Πολιτική θύελλα προκαλεί η απόπειρα της κυβέρνησης να αναμιχθεί στην υπόθεση της Novartis, μάλιστα μόλις ένα 24ωρο μετά το μεγάλο συλλαλητήριο για την Μακεδονία. Η ΝΔ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για την απαράδεκτη και «πρωτοφανή για δημοκρατική χώρα» ανάμειξη στη Δικαιοσύνη, μεταξύ άλλων και με αθέμιτη εμπλοκή κατά τη διαβίβαση της δικογραφίας.

Η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει το βράδυ της Δευτέρας πως «πριν από λίγο η κοινή γνώμη παρακολούθησε ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους».

Αναφερόμενη στις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργού μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, η ΝΔ τονίζει πως «οι ίδιοι, μάλιστα, υποστήριξαν ότι ο φάκελος της έρευνας θα διαβιβαστεί με εντολή του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι δικογραφίες διαβιβάζονται αμελλητί. Δηλαδή αμέσως και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή, πόσο μάλλον αξιολογική κρίση, της εκτελεστικής εξουσίας».

«Νωρίτερα είχε συμβεί το επίσης ανήκουστο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επισκεφθεί την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παραδεχόμενος εκ των υστέρων -και αφού δημοσιοποιήθηκε η επίσκεψή του- ότι ζήτησε και είχε προνομιακή ενημέρωση για την ίδια υπόθεση» υπογραμμίζεται.

Το ψέμα Τζανακόπουλου για την επίσκεψη στον Άρειο Πάγο

Πάντως, στην κυβέρνηση εμφανίζονται αποφασισμένοι να φτάσουν στην υπόθεση μέχρι τα άκρα, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες όπου και αν υπάρχουν εμφανίζεται η κυβέρνηση, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζει το θέμα ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. «Ακόμα μεγαλύτερο και από την Siemens» λένε χαρακτηριστικά.

Μπαράζ ανακοινώσεων

Καθώς ο φάκελος της υπόθεσης Novartis έχει σταλεί στη Βουλή, «σκοντάφτοντας» στα ονόματα πολιτικών προσώπων, οι πολιτικοί που κατονομάζονται απορρίπτουν κάθε εμπλοκή τους. Εξ αυτών δε, αρκετοί αφήνουν αιχμές πως για πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης. 

Δεν παραλείπουν μάλιστα να σημειώσουν την πρωτοφανή προσέλευση του Δ.Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο για να ενημερωθεί για την υπόθεση. 

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απέρριψε ως συκοφαντίες απέρριψε τα περί εμπλοκής του, μιλώντας για «κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων» και επιτιθέμενος ευθέως εναντίον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.  

Ανέφερε δε πως οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη». 

Σαμαράς: Οι συκοφάντες θα λογοδοτήσουν

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλά για συκοφαντίες και σημειώνει πως «όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες, το μετάνιωσαν» ενώ δεν παραλείπει να κάνει λόγο για «σκηνικό φθηνού πολιτικού αντιπερισπασμού».

Βενιζέλος: Με αναφέρουν ασυνάρτητα, μάλλον από συνήθεια...

Έκπληκτός δήλωσε από τις αναφορές ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, λέγοντας πως όταν ήταν υπουργός Υγείας, η πολιτική του φαρμάκου δεν ενέπιπτε στο δικό του χαρτοφυλάκιο».

Αβραμόπουλος: Δεν ήταν στην αρμοδιότητά μου

Ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος. υπογράμμισε ότι «δεν έχει καμία σχέση ούτε ο ίδιος ούτε η υπηρεσιακή του κυβέρνηση» με την υπόθεση.

Πικραμμένος: Ουδεμία σχέση δική μου ή της κυβέρνησής μου

Ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος επίσης απέρριψε οποιαδήποτε εμπλοκή, έκανε λόγο για συνεχιζόμενη «πολιτική στοχοποίηση και bullying σε βάρος του».

Στουρνάρας: Πολιτική στοχοποίησή μου

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για λάσπη που σκοπό έχει τον πολιτικό αντιπερισπασμό και είπε χαρακτηριστικά πως ο ίδιος κατά τη διάρκεια της θητείας του η φαρμακευτική δαπάνη είχε μειωθεί εξαιρετικά, και έτσι οι φαρμακευτικές εταιρείες «δεν θα μας έρχονταν με βαλίτσες». 

Γεωργιάδης: «Λάσπη, παραβιάζουν το Σύνταγμα»

O Ανδρέας Λυκουρέντζος διέψευσε πως έχει υπογράψει απόφαση για τιμολόγηση φαρμάκων και για τη Novartis συγκεκριμένα, υπογραμμίζοντας πως την περίοδο της θητείας του στο υπουργείο Υγείας δεν είχε αυτή την αρμοδιότητα.

Λυκουρέντζος για Novartis: Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται...