Τη θέση του πως το πολιτικό προσωπικό της χώρας οφείλει στο ζήτημα της ΠΓΔΜ «να συνεννοηθεί υπερβαίνοντας τις δογματικές αντιπαλότητες προκειμένου μέσω ενός ειλικρινούς συμβιβασμού να επιτύχει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση» εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Είναι σαφές ότι διεξάγεται μια διαπραγμάτευση που θα περάσει από διάφορες στροφές και από διάφορες ωριμάνσεις. Η εκτίμηση ότι οι εξελίξεις σε σχέση με το Μακεδονικό θα έχουν πολύ σοβαρή επίδραση στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού νομίζω πως κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και ποιο εδραία. Θέλω σήμερα να τονίσω για μια ακόμη φορά πως αυτό είναι καλό να γίνει εφόσον υπάρξει λύση. Και κανείς από μας δεν εργάζεται, εξ όσων γνωρίζω, για να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο ώστε να υπάρξει με αυτόν τον τρόπο η ανασύνταξη του πολιτικού σκηνικού» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας τη Δευτέρα στην εκδήλωση της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ) με τίτλο «Μακεδονικό: Η λύση;».

«Το πολιτικό προσωπικό της χώρας οφείλει να συνεννοηθεί υπερβαίνοντας τις δογματικές αντιπαλότητες προκειμένου μέσω ενός ειλικρινούς συμβιβασμού να επιτύχει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Ο Ζακ Ντελόρ έλεγε πως χρέος του πολιτικού είναι να υποστηρίζει αυτό που πιστεύει και πως χωρίς να χαϊδεύει αυτιά να ανοίγει δρόμους, πείθοντας την κοινωνία να τον ακολουθεί. Όλοι αυτοί που αφρόνως χαϊδεύουν τα αυτιά των εύπιστων πολιτών υιοθετώντας το "οργή λαού", δεν καταλαβαίνουν ότι πέραν όλων των άλλων οι πολιτικοί και η πολιτική είναι άχρηστοι» είπε χαρακτηριστικά.

«Η απόφαση λοιπόν ορισμένων πολιτικών κύκλων, με την ανοχή και την όλο και μεγαλύτερη συναίνεση της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι να μπλοκαριστεί ευθέως και απροσχημάτιστα οποιαδήποτε προσπάθεια συμφωνίας της κυβέρνησης με τη σημερινή κυβέρνηση της FYROM, ενώ αυτή επιδεικνύει σαφώς πιο διαλλακτική στάση από τις προηγούμενες» τόνισε αναφερόμενος στο ονοματολογικό και τα συλλαλητήρια ο Πρόεδρος της Βουλής.

Όσον αφορά τα συλλαλητήρια, είπε πως «επιχειρήθηκε, με προφανή παταγώδη αποτυχία, να μετατραπούν με φτηνές νοηματικές ακροβασίες τα δυο συλλαλητήρια σε μαζικές αντικυβερνητικές λαοσυνάξεις ώστε να κλείσουν την "παρένθεση", το "ατύχημα" κατ' αυτούς της ύπαρξης μιας αριστερής διακυβέρνησης επί τρία χρόνια στην ευθύνη της χώρας».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής από το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης είπε πως «για άλλη μια φορά ο ορθός λόγος ή η απουσία του τέμνουν οριζόντια το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία. Το "μνημόνιο - αντιμνημόνιο" του χθες, έδωσε τη θέση του στο "ΣΥΡΙΖΑ - αντιΣΥΡΙΖΑ". Όσο και αν οι πληγές είναι νωπές, ο ετεροκαθορισμός και τα πείσματα δεν αποτελούν στοιχεία πολιτικής. Οι προοδευτικές δυνάμεις είναι καιρός να βοηθήσουν για την έξοδο της χώρας από τον πολιτικό επαρχιωτισμό, δείχνοντας προς το μεγάλο κάδρο που είναι η ανασύνθεση της Ενωμένης Ευρώπης».

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης άσκησε δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Αυτό που κάνει η ΝΔ είναι επικίνδυνο» είπε ο κ. Κουβέλης, και συνέχισε πως «δεν είναι επικίνδυνο μόνο γιατί δεν υπηρετεί την αυτοαναφορά της ΝΔ στην κεντροδεξιά, αλλά γιατί δεν έχει κανένα πρόβλημα να εμφανιστεί ανακόλουθη προς εκείνα που έκανε στο παρελθόν. Να αρνηθεί την ενδιάμεση συμφωνία, να αρνηθεί και εκείνα που έλεγε ως υπουργός των Εξωτερικών ο κ. Αβραμόπουλος στον ΟΗΕ». «Θυσιάζει το εθνικό συμφέρον για να αποσαρθρώσει, όπως πιστεύει, την κυβέρνηση. Δεν θα τα καταφέρει βέβαια. Θέλει να διχάσει την ελληνική κοινωνία, να δημιουργήσει το μέτωπο των πατριωτών, κόντρα και αντίθετα προς όλους εμάς που δεν είμαστε πατριώτες με διχαστικό λόγο σαν αυτούς, ώστε να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση και να πάρει την πολυπόθητη εξουσία, την οποία, έχω τη γνώμη και αυτό ότι αμετάκλητα την έχει χάσει. Σε ό,τι αφορά τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, τις προοδευτικές δυνάμεις, μπορούν να εξασφαλίσουν την ανασύνθεσή τους αλλά καλό είναι να εγκαταλείψουν προφάσεις και να καταλάβουν ότι ο δικός τους αυτοπροσδιορισμός στην κρίσιμη ψηφοφορία, εάν και εφόσον έλθει η συμφωνία στη Βουλή να μην εξαρτήσουν την ψήφο τους από οτιδήποτε άλλο. Γιατί το οτιδήποτε άλλο θα είναι επικίνδυνο».