Αποφασισμένη να μην ψηφίσει μια συμφωνία για το Σκοπιανό που τυχόν φέρει η κυβέρνηση είναι η ΝΔ. Θεωρεί ότι, όπως εξελίσσσεται η διαπραγμάτευση και όπως άφησε να διαφανεί και ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, η κατάληξη θα είνα -αν υπάρξει- μία «σαλαμοποίηση» της λύσης. Όλα τα καυτά θέματα δεν θα λυθούν μαζί, αλλά θα υπάρχει οδικός χάρτης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης διαφωνεί με τον κατακερματισμό της λύσης διότι θεωρεί ότι βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα. Έχει ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος εάν διαχειριζόταν το Σκοπιανό θα επιδίωκε τη συγκρότηση ενός εθνικού μετώπου με τα άλλα κόμματα και θα έθετε ως προυπόθεση την αναθεώρηση του συντάγματος της FYROM με την απάλειψη όλων των αλυτρωτικών αναφορών για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.

Τους λόγους που η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία εάν έρθει αναμένεται να εξηγήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην περιοδεία που αρχίζει σήμερα στον νομό Ηλείας με σταθμούς τη Βάρδα, τα Λεχαινά, την Ανδραβίδα, τη Γαστούνη, την Αμαλιάδα, τη Ζαχάρω και τον Πύργο, όπου στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Συνεδριακό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Αύριο θα μεταβεί στην Καλαμάτα, όπου θα παραστεί στη Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό και Καθεδρι­κό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού.

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία. Προκρίνει ενιαία και αδιαίρετη λύση, ή αλλιώς μια λύση-πακέτο με τρεις προυποθέσεις. Την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα, μια κοινά αποδεκτή ονομασία και την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους. Η μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του συντάγματος στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με τη ΝΔ, η οποία, όμως, θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις Νίμιτς αλλά και την αδυναμία του Ζόραν Ζάεφ να εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία τη δεδομένη χρονική στιγμή στη Βουλή των Σκοπίων.