Εξελίξεις σηματοδοτεί η επίσκεψη Νίμιτς στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, καθώς από τα ονόματα που πρότεινε ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ στην ελληνική κυβέρνηση, ένα από αυτά φαίνεται να προκρίνεται. Ως προς το όνομα εμφανίζονται να υπάρχουν στο τραπέζι πέντε προτεινόμενες εναλλακτικές: Republika Nova Makedonija/Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας, Republika Severna Makedonija/Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Republika Gorna Makedonija/Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας Republika Vardarska Makedonija/Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη, Republika Makedonija (Skopje)/ Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).

Την Τετάρτη ο απεσταλμένος του ΟΗΕ θα βρεθεί στα Σκόπια προκειμένου να συζητήσει τις προτάσεις του με την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας. Το όνομα που προκρίνει η ελληνική πλευρά φαίνεται πως είναι το Republika GornaMakedonija, σύμφωνα με το iefimerida.gr. Η ελληνική πλευρά πέτυχε, μάλιστα, η ονομασία όχι μόνο να είναι σλαβική αλλά να εκφωνείται σε μια λέξη «GornaMakedonija», ώστε να μην υπάρξει ποτέ η λέξη «Μακεδονία» σκέτη στο όνομα.

Στην Αθήνα οι προτάσεις Νίμιτς έχουν μπει στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης. Κανένα από τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο ειδικός διαμεσολαβητής για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς δεν έχει προκρίνει, καθώς μέχρι τώρα οι δυο πλευρές δεν έχουν μπει στην αναλυτική συζήτηση για το ονοματολογικό.

Το μοναδικό όνομα που η Ελληνική πλευρά φαίνεται να μην συζητά καθόλου είναι το Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)] αν και ο Ζόραν Ζαεφ στην συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός υπενθύμισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι στο παρελθόν (επί κυβερνήσεως Σημίτη) το όνομα αυτό ηταν ελληνική πρόταση.

Από την πλευρά της η ΝΔ εκφράζει ανησυχία για τις εξελίξεις. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιμένει στη σκληρή γραμμή ότι δεν πρόκειται να δεχθεί «σαλαμοποίηση» της λύσης. Προκρίνει ενιαία και αδιαίρετη λύση-πακέτο, στέλνοντας εμέσως πλην σαφώς το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μια συμφωνία που δεν θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος βγήκε από τη συνάντηση που είχε με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, την Τρίτη, ακόμη πιο ανήσυχος για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Ο βασικός λόγος ήταν ότι ο κ. Νίμιτς του εξέφρασε την άποψη ότι η λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ δεν θα γίνει μία και έξω αλλά σταδιακά.

Όσον αφορά στα ονόματα, εφόσον βρεθεί λύση, θα είναι γύρω από την Βόρεια, Ανω και Νέα Μακεδονία, όχι στην αγγλική τους εκδοχή, αλλά στην σλαβική γλώσσα και αμετάφραστο όπως θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση. Το ερώτημα, όμως, είναι γιατί τα Σκόπια να το δεχθούν όταν 140 χώρες σήμερα τα αποκαλούν Μacedonia.