Δύσκολος γρίφος για τις δυνατότητες του Μαξίμου, αποδεικνύεται τελικά και η διαχείριση της υπόθεσης Novartis, την ώρα μάλιστα που η πολιτική αντιπαράθεση κορυφώνεται και φτάνει στα άκρα διατηρώντας υψηλούς τόνους, αλλά και βαριές αλληλοκατηγορίες.  

Η αντιπαράθεση μεταξύ εμπλεκομένων και κυβέρνησης φέρνουν το Μαξίμου σε πολύ δύσκολη  θέση, αλλά παράλληλα το φέρνουν και απέναντι σε μια σοβαρή ευθύνη μιας υπόθεσης που ενώ χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση μέγα σκάνδαλο τώρα η ίδια η κυβέρνηση που δεν μπορεί να το υποστηρίξει ούτε ως μέγα, ούτε ως σκάνδαλο, σκέφτεται να επιστρέψει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη.

Τα «νομίζω», «εκτιμώ», «έχω ακούσει» και «πιστεύω» των «προστατευόμενων μαρτύρων» δεν είναι ικανά να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες. 

Η προχειρότητα στις καταθέσεις, οι υποθετικές και γενικόλογες αναφορές που περιέχει η δικογραφία αποδυναμώνουν την υπόθεση, και οδηγούν το Μαξίμου στην απόφαση να την αναπέμψει στη Δικαιοσύνη, έστω και μέσω της Βουλής.

Αυτό άλλωστε αναμένεται να είναι και το επόμενο βήμα, αφού η σύσταση Προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή, θα οδηγήσει στην αναπομπή της δικογραφίας στην Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη εξετάζουν, μεταξύ άλλων, το σενάριο της άμεσης αναπομπής του φακέλου της Novartis στη δικαιοσύνη, χωρίς σύσταση επιτροπής προανακριτικής εξέτασης στη Βουλή. Παρά το γεγονός ότι τα ίδια στελέχη υποστήριζαν ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο καθώς δεν υπάρχει νομική φόρμουλα, η λύση, ενδεχομένως, να βρίσκεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 155 του Κανονισμού της Βουλής.

Με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη, η οποία τροποποιήθηκε το 2011 η Βουλή έχει τη δυνατότητα μαζί με την κατάθεση πρότασης για επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης και πριν καν από τη συζήτησή της να ζητήσει ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστκής βασιμότητάς τους.

Ο σκοπός, ωστόσο , είναι η επιστροφή του φακέλου ς στην δικαιοσύνη ώστε να διαπιστωθούν αδικήματα που δεν παραγράφονται, όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τυχόν ευθύνες και άλλων φυσικών προσώπων.  

Την ίδια ώρα η προσπάθεια στοχοποίησης πολιτικών προσώπων και αντιπάλων, πέρα από το «παιχνίδι» εντυπώσεων που έχει κι αυτό τη σημασία του, καταλήγει σε μπούμερανγκ για το Μαξίμου.

Παπαγγελόπουλος, Κοντονής, Πολλάκης, Τζανακόπουλος και ο ίδιος ο Τσίπρας βρίσκονται ξαφνικά απολογούμενοι καθώς οι σοβαρές αδυναμίες τις δικογραφίας έδωσαν το δικαίωμα στους εμπλεκόμενους και στα κόμματα της αντιπολίτευσης να μιλούν για σκευωρία και πολιτική πλεκτάνη, αλλά και για αθέμιτο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης – Δικαιοσύνης.