια της συνεντευξής του στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι για την ελληνική πλευρά έχει μεγάλη σημασία η σύνθετη λέξη της ονομασίας που θα συμφωνηθεί να είναι στη σλαβική διάλεκτο και να μένει αμετάφραστη. Είπε επίσης ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς πρότεινε τέσσερα ονόματα στα σλαβικά.  

Ωστόσο, το όνομα που προκρίνει η ελληνική πλευρά φαίνεται πως είναι το Republika GornaMakedonija, σύμφωνα με το iefimerida.gr. Η ελληνική πλευρά πέτυχε, μάλιστα, η ονομασία όχι μόνο να είναι σλαβική αλλά να εκφωνείται σε μια λέξη «GornaMakedonija», ώστε να μην υπάρξει ποτέ η λέξη «Μακεδονία» σκέτη στο όνομα.

Λύση και στο θέμα της Εκκλησίας

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ευρεθεί λύση και στο θέμα της Εκκλησίας.

Η αυτοαποκαλούμενη και μη αναγνωρισμένη «Μακεδονική» Εκκλησία, η οποία στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να ζητήσει να αναγνωριστεί από άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες, θα ονομάζεται στο εξής «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος», εγκαταλείποντας έτσι κάθε αλυτρωτική επιδίωξη.

Η λύση αυτή έχει συζητηθεί μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, και βρίσκει σύμφωνο τον κ. Ιερώνυμο.