Συνεδριάζει εκτάκτως στις 2 το μεσημέρι η Διάσκεψη των προέδρων ης Βουλής, προκειμένου να εξετάσει και να λάβει αποφάσεις για το διαδικαστικό ζήτημα της συζήτησης για την υπόθεση Novartis. Κρίσιμο ζήτημα που προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τη ΝΔ, αλλά και άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης, είναι το θέμα της ψηφοφορίας. 

Η βούληση της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν δέκα κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται -σύμφωνα με τις μαρτυρίες των προστατευόμενων μαρτύρων. Το προεδρείο έχει απευθυνθεί για το θέμα στο νομικό τμήμα της Βουλής και αναμένεται να αποφασίσει επί της γνωμάτευσης που θα λάβει.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τη διαδικασία, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στις 10 κάλπες, καταγγέλλοντας διαδικασία-παρωδία. Η ΝΔ έχει ζητήσει μία κάλπη, υποστηρίζοντας ότι δεν αποδίδονται κατηγορίες ανά πρόσωπο, αλλά ζητείται απλώς η διερεύνηση της υπόθεσης.

Για τη στάση που θα τηρήσει συνεδριάζει το μεσημέρι και η ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με τους στενούς του συνεργάτες αποφασίζει εντός της ημέρας τη στάση που θα κρατήσει ο ίδιος στην αυριανή συνεδρίαση της Βουλής, ενώ το απόγευμα προγραμματίζεται εκ νέου κοινή σύσκεψη του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος προκειμένου να καθοριστούν τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν στην κοινοβουλευτική διαδικασία.

Εισηγητής θα είναι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ενώ τον λόγο θα λάβει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διά των κ.κ. Ξανθού και Πολάκη και η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, διά των κ.κ. Κοντονή και Παπαγγελόπουλου.

Κοινοβουλευτικός μαραθώνιος

Τουλάχιστον 16 ώρες αναμένεται να διαρκέσει η κοινοβουλευτική διαδικασία για την υπόθεση Novartis. Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί της Τετάρτης και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα.

Κατά τον αρχικό προγραμματισμό, θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και οι υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης. Δικαίωμα παρέμβασης έχουν και τα 10 εμπλεκόμενα πρόσωπα. Σημειώνεται ότι ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος θα στείλει υπόμνημα.

Η συζήτηση θα κλείσει με τις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών.

Στην ψηφοφορία θα συμμετάσχουν 295 βουλευτές - οι πέντε εμπλεκόμενοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου (Σαμαράς, Γεωργιάδης, Βενιζέλος, Λοβέρδος και Σαλμάς). Για την παραπομπή στην Προανακριτική απαιτούνται 151 ψήφοι.