Λάδι στη φωτιά -εν όψει και του συλλαλητηρίου της Αθήνας την Κυριακή- έριξε ο ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ΠΓΔΜ, καθώς από τα Σκόπια δήλωσε ουσιαστικά πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει διατυπώσει θέση που να αρνείται την ταυτότητα του λαού της ΠΓΔΜ.

Προηγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας είχε δηλώσει «μακεδόνας». Είπε χαρακτηριστικά: «Είναι δικαίωμά μας να είμαστε Μακεδόνες».

Ερωτηθείς εάν οι προτάσεις του, εκτός του ονόματος, αφορούν και το θέμα της εθνικής ταυτότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ανέφερε ότι δεν είναι θέμα των Ηνωμένων Εθνών το ζήτημα αυτό και πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις που είχε με την ελληνική πλευρά δεν έχει ακούσει κάτι που θα σήμανε άρνηση της ταυτότητας του λαού της ΠΓΔΜ.

Από την μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ έθεσε θέμα «εθνικής ταυτότητας» και σημείωσε πως το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση έχουν αποδεχθεί πλέον ότι ο συλλαλητήριο θα είναι ογκώδες και προχωρούν στο επόμενο βήμα που είναι η διαχείρισή του. Άλλωστε και η πρόβλεψη των διοργανωτών πως η συγκέντρωση της Αθήνας θα έχει τριπλάσιο κόσμο από αυτόν που είχε στην Θεσσαλονίκη μόνο απαρατήρητη δεν περνά από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν νοείται «σαλαμοποίηση» της λύσης στο ζήτημα. Αναφερόμενος στα συλλαλητήρια, είπε πως «εμείς σεβόμαστε και όσους πολίτες επιλέξουν να πάνε στα συλλαλητήρια, και όσους επιλέξουν να μην πάνε. Σεβόμαστε κάθε επιλογή. Αυτό που δεν είναι σεβαστό και δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό, είναι να βγαίνει το παρακράτος του Ρουβίκωνα, να απειλεί με επεισόδια και η κυβέρνηση να κοιτάζει απαθής».