Με αίτημα από την Εισαγγελία Διαφθοράς για ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών παίρνει το δρόμο για τη Βουλή η δικογραφία που αφορά τους χειρισμούς του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, σχετικά με την αγοραπωλησία αμυντικού υλικού και συγκεκριμένα 300.000 βλημάτων τύπου 105 mm από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η δικογραφία διαβιβάζεται από την Εισαγγελία Διαφθοράς αμελλητί στη Βουλή, βάση των διατάξεων του νόμου περί ευθύνης υπουργών, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλησης του αδικήματος της απιστίας.

Η εισαγγελική έρευνα για την συγκεκριμένη υπόθεση «σκόνταψε» στο όνομα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, και ως ώφειλαν οι εισαγγελικές αρχές διαβιβάζουν τη δικογραφία αμελλητί στη Βουλή.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε κλήθηκε να καταθέσει ο φερόμενος ως μεσάζων Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος ωστόσο δεν εμφανίστηκε ποτέ ενώπιον των εισαγγελικών αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία περιλαμβάνεται μία μαρτυρική κατάθεση άλλου προσώπου.

Η αποκάλυψη των Παραπολιτικών για την κατάθεση του Β. Παπαδόπουλου

Τη συνεχή εµπλοκή του υπουργού Εθνικής Αµυνας, Πάνου Καµµένου, και του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, πτεράρχου κ. Συµεωνίδη, στην εξέλιξη της συµφωνίας για την πώληση εκρηκτικών και παλαιού οπλισµού στη Σαουδική Αραβία, έδειξε στην ένορκη κατάθεσή του ο επιχειρηµατίας και εµπλεκόµενος στην υπόθεση Βασίλης Παπαδόπουλος, όπως αποκάλυψαν με αποκλειστικό ρεπορτάζ τους τα Παραπολιτικά.

Στην κατάθεσή του στο Α.Τ. Καλαµαριάς, στις 30 Οκτωβρίου 2017, ο κ. Παπαδόπουλος είπε, συγκεκριµένα, ότι απέστειλε γραπτό µήνυµα (SMS) στον υπουργό Αµυνας, Πάνο Καµµένο, και στον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, πτέραρχο κ. Συµεωνίδη, σε σχέση µε τον ερχοµό τριµελούς επιτροπής από τη Σαουδική Αραβία, στις 29 Αυγούστου 2017.

Στην κατάθεση αυτή δήλωσε ρητώς και συγκεκριμένα ότι είχε επικοινωνία µε τον υπουργό Αµυνας, το κρίσιµο διάστηµα, του Αυγούστου του 2017, όταν εµφανίστηκε µια τριµελής επιτροπή από τη Σαουδική Αραβία και εκδήλωσε την επιθυµία να έρθει στην Ελλάδα και να επιθεωρήσει τα βλήµατα που ήταν προς πώληση από την Ελλάδα προς τη Σαουδική Αραβία.

Από την κατάθεσή του προκύπτει ότι, αρχικά, τον Βασίλη Παπαδόπουλο ενηµέρωσε στις 17 Αυγούστου 2017, µε γραπτό µήνυµα, ο ταξίαρχος κ. Παπαδάκης, για την επίσκεψη αυτής της τριµελούς επιτροπής της Σαουδικής Αραβίας. Αναφέρει µάλιστα στην κατάθεσή του ο κ. Παπαδόπουλος ότι έµεινε έκπληκτος όταν ενηµερώθηκε από τον κ. Παπαδάκη για την εµφάνιση της τριµελούς επιτροπής από τη Σαουδική Αραβία, διότι τα βλήµατα αυτά είχαν επιθεωρηθεί πριν από την τελική υπογραφή της διακρατικής σύµβασης. Οπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος στον κ. Παπαδάκη, υπήρχε ήδη µια συµφωνία και οποιαδήποτε άλλη οργανωµένη από τρίτους επίσκεψη αντιπροσώπων ή εκπροσώπων Σαουδαράβων θα επέφερε βλάβη στην ήδη υπογραφείσα διακρατική σύµβαση (η οποία, ως γνωστόν, υπεγράφη τον Ιούνιο του 2017 στο Αεροδρόµιο της Μίκρας), για την οποία είχε ήδη εκδοθεί µάλιστα και άδεια εξαγωγής από τις ελληνικές Αρχές.

Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος αποκάλυψε στην κατάθεσή του την ύπαρξη διαπραγµατεύσεων για την αγορά δύο υλικών, της τάξεως των 100.000.000 ευρώ -την οποία γνώριζαν τόσο η Γ∆ΑΕΕ όσο και το ΓΕΣ-, οι διαπραγµατεύσεις αυτές όµως σταµάτησαν προσωρινά, γιατί ο αγοραστής είχε αναστείλει το ενδιαφέρον του.

Επικοινωνία οµως µε τον υπουργό Εθνικής Αµυνας δεν είχε µόνο ο κ. Παπαδόπουλος, αλλά και ο κ. Μπραϊµνιώτης, της εταιρείας ΠΑΝΑΤΛΑΝΤΙΚ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΠΕ, η οποία θα αναλάµβανε τη µεταφορά των βληµάτων από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία (σ.σ. να θυµίσουµε ότι η µεταφορική αυτή εταιρεία ήταν η αφορµή για το γνωστό επεισόδιο µεταξύ του ταξίαρχου Παπαδάκη και του υπουργού Αµυνας, Πάνου Καµµένου, που οδήγησε τελικά στο να βγει στη δηµοσιότητα αυτή η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία και να βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από τη ∆ικαιοσύνη).

Ο κ. Μπραϊµνιώτης έχει κάνει και ο ίδιος ένορκη κατάθεση στις 10 Οκτωβρίου 2017, ενώπιον της Εισαγγελίας του Στρατοδικείου Αθηνών.

Στην κατάθεσή του ο κ. Μπραϊµνιώτης αναφέρει ότι στις 30 Αυγούστου τον κάλεσε ο ίδιος ο υπουργός Αµυνας, Πάνος Καµµένος, και τον ρώτησε αν είχε δεχθεί κάποιο τηλεφώνηµα την προηγουµένη από τον αξιωµατικό της Γ∆ΑΕΕ για τη µεταφορά των βληµάτων 105 mm. Μάλιστα, αναφέρει στην κατάθεσή του ότι ο υπουργός Αµυνας του ζήτησε να αναφέρει το γεγονός σε έναν επιτελή του, κάτι το οποίο έπραξε αργότερα ο κ. Μπραϊµνιώτης.