Κορυφώνεται η σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα, με σημείο αιχμής την υπόθεση Novartis, την Τετάρτη, στη συζήτηση για την πρόταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τα 10 πολιτικά πρόσωπα. Ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στην Κ.Ο. του κόμματός του, έκανε λόγο για «κατασκευασμένη» Προκαταρκτική και κατήγγειλε «ένα παρακράτος που κατασκευάζει κατηγορητήρια».

Επίσης, κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό για «κρεσέντο τοξικότητας».

«Όλοι οι πυλώνες του success story καταρρέουν και ο κ. Τσίπρας κατέφυγε σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά: να ρίχνει λάσπη στους πολιτικούς αντιπάλους του». Ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει την πρόταση για Προκαταρκτική για να στείλει το μήνυμα ότι θέλει να χυθεί «άπλετο φως».

«Προειδοποιώ τον κ. Τσίπρα να μην τολμήσει να κλείσει άρον-άρον τις εργασίες της». Απαίτησε να έρθουν στη Βουλή οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ακόμα και φορώντας «κουκούλα», όπως είπε, για κατ' αντιπαράσταση διαδικασία με τα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορούνται. Για το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων έθεσε ένα καίριο ερώτημα: «Οι τρεις κουκουλοφόροι μάρτυρες τι φοβούνται; Ότι θα τους δολοφονήσει ο κ. Πικραμμένος και ο κ. Σαμαράς ή ότι θα τους δείρει ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Στουρνάρας;».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε και εσωκομματικά μηνύματα. Κάλεσε σε συστράτευση όλα τα πολιτικά στελέχη. «Έχουμε τις πολιτικές διαφωνίες μας», δήλωσε. «Αλλά την ώρα που η παράταξη δέχεται μια άθλια επίθεση, δίνουμε τον αγώνα όλοι μαζί. Αυτό απαιτεί η βάση και αυτό θα κάνουμε».  

Δύο μέτρα και σταθμά

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ενώ σηκώνει τη σημαία της κάθαρσης και ρίχνει λάσπη στους πολιτικούς του αντιπάλους για να τους εξοντώσει, δεν συμπεριέλαβε στην πρόταση για Προκαταρκτική τον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή. «Πώς εξηγείται, κύριε Τσίπρα, η απάλειψη του ονόματος του κ. Κουρουμπλή, ο οποίος αναφέρεται ως Π.Κ.;», είπε και πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό και για την πρόταση για Εξεταστική που θα καταθέσει η ΝΔ για τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση της αγοραπωλησίας πολεμικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία μέσω του φερόμενου ως μεσάζοντα Βασιλείου Παπαδόπουλου.

Η δικογραφία έχει φτάσει στη Βουλή. «Ρωτάω τον κ. Τσίπρα: η συμπολίτευση θα ψηφίσει την Εξεταστική για την εθνικά επικίνδυνη και παράνομη πώληση, με παράνομη μεσιτεία προς αμφιλεγόμενους προορισμούς που αφορούν τον κυβερνητικό του εταίρο, κ. Καμμένο;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Ο κ. Τσίπρας, αν είχε λίγη τσίπα, μόνος του θα έπρεπε να ζητήσει την Εξεταστική». Προειδοποίησε τον υπουργό Άμυνας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα κάνει πρόταση για Προανακριτική σε βάρος του.

«Για τον Καμμένο και τα καμώματά του δεν υπάρχει καμία παραγραφή, είναι νωπά τα αποτυπώματα για να τα ξεπλύνει», τόνισε. Ο στόχος της ΝΔ, όμως, είναι να καταδείξει ότι ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να κρατήσει την πρωθυπουργική του καρέκλα, «κουκουλώνει» δυσώδεις υποθέσεις, στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται ο κυβερνητικός του εταίρος.  

«ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΑΣ»

Υψηλόβαθμη κομματική πηγή της ΝΔ χαρακτήριζε τον υπουργό Άμυνας «τζάμπα μάγκα». Ανέφερε ότι, ενώ διατυμπανίζει ότι είναι αθώος και δεν υπάρχουν πλαστά έγγραφα για τον φερόμενο ως μεσάζοντα Β. Παπαδόπουλο, όπως υποστηρίζει η ΝΔ, «αποφεύγει τον έλεγχο της Βουλής όπως ο διάολος το λιβάνι».

Προκειμένου να μην καταθέσει σε Εξεταστική Επιτροπή, με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ζήτησε να αντιμετωπιστεί «ως απλός πολίτης» από τη δικαιοσύνη, όταν είναι τοις πάσι γνωστό ότι δεν υπάρχει καμία σχετική διάταξη στον κανονισμό της Βουλής.

Προπέτασμα καπνού θεωρεί η ΝΔ και την πρόταση νόμου των ΑΝΕΛ, στην οποία προβλέπεται μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί να μην απαλλάσσονται από την κατηγορία της δωροληψίας και να υπάγονται στην τακτική δικαιοσύνη. Οι νόμοι δεν έχουν αναδρομική ισχύ. «Αφού λέει ότι είναι αθώος, ο ίδιος πρέπει να ψηφίσει πρώτος την Εξεταστική που ζητά η ΝΔ», τόνισε υψηλόβαθμη κομματική πηγή. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι «στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και τα Ίμια είναι ελληνικά» και ότι «τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν είναι υπό διαπραγμάτευση». Αυτά έπρεπε να τονίσει ο κ. Τσίπρας στον κ. Γιλντιρίμ, όπως επισήμανε.

Ο ίδιος άφησε σοβαρές αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά: «Έσπειραν ψεύτικο πατριωτισμό και θερίζουν εθνικές υποχωρήσεις». «Σοβαρή εξωτερική πολιτική με στολές παραλλαγής δεν γίνεται.

Δεν είναι καρναβάλι όλο τον χρόνο», συμπλήρωσε. Αποκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «ανίκανο να ηγηθεί μιας εθνικής προσπάθειας». «Όταν μιλάει για πατριωτισμό, υποτιμάει τη νοημοσύνη», πρόσθεσε. Όσο για το Σκοπιανό, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν επιδίωξε την εθνική συναίνεση και επέδειξε «διαπραγματευτική ανικανότητα». 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018