Αποφασισμένη να φτάσει τα πράγματα στα άκρα για το σκάνδαλο της Novartis προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες όπου και αν υπάρχουν εμφανίζεται η κυβέρνηση, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζει το θέμα ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. «Ακόμα μεγαλύτερο και από τη Siemens» λένε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να αναδείξει πέρα από τα οικονομικά οφέλη που είχε για κάποιους αυτή η ιστορία και τις συνέπειες που είχε για τους πολίτες το σκάνδαλο του φαρμάκου.

Με εντολή του πρωθυπουργού μάλιστα αναμένεται να κινηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο και τον Κανονισμό της Βουλής, γι' αυτό και διαβιβάζεται σήμερα στη Βουλή η δικογραφία που αφορά τα πολιτικά πρόσωπα.

Η ιστορία της Novartis ήταν γνωστή εδώ και αρκετό καιρό στα δημοσιογραφικά αλλά και τα πολιτικά γραφεία της χώρας. Οι πληροφορίες έλεγαν μάλιστα ότι το FBI, το οποίο διερευνά την υπόθεση, έχει στην κατοχή του ακόμα και κασέτες που εμφανίζουν πολιτικά πρόσωπα να χρηματίζονται, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φτάσει βουνό οι πληροφορίες για την εμπλοκή των πολιτικών προσώπων.

Η πρόθεση της κυβέρνησης αρχικά ήταν να δώσει στην επικαιρότητα στοιχεία στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Οι κινητοποιήσεις ωστόσο περιέπλεξαν τα πράγματα και καθυστέρησαν τη δημοσιοποίηση του θέματος, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου κυριάρχησε η άποψη ότι το συλλαλητήριο θα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των πολιτών και οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Novartis θα έπεφταν στο κενό. Έτσι αποφάσισαν να μεταθέσουν το όλο θέμα για τις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας μάλιστα στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη σύσκεψη που έγινε χθες το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι «το σκάνδαλο με το φάρμακο, ιδίως όσον αφορά στην ηθική απαξία την οποία φέρει, είναι τεράστιο διότι σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και ύφεσης που καθίστατο δύσκολο για τον φτωχό συμπολίτη μας να βρίσκει τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία του, υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες με έναν παράνομο και προκλητικό τρόπο λειτουργούσαν στην κατεύθυνση της υπερκοστολόγησης των φαρμάκων, αλλά και της διάθεσης φαρμάκων μέσω επίορκων λειτουργών του Εθνικού Συστήματος Υγείας εκεί που δεν έπρεπε». «Για αυτόν το λόγο εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη τα τελευταία χρόνια σε ποσοστά διπλάσια της φαρμακευτικής δαπάνης της Ε.Ε.», επισήμανε. Τόνισε πως «και η ηθική απαξία και το οικονομικό κόστος που συσσωρεύτηκε εις βάρος του ελληνικού λαού είναι ζητήματα τεράστια που η δικαιοσύνη διερευνά και θα διερευνήσει σε βάθος».

Απαντώντας στο ερώτημα εάν υπάρχει θέμα παραγραφής τυχόν αδικημάτων, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είπε πως στον νόμο περί ευθύνης υπουργών υπάγονται μόνο τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού και όχι επ' ευκαιρίας αυτής. «Τα υπόλοιπα στη Βουλή. Όσοι μιλούν για πολιτικές διώξεις καλό θα είναι να μη μιλάνε, γιατί όσο μιλάνε εκτίθενται. Μόλις λάβουμε γνώση πλήρως της δικογραφίας, με τη νόμιμη διαδικασία πάει στη Βουλή, θα επανέλθουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.