Αναγνωρίζοντας πως στο Σύνταγμα συνέρρευσαν «αρκετές χιλιάδες πολιτών» την Κυριακή για την ονομασία της ΠΓΔΜ, το Μέγαρο Μαξίμου σε σχόλιό του θέλει να σχετικοποιήσει τη σημασία της προσέλευσης και επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία. 

Το σχόλιο κυβερνητικων στελεχών έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση αφήνει πίσω της το χθεσινό συλλαλητήριο με την πεποίθηση ότι τα πράγματα κύλησαν πολύ καλύτερα απ ότι τα περίμενε καθώς η συγκέντρωση ήταν μεν μεγάλη δεν ήταν όμως ο «σεισμός» με τα εκατομμύρια των διαδηλωτών που είχαν προαναγγείλει οι διοργανωτές του» αναφέρουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.

Όπως λένε τα ίδια στελέχη, η κινητοποίηση αυτή έδειξε ότι υπάρχει μια οροφή στις αντιδράσεις των πολιτών για το θέμα καθώς το συγκεκριμένο συλλαλητήριο το είχαν υιοθετήσει και το διαφήμιζαν τα περισσότερα ΜΜΕ . Άρα ο κόσμος που συγκεντρώθηκε είναι ο περισσότερος που θα μπορούσε να κινητοποιηθεί σε μια τέτοιου είδους εκδήλωση η οποία μάλιστα από την πλευρά της Νδ είχε πάρει και αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

 Ακόμα οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ότι το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρότρυνε την συμμετοχή των στελεχών του στην συγκέντρωση και μάλιστα υπό την καθοδήγηση του Αντ. Σαμαρά και του Αδωνι Γεωργιάδη δείχνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει περιορισμένες δυνατότητες στην κινητοποίηση των πολιτών. «Εκτός και αν η ΝΔ προσμετρά στους δικούς της ψηφοφόρους τα μέλη της Χρυσής Αυγής αλλά και τους πολίτες που βρέθηκαν στην πλατεία παρακινούμενη από μια πατριωτική λογική» προσθέτουν τα στελέχη της κυβέρνησης.

Το γεγονός ακόμα ότι ένα μεγάλο κομμάτι των διαδηλωτών έφτασε από την επαρχία δείχνει ότι οι αθηναίοι δεν ανταποκρίθηκαν όσο έπρεπε στο κάλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική έφτασαν 283 λεωφορεία από τα οποία τα 189πέρασαν από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών ενώ τα 94 από το σταθμό διοδίων της Ελευσίνας ενώ πούλμαν ήρθαν και από την Κρήτη.

Η κυβέρνηση σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι « ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μητσοτάκη, που ήθελαν να καπηλευθούν το συλλαλητήριο, παρέμειναν με τους ευσεβείς πόθοι. Ας λύσουν τώρα μεταξύ τους τα εσωκομματικά τους.

Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που το παρακολούθησε από τους τηλεοπτικούς του δέκτες, ανεξαρτήτως απόψεων συγκλίνει στην εκτίμηση ότι τα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με οδηγό το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία.

Γνώμονας της κυβέρνησης είναι το πατριωτικό συμφέρον, η μετριοπάθεια, η σύνεση και η επιμονή σε καθαρές θέσεις με στόχο τη συνεργασία, τη συνεννόηση και την συνανάπτυξη.»

Παράλληλα στελέχη της Κουμουνδούρου επεσήμαιναν ότι «Το εθνικιστικό και μισαλλόδοξο μήνυμα που εξέπεμψαν οι ομιλίες, η παρουσία σύσσωμης της Χρυσής Αυγής καθόρισαν το μήνυμά του. Επιπλέον, η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, ανέδειξε την τυχοδιωκτική στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο δεν διστάζει να τζογάρει σε πλήρη ευθυγράμμιση με την ακροδεξιά για να διχάσει τον ελληνικό λαό και να εκμεταλλευτεί τις πατριωτικές ανησυχίες του. «»Η στάση του Κ. Μητσοτάκη στο ζήτημα αυτό αποτελεί μνημείο υποκρισίας και ανευθυνότητας, καθώς δεν τολμά να καταθέσει στον δημόσιο διάλογο ξεκάθαρη θέση για το θέμα της ονομασίας, παρόλο που κατά το πρόσφατο παρελθόν το διαχειρίστηκε η ΝΔ ως κυβέρνηση» σημειώνουν χαρακτηριστικά.