Χαμηλότερο αριθμό και από αυτόν της ΕΛΑΣ δίνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχετικά με τον κόσμο που πήγε στο Σύνταγμα για το συλλαλητήριο. Μιλώντας στο Euronews είπε ότι «δεν ήταν τόσο μεγάλο όπως ανέμεναν οι διοργανωτές του», τονίζοντας ότι ήταν «απογοητευτικό» για τη ΝΔ καθώς «ήταν ένα μήνυμα ότι ο κόσμος δεν δίνει την ίδια σπουδαιότητα στο ζήτημα με τον τρόπο που δίνει» η ίδια. Εξέφρασε την άποψη ότι ήταν «μια μεγάλη συγκέντρωση», «120.000 με 140.000 κόσμου», «μία έκφραση δημοκρατικής βούλησης, όχι από όλους αλλά από τους περισσότερους», η οποία «λαμβάνεται υπόψη αλλά δεν αλλάζει την πολιτική της κυβέρνησης και την ευθύνη που έχουμε να λύσουμε τα προβλήματα».

Στη συνέντευξή του εκφράζει προβληματισμό για το ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν έχει κάνει αρκετά για να προετοιμάσει την κοινή της γνώμη εν αντιθέσει με την ελληνική κυβέρνηση που έχει αναλάβει δημόσια την ευθύνη για το θέμα της αλλαγής του ονόματος της ΠΓΔΜ.

«Η ελληνική κυβέρνηση πήρε την ευθύνη να δηλώσει δημόσια ότι θέλει αλλαγή του ονόματος, ότι αυτό το όνομα θα είναι σύνθετο για όλες τις χρήσεις με ένα προσδιορισμό συγκεκριμένο και βγήκαμε δημόσια και είπαμε ότι σε αυτή την ονομασία θα περιλαμβάνεται ο όρος "Μακεδονία". Εμείς κάναμε τη δουλειά μας, περιμένω ακόμα από τα Σκόπια επιτέλους να βγουν δημόσια να πουν σε αυτή τη σύνθετη ονομασία ποιο θα είναι το επίθετο μπροστά από το ουσιαστικό και να το περιγράψουν στον πληθυσμό τους», τονίζει ο κ. Κοτζιάς, σημειώνοντας ότι «εμείς προετοιμάζουμε, και μάλιστα με τις δυσκολίες που έχει κάτι τέτοιο στην κοινή γνώμη, δεν βλέπω να κάνει η άλλη πλευρά την ίδια προετοιμασία - και αυτό με προβληματίζει πολύ σήμερα».

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών εκφράζει την ενόχλησή του, κάνοντας λόγο για «παραλογισμό», για εκείνους που, εδώ και 25 χρόνια, ενώ έχουν δεχτεί όλοι τη σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία», «έχουν κάνει συμφωνίες για χρήση του ονόματος Μακεδονία στο παρελθόν», να «έχουν σηκώσει το δάχτυλο και να μας κατηγορούν που ενσωματώνουμε έναν όρο που τον βρήκαμε», παριστάνοντας «σαν να μην υπήρξε καν το όνομα Μακεδονία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ