«Εφόσον υπάρξει ξανά επιθετική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας σε ελληνικό έδαφος, η ενέργεια αυτή θα απαντηθεί και δεν υπάρχει άλλος δρόμος για εμάς», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος λίγες ώρες μετά το αυστηρό μήνυμα Κοτζιά προς την Άγκυρα ότι την επόμενη φορά δεν θα υπάρξει από την Αθήνα τέτοια ειρηνική συμπεριφορά. «Αντιδράσαμε με ψυχραιμία, με την ψυχραιμία που οφείλει να αντιδρά μια κυβέρνηση η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ευρύτερα αποσταθεροποιημένης περιοχής.

Το θέμα το δικό μας δεν είναι να εντείνουμε την κρίση αλλά να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν νομίζω ότι υπήρξε καμία υποχωρητικότητα. Έχω την εντύπωση ότι το μήνυμα έχει παραληφθεί από την Τουρκία», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.  

Παράλληλα, έκανε λόγο για την πρόκληση ελεγχόμενων κρίσεων από την Τουρκία στην προσπάθειά της να περάσει ένα μήνυμα προς τη Δύση.  

«Η Τουρκία προκαλεί ελεγχόμενες κρίσεις γιατί θέλει να δώσει ένα μήνυμα στους δυτικούς συμμάχους ή εταίρους της γιατί αντιμετωπίζει ένα κεντρικό για εκείνη πολιτικό και εθνικό ζήτημα που σχετίζεται με την κινητικότητα των Κούρδων στα σύνορά της», είπε.  

Στο ερώτημα αν πέρασαν οι Τούρκοι την κόκκινη γραμμή μας, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε πως «αν δεν την προσπέρασαν, έφτασαν στα όρια». Όσο για το αν πράγματι είχαν στόχο να βουλιάξουν το σκάφος του Λιμενικού, υποστήριξε ότι «οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ελεγχόμενες εντάσεις για να περάσουν μήνυμα που σχετίζονται με το κουρδικό».  

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Κοτζιά για την υποβολή αιτήματος για αποζημιώσεις μετά το επεισόδιο στα Ίμια, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «η κυβέρνηση μελετά το θέμα και εφόσον προκύπτει νομικά θα προχωρήσουμε βεβαίως, γιατί να μην το κάνουμε».    

«Ακροδεξιό παραλήρημα η μήνυση Σαμαρά»

«Πρωτοφανή παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης» χαρακτήρισε ο κύριος Τζανακόπουλος τη μήνυση Σαμαρά για την υπόθεση Novartis, προσθέτοντας: «Είχα την ατυχία να διαβάσω τη μήνυση και ο τρόπος που αναφέρεται σε δικαστικούς λειτουργούς μπορεί να θεωρηθεί ως ωμή παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης και προσπάθεια χειραγώγησης, όπου κάνει σαφείς υποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο όφειλαν να κάνουν τη δουλειά τους, να γράψουν τα κείμενά τους».  

«Ο κύριος Σαμαράς ανήκει σε ένα πολιτικό παρακλάδι που ξέρει πολύ καλά για παρακράτος» πρόσθεσε. «Κατηγορεί τον πρωθυπουργό για συμμορία, που έχουν να μας κατηγορήσουν ως συμμορίτες από τον εμφύλιο», συνέχισε και χαρακτήρισε το κείμενο της μήνυσης του Αντώνη Σαμαρά «κατάπτυστο» και «ακροδεξιό παραλήρημα». «Η στάση του όλη δείχνει με πάρα πολύ μεγάλη ένταση τον πανικό του, το άγχος του», πρόσθεσε.  

Όσον αφορά την παρουσία του στον Άρειο Πάγο μία ημέρα πριν την αποστολή της δικογραφίας της υπόθεσης στη Βουλή, ο κύριος Τζανακόπουλος υπεραμύνθηκε των ενεργειών του, λέγοντας: «Μπήκα στον Άρειο Πάγο από την μπροστινή πόρτα για να ενημερωθώ διαδικαστικά για την πορεία του φακέλου, φυσικά ήταν δουλειά μου να ενημερώσω τον πρωθυπουργό και τους δημοσιογράφους» και πως «τα δικαστήρια ενημερώνουν ακόμα και το κοινοβούλιο για τη διαδικαστική πορεία φακέλων, όχι για την ουσία αλλά για την πορεία μιας υπόθεσης».