Τα όσα νεφελώδη έχουν συμβεί γύρω από την πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία ρίχνουν βαριά τη σκιά τους σε κάθε σύμβαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με αποτέλεσμα τα μέλη της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής να αντιμετωπίζουν με καχυποψία κάθε σύμβαση που φτάνει προς έγκριση στο Κοινοβούλιο.Κάτι ανάλογο έγινε και σήμερα όταν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έφερε στην Επιτροπή νέα σύμβαση ,αυτή τη φορά με το Ισραήλ για την ενοικίαση μέσω προγράμματος leasing επτά μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones)για τρία χρόνια έναντι συνολικού τιμήματος 35,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αρκετά από τα μέλη της επιτροπής,μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης εξέφρασαν ενστάσεις για το ύψος του τιμήματος ενώ άλλοι αναρωτήθηκαν αν με τόσο μεγάλο κόστος το Υπουργείο θα έπρεπε να προχωρήσει σε αγορά και όχι σε μίσθωση.Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης υποστήριξε ότι αν η αγορά γινόταν στην Ελβετία το κόστος θα ήταν μικρότερο.

Άλλα μέλη της Επιτροπής πάντως εξέφρασαν την απορία γιατί ενώ η σύμβαση φέρει την υπογραφή του κ. Καμμένου στη Βουλή εμφανίστηκε για να την εισηγηθεί ο αναπληρωτής Υπουργός Δημήτρης Βίτσας, χωρίς ωστόσο να λάβουν απάντηση.

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ωστόσο υπεραμύνθηκε της σύμβασης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αυτό που ειπώθηκε από τα στελέχη των Ε.Δ η χώρα είχε να επιλέξει μεταξύ μίσθωσης από τις Η.Π.Α και από το Ισραήλ αλλά επελέγησαν τα αεροσκάφη του Ισραήλ καθώς θεωρήθηκαν ως τα καταλληλότερα για τον σκοπό χρήσης τους που είναι η καταγραφή των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.