Το GornaMakedonija είναι η ονομασία που προκρίνεται στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και την ελληνική πλευρά για την ονομασία της γειτονικής χώρας καθώς υπάρχουν μία σειρά από στοιχεία που την καθιστούν καλύτερη σε σχέση με τις άλλες εναλλακτικές προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον Μάθιου Νίμιτς, οι οποίες είναι οι εξής: Republika Nova Makedonija/Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας, Republika Severna Makedonija/Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Republika Vardarska Makedonija/Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη, Republika Makedonija (Skopje)/ Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).

Τη συγκεκριμένη πρόταση είναι προαναγγήλει ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ κάνοντας λόγο για «λύση πακέτο», με το δεύτερο συνθετικό να είναι «γεωγραφικός προσδιορισμός» που θα συνδέεται με τη Μακεδονία, ενώ τάχθηκε υπέρ λύσης με όνομα στα σλαβικά, αμετάφραστο, που θα διακρίνει τη FYROM από την ελληνική Μακεδονία λέγοντας ότι η γλώσσα στην οποία θα διατυπωθεί το όνομα δεν πρέπει να είναι τα αγγλικά. Μαζί με τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης πρότασης υπάρχουν και μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα:

Το πρώτο θετικό στοιχείο είναι ότι πρόκειται για τη μοναδική πρόταση που απαρτίζεται από μία σύνθετη λέξη και όχι από δύο, όπως όλες οι υπόλοιπες και για τον λόγο αυτόν έχει προτιμηθεί έναντι των υπολοίπων. Δεν είναι λίγοι όσοι υπερθεματίζουν λέγοντας ότι είναι η καλύτερη πρόταση που είχε ποτέ στα χέρια της η ελληνική πλευρά. Δεύτερον πρόκειται για έναν γεωγραφικό προσδιορισμό.

Το τρίτο χαρακτηριστικό που επισημαίνουν πρόσωπα που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις από τη δεκαετία το 90, είναι ότι η εν λόγω λύση προσομοιάζει σε εκείνη που δόθηκε στο κράτος του Μαυροβουνίου, το οποίο διεθνώς αναφέρεται ως Montenegro. Η προσδοκία που υπάρχει είναι ότι η σύνθετη ονομασία «GornaMakedonija» δεν θα σπάει και θα καθιερωθεί έτσι στη διεθνή πρακτική.

Μειονεκτήματα:

Το πρώτο μειονέκτημα που εμφανίζεται στην πρόταση «GornaMakedonija» είναι ότι προκαλεί αντιδράσεις από τη βουλγαρική πλευρά. Ο λόγος είναι ότι τμήμα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας κατέχει και το κράτος της Βουλγαρίας, την επονομαζόμενη «Μακεδονία του Πιρίν». Η επικράτηση του όρου «GornaMakedonija» ουσιαστικά γενικεύει τα εδάφη που βρίσκονται βορείως της Ελλάδας, αποδίδοντάς τα στην ΠΓΔΜ.

Το δεύτερο μειονέκτημα είναι αυτή καθαυτή η ονομασία καθώς περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, ακόμα και στα σλαβικά και σε σύνθετη μορφή. Το συγκεκριμένο μειονέκτημα έχει αυξανόμενη ισχύ αν συνυπολογιστούν οι κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια που δείχνουν τη λαϊκή θέση έναντι στη χρήση του όρου Μακεδονία σε οποιαδήποτε λύση.

Ένα ακόμα μειονέκτημα που παρουσιάζεται είναι ότι η ονομασία από μόνη της δεν αποτελεί λύση καθώς πρέπει να είναι τμήμα μίας ευρύτερης δέσμης ενεργειών από τη γειτονική χώρα στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται η αλλαγή του Συντάγματός της που περιλαμβάνει την επίσημη ονομασία της χώρας και η απαλοιφή από αυτό οποιαδήποτε διάταξης μπορεί να θεωρηθεί ως αλυτρωτική. Η διαδικασία δε για την αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας είναι κάτι που προκαλεί προβληματισμό, κυρίως για τις φόρμουλες που μπορεί να ακολουθηθούν.΄

Τέλος, στην ελληνική πλευρά μπορεί να υπάρχει ικανοποίηση για τη σλαβική ονομασία, ωστόσο η προφορά δεν αλλάζει. Όπως ανέφερε στο κεντρικό μαγκαζίνο του Παραπολιτικά 90,1 η Σανια Ρισπόβσκα από Πρακτορείο Ειδήσεων της FYROM, προφέρεται ως «Γκόρνα Μακεντόνια».