Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, λίγες ώρες μετά τη λήξη της μαραθώνιας συνεδρίασης της βουλής για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη Novartis και την παραπομπή και των δέκα πολιτικών που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Κόμματα, εμπλεκόμενοι και βουλευτές της αντιπολίτευσης εξαπολύουν ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό, ο οποίος μετά το διαρκές σφυροκόπημα που δέχθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία για τους χειρισμούς και τις επιδιώξεις της στην υπόθεση, εστίασε περισσότερο στις πολιτικές ευθύνες για όσα έγιναν στο χώρο του φαρμάκου την κρίσιμη περίοδο και λιγότερο να αναδείξει την όποια ποινική διάσταση.

Κόντρα μεταξύ Σπυράκη-Μαξίμου για τη συζήτηση στη Βουλή για τη Novartis

Σπυράκη: Βατερλώ για την κυβέρνηση η συζήτηση στη Βουλή

«Η χθεσινή συζήτηση εξελίχθηκε σε Βατερλώ για την κυβερνητική πλειοψηφία» δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, προσθέτοντας ότι «οι κατήγοροι έγιναν κατηγορούμενοι».

Στη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η κ. Σπυράκη προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην κλείσει άρον άρον την προκαταρκτική επιτροπή, όπως ήδη έχει προαναγγείλει ο κ. Τσίπρας. «Για τη ΝΔ, είναι αδιαπραγμάτευτος όρος ενώπιον της προκαταρκτικής επιτροπής να εξεταστούν κατ΄ αντιπαράσταση οι μάρτυρες με τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία έχουν παραπεμφθεί».

Η κ. Σπυράκη πρόσθεσε ότι «είναι απαραίτητο να κληθούν οι μάρτυρες που είναι στην δικογραφία» και επισήμανε ότι η ΝΔ δεν τους αναγνωρίζει «για λόγους προφανείς». Σχολίασε ότι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε την έγκρισή του για το καθεστώς προστασίας με πέντε ημέρες καθυστέρηση, αλλά -όπως είπε- σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ θέλει να εξεταστούν, είτε ως «προστατευμόμενοι», είτε όχι. Η εκπρόσωπος της ΝΔ είπε ακόμη ότι «η εικόνα που δόθηκε χθες μόνο επωφελής για την Ελλάδα δεν ήταν».

Η απάντηση του Μαξίμου

Απαντώντας στην κ. Σπυράκη, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν πως «το μόνο Βατερλώ χθες ήταν η στάση της ΝΔ, που ενώ έλεγε 'όλα στο φως' για το σκάνδαλο Novartis, τελικά δεν τόλμησε να ψηφίσει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, επιβεβαιώνοντας πως ο κ. Μητσοτάκης φοβάται ακόμα και τους βουλευτές του».

Οι ίδιες πηγές σχολίασαν πως «η αγωνία της κυρίας Σπυράκη να κάνει ενημέρωση των πολιτικών συντακτών λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για τη σύσταση Προανακριτικής, αποδεικνύει ποιος είναι ο πραγματικά χαμένος». Ακόμη, ανέφεραν ότι «πλέον, το μόνο που μένει να διευκρινιστεί μετά το Βατερλώ της ΝΔ, είναι αν στον ρόλο του Ναπολέοντα παραμένει ο κ. Μητσοτάκης ή είναι απλά ο κομπάρσος του κ. Σαμαρά».

Άδωνις Γεωργιάδης: Τσίπρας και Παπαγγελόπουλος αποτελούν συμμορία

«Συμμορία» χαρακτήρισε την «συνεργασία» Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης στη Βουλή για το θέμα της Νοvartis τόνισε ότι στόχος της υπόθεσης αυτής είναι να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές με «σκιές» πάνω στα πολιτικά πρόσωπα που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο ΣΚΑΙ, επανέλαβε και την χθεσινή του πρόταση ότι θέλει να δικαστεί και γι’ αυτό «εφόσον η Προανακριτική καταλήξει ότι υπάρχει παραγραφή στο θέμα της απιστίας εγώ θα ζητήσω να δικαστώ γι’ αυτό.

Θα καταθέσω γραπτό αίτημα. Και θέλω να το κάνω αυτό γιατί από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων δεν μπορεί να στηριχθεί κατηγορητήριο. Αναφερόμενος στο θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων, ο κ. Γεωργιάδης επέμενε ότι πρόκειται για «ψευδομάρτυρες» και δήλωσε ότι πήραν αυτό το χαρακτηρισμό χωρίς να ακολουθεί η νόμιμη διαδικασία.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε επίσης την προχειρότητα που χαρακτηρίζει την δικογραφία σημειώνοντας πως «όταν αποδειχθεί ότι οι μάρτυρες αυτοί είναι ψευδομάρτυρες και δεν αποδειχθούν οι καταγγελίες τους τότε το ελληνικό δημόσιο δεν θα μπορέσει να ζητήσει αποζημίωση από την εταιρεία. Αντίθετα η Novartis θα μπορέσει».

Επιπροσθέτως σημείωσε ότι το νέο αφήγημα του πρωθυπουργού φαίνεται πως είναι «οι βρώμικοι και οι καθαροί», γεγονός που σημαίνει ότι οι εκλογές είναι κοντά, «μπορεί και μέσα σε ένα εξάμηνο». «Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει (όπως πάντα) την πόλωση και τον διχασμό», σχολίασε χαρακτηρισιτκά ο κ. Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στον κ. Παπαγγελόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε ως πολιτικό γενίτσαρο, αφού έφυγε από τη ΝΔ και συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Παπαγγελόπουλος έπλεξε το εγκώμιο της κ. Ράικου και αναρωτήθηκε ποια συμφέροντα την ανάγκασαν να παραιτηθεί. Μα η κ. Ράικου είχε τότε καταγγείλει τον ίδιο τον Παπαγγελόπουλο, δια του Βαξεβάνη και των δημοσιευμάτων του στο Documento». Επίσης, έκανε λόγο για τον ρόλο της κ. Θάνου αναφέροντας: «Η κ. Θάνου δεν νομιμοποιείται πια μιλάει από την στιγμή που συνεργάζεται με τον κ. Τσίπρα. Αυτό αποτελεί παρέμβαση στη Δικαιοσύνη κι αν συμβαίνει αυτό, κινδυνεύει το πολίτευμα».

Λοβέρδος: Αρχισυμμορίτης με χαρακτηριστικά παλιανθρώπου ο Τσίπρας

Aπό την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «συντριπτική ήττα του Πρωθυπουργού, την πρώτη τόσο μεγάλη από τον Ιανουάριο του 2015».

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα επιμένοντας στους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. «Όταν είπα ότι ο ενορχηστρωτής είναι ένας άνθρωπος που κοιτάει ψήφους αδιαφορώντας ότι τσαλακώνει ανθρώπους, ήμουν ακριβοδίκαιος» ανέφερε και συνέχισε:

«Είναι αρχισυμμορίτης και έχει χαρακτηριστικά παλιανθρώπου. Η ιστορία θα γράψει ότι μαζεύει ψηφαλάκια πατώντας στη τιμή μας».

Σημειώνοντας ότι «οι υπαρχηγοί σε αυτή τη συμμορία είναι 5 – 6 άτομα» ο κ. Λοβέρδος, μιλώντας στο Θέμα Fm, προανήγγειλε ότι «πέραν των μηνύσεων κατά των ψευδομαρτύρων έπεται δεύτερος γύρος μηνύσεων με τα ονόματά τους». «Θα χτυπήσω στην καρδιά της υπόθεσης» είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους για τον πρωθυπουργό σημείωσε ότι «επιδοκιμάστηκε ως διχαστικός» και ότι «αναδείχθηκε νικητής δια του δηλητηρίου το 2015». «Δεν τον ενδιαφέρει ότι η χώρα έχει προβλήματα, τον ενδιαφέρει με το διχασμό να κρατήσει τις ψήφους του» τόνισε.

Μπακογιάννη: Κίνδυνος να μην τιμωρηθούν τα «πιράνχας της υγείας»

«Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι να χαθεί η ουσία της υπόθεσης και τα "πιράνχας της υγείας" να μην τιμωρηθούν», τόνισε σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον Real fm.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis, η βουλευτής της ΝΔ, υπογράμμισε πως «το πολιτικό αποτέλεσμα των χειρισμών της κυβέρνησης είναι η απόλυτη πόλωση σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα».

«Η σωστή λογική θα ήταν να πάμε σε Προανακριτική Επιτροπή να ψάξουμε τα πάντα», επισήμανε η Ντόρα Μπακογιάννη.
πίθεση και βαρείς χαρακτηρισμοί Πολάκη σε Σαμαρά, Βενιζέλο και Λοβέρδο

Λοβέρδος, Βενιζέλος και Σαμαράς βρέθηκαν στο… «στόχαστρο» Πολάκη ο οποίος άσκησε κριτική με σύντομο σχόλιό του στο Facebook για τα όσα είπαν οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Novartis την Τετάρτη στη Βουλή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, χαρακτήρισε τον Ανδρέα Λοβέρδο ως «θλιβερό», τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως «ξεπεσμένο Ναπολέων» ενώ τον Αντώνη Σαμαρά χαρακτήρισε ως «ακροδεξιό με παραλήρημα ψευτοκουτσαβάκικο».

Λεβέντης για Novartis: Η κυβέρνηση έχασε από τη συζήτηση στη Βουλή

«Επικράτησε κλίμα διχασμού σε μια εποχή που η χώρα χρειάζεται ενότητα και συνεννόηση. Εμείς δείξαμε δικαστήρια και φυλακές. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση έχασε από τη συζήτηση γιατί είναι εκτός εποχής, παρά την ανάγκη για κάθαρση που υπάρχει σε όλο τον δημόσιο βίο» τόνισε, σε συνέντευξή του στον ρ/σ 100 fm ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κληθείς να σχολιάσει τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

Ο κ. Λεβέντης συηνεχίζοντας δήλωσε: «Υπάρχει αδυναμία του κατηγορητηρίου το οποίο δεν έχει δεθεί για τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis. Δεν υπάρχουν αποδείξεις. Το κατηγορητήριο είναι έωλο και οι κατηγορίες των μαρτύρων δεν επιβεβαιώνονται από το υλικό που έχουν στα χέρια τους οι βουλευτές».