Σκηνικό πολέμου στήνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, την ώρα που η Ελλάδα έχει να διαχειριστεί πολλά κρίσιμα θέματα, με πρώτο το ζήτημα του Σκοπιανού.

Διπλωματικές πηγές, που δεν αποκλείουν τα δύο θέματα να συνδέονται από την οπτική  των πολλαπλών πιέσεων προς την Αθήνα την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων είναι σε εξέλιξη, ωστόσο εκτιμούν ότι ο Ερντογάν επιχειρεί για άλλη μια φορά να κάνει επίδειξη ισχύος στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν συνηθίζει να εξάγει την εσωτερική ένταση με προκλητικές κινήσεις και δηλώσεις κάθε φορά που αμφισβητείται η ηγετική του δυναμική. Το συριακό μέτωπο και η «ήττα» του σε επίπεδο απωλειών με τον πόλεμο που έχει ανοίξει στην ανατολή ραγίζουν την ηγετική του εικόνα και σ' αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται οι πολεμικές του ιαχές στο Αιγαίο προς Ελλάδα και Κύπρο να γίνονται για «εσωτερική κατανάλωση και εντυπώσεις».

Ωστόσο την ίδια στιγμή, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να δημιουργήσει μια κατάσταση στα Ίμια στη λογική ότι οι βραχονησίδες είναι τουρκικές, όπως προέκυψε και με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, κάτι που προβληματίζει έντονα στρατιωτικούς αξιωματούχους και διπλωμάτες, καθώς στη λογική αυτή οι τουρκικές προκλήσεις αναμένεται να ενταθούν.

«Τι θα γίνει εάν οι Τούρκοι, εφόσον θεωρούν τα Ίμια τουρκικά, στείλουν άνδρες στη βραχονησίδα;», αναρωτιέται στρατιωτικός αξιωματούχος, σχολιάζοντας στα parapolitika.gr τις εξελίξεις και τα σενάρια που μπορούν να προκαλέσουν μεγέθυνση της κρίσης στο Αιγαίο.

Για τον λόγο αυτό μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση εστίασε ιδιαίτερα στη δήλωση αυτή του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ζητώντας από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει απάντηση στον Τούρκο υπουργό και στον Τούρκο ομόλογό του.