«Χαμένοι στη μετάφραση» εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό οι βουλευτές των ΑΝΕΛ με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ να έχει προκαλέσει αναταραχές στο εσωτερικό του κόμματος. 

Το πολεμικό κλίμα ωστόσο μαίνεται και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να περνούν μια από τις πιο σοβαρές κρίσεις, οι διαστάσεις της οποίας θα είναι απρόβλεπτες. Την ώρα που ο Πάνος Καμμένος επιχειρεί να πείσει την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αθετήσει τη συμφωνία τους, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη των ΑΝΕΛ εξακολουθούν να εκφράζουν τις διαφωνίες τους πάνω στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων σε υψηλούς τόνους.

Στο Μαξίμου μάλιστα εκτιμούν ότι οι απρόβλεπτες αντιδράσεις του κυβερνητικού τους εταίρου δεν εξασφαλίζουν και τη συνοχή της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να αναζητείται διέξοδος και νέες κυβερνητικές συμμαχίες. Αυτό που παρατηρούν ωστόσο πολλοί, ακόμη και εντός του Μαξίμου, είναι και η αδυναμία του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου να θέσει κομματική γραμμή στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Ακόμη και μετά τη «δέσμευσή» του ότι θα τηρήσει τη συμφωνία του με την κυβέρνηση (μαζί μέχρι το τέλος), δεν κατάφερε τελικά να «περιορίσει» τις φωνές στους ΑΝΕΛ που εκφράζουν τη διαφοροποίησή τους και που -κατά το Μαξίμου- προκαλούν.

B. Κόκκαλης: Ναι, υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσουμε από τα υπουργεία

Ξεκάθαρη ήταν η απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης. Ο υπουργός των ΑΝΕΛ, μιλώντας στον ΣΚΑΙ για το Σκοπιανό και τον όρο Μακεδονία, είπε ότι αν υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

«Υπάρχει αυτή η πιθανότητα βεβαίως», είπε ο κ. Βασίλης Κόκαλης αναφερόμενος στο θέμα του Σκοπιανού. Και συνέχισε: «Πάντα οι ερωτήσεις σας βασίζονται σε υποθετικά σενάρια. Οφείλω βέβαια να απαντήσω για να μην φανεί ότι υπεκφεύγω. Ναι υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσουμε από τα υπουργεία».

Δ.Καμμένος: «Βλέπω διάθεση να μας ξεφορτωθούν στην κυβέρνηση»

 «Δεν ξύπνησα ένα πρωί μετά από 2,5 χρόνια συγκυβέρνησης να ξιφουλκήσω κατά συναδέλφων. Απαντώ σε δηλώσεις συναδέλφων -κυρίως των 53+- και άρθρων της Αυγής», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος.  

«Βλέπω διάθεση, μετά από 2,5 χρόνια που βοηθήσαμε να βγει η χώρα από το τέλμα, να μας ξεφορτωθούν, είναι πολιτική πίεση που ασκείται. Μια μερίδα θέλει να φύγουν οι ΑΝΕΛ και μας προσβάλλει επί προσωπικού όλους», πρόσθεσε.  

Ερωτηθείς γιατί αντιδρά ο ίδιος με τόση ένταση, ο κος Καμμένος απάντησε ότι λόγω προσωπικότητας το κάνει. Διότι δεν μπορεί να νοήσει -όπως είπε- ότι θα ξεχάσει πώς ήταν στην προσωπική του ζωή πριν μπει στην πολιτική και όταν δεχθεί μια προσβολή να μην απαντήσει ευθέως.    

  «Ο κάθε κυβερνητικός εταίρος επιβάλλεται να έχει τη θέση του, νομίζω ότι το σέβονται όλοι οι φορείς εντός και εκτός Ελλάδας. Πιστεύω ότι ο κος Κοτζιάς θα κάνει το καλύτερο για την Ελλάδα», δήλωσε  ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

Nα σημειωθεί ότι το μεσημέρι της Τετάρτης έφτασε στα Σκόπια το μεσημέρι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος αύριο θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ, σχετικά με το πλαίσιο που παρουσίασε στις 17 Ιανουαρίου για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Ο κ. Νίμιτς θα έχει αύριο διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμέτι.