Μετά από μία διαδικασία-παρωδία που κράτησε κάτι παραπάνω από δύο ώρες, η Βουλή αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παραπομπή όλων των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στη δικογραφία για την υπόθεση Novartis σε Προανακριτική.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας:

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ο κάθε βουλευτής περνούσε από την κάθε μία από τις δέκα κάλπες και ψήφιζε για την παραπομπή ή μη του κάθε πολιτικού προσώπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη διαδικασία της ψηφοφορίας απουσίαζαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Δείτε αναλυτικά τις τοποθετήσεις από το έναρξη της συνεδρίασης, το πρωί της Τετάρτης:

Τσίπρας: Σεβόμαστε το τεκμήριο της αθωότητας

«Σεβόμαστε απολύτως το τεκμήριο της αθωότητας, που ισχύει μέχρι αποδείξεως της ενοχής ή μη οποιουδήποτε από τους δικαστές», είπε ο Αλ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Σημείωσε ωστόσο το εξής: «Η απορία μας, που πιστεύω ότι είναι και η απορία των πολιτών που μας παρακολουθούν: Υπάρχει σκάνδαλο ή δεν υπάρχει;».

«Άκουσα πολλούς σήμερα στις ομιλίες τους να ομιλούν περί σκευωρίας, ωστόσο δεν άκουσα κανέναν σας να έχει το σθένος να αρνηθεί ευθέως την ύπαρξη σκανδάλου», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Αφού υπάρχει σκάνδαλο, πώς, διάολε, έγινε αυτό; Φύτρωσε; Ήτανε ένα φυσικό φαινόμενο; Ποιοι έφταιξαν για αυτό; Δεν υπάρχει καμία ευθύνη;», σημείωσε. «Για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, της τεράστιας ζημίας του ελληνικού Δημοσίου, πολιτική ευθύνη υπάρχει;».

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Κρυφτήκατε στο γραφείο - Ένοχοι απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων

Σε υψηλούς τόνους επιτέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με τη Novartis, κατηγορώντας για κατασκευασμένες κατηγορίες σε ένα πολιτικό κυνήγι μαγισσών χωρίς στοιχεία και καταπάτηση θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου.

«Όσα γίνονται θέτουν σε αμφισβήτηση το κράτος δικαίου» υπογράμμισε. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας καταλόγισε στην κυβέρνηση απόπειρα πολιτικής δολοφονίας χαρακτήρων σε αποπροσανατολισμό από την αποτυχία της στην οικονομία και την ανεπάρκειά τηςστα εθνικά ζητήματα.

«Η δημοκρατία δεν θα σκύψει το κεφάλι σε μία αδίστακτη παρέα που κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία» υπογράμμισε.

Κουτσούμπας για Novartis: Γιατί να μην ελεγθεί και ο Κουρουμπλής;

Στο «κάδρο» των ευθυνών για την υπόθεση της Novartis έβαλε και τον πρώην υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

«Γιατί να μην ελεγχθεί και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής για την υπόθεση της Novartis» διερωτήθηκε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας πως δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Γεννηματά για Novartis: Σκευώρια με ενορχηστρωτή τον Τσίπρα

Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, κάνοντας λόγο για ολοφάνερη σκευωρία της κυβέρνησης.

Η κα Γεννηματά εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό, λέγοντας πως ενώ τη Δημοκρατική Συμπαράταξη «ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια. Μας ενδιαφέρει να εντοπιστούν οι οποίοι επιτήδειοι πλουτίσαν σε βάρος του Δημόσιου», σε αντίθεση «ο κ. Τσίπας δεν ενδιαφέρεται. Τον κατηγόρησε μάλιστα πως εξαίρεσε τα δικά του στελέχη από τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Υπόμνημα από τον Αβραμόπουλο

Eν τω μεταξύ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατέθεσε υπόμνημα στη Βουλή για το θέμα, δεδομένου ότι, όπως είχε προαναγγείλει, δεν θα παραστεί.

Λοβέρδος: Ο αρχισυμμορίτης πρωθυπουργός έστησε τη σκευωρία Novartis

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο Ανδρέας Λοβέρδος επιτέθηκε ευθέως εναντίον του πρωθυπουργού χαρακτηρίζοντάς τον «αρχισυμμορίτη» και λέγοντας πως σε βάρος του στήθηκε σκευωρία. Κάλεσε δε, επιτιθέμενος στο καθεστώς προστασίας των μαρτύρων, «να βγουν οι κουκούλες» λέγοντας πως τέτοια δυνατότητα υπάρχει «αν υπάρχει πολιτικό θάρρος».

«Ο πρωθυπουργός ως συμμορίτης έστησε τη σκευωρία επειδή δεν αντέχει να σηκώσει το βάρος της αποτυχίας του» είπε χαρακτηριστικά ξεκινώντας. «Η συμμορία έστησε πλεκτάνη» είπε, μιλώντας χαρακτηριστικά για «μεθόδους τελικής λύσης από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας».

Σαμαράς: Η μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους - Συμμορία ανοήτων και βλακών

«Δεν ήρθα να απολογηθώ ήρθα να καταγγειλω» είπε ο τέως πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για «κινδύνους για τη χώρα και το πολίτευμα», κατηγορώντας την κυβέρνηση για σκευωρία και τον ΣΥΡΙΖΑ πως θέλει «εκτός από την προσωρινή διακυβέρνηση της χώρας» και τη μονοκομματική εξουσία σε αυτήν.

«Όταν αποδειχθεί πλήρως πως το κατηγορητήριο είναι στημένο και οι καταγγελίες απολύτως συκοφαντικές θα φανεί τι ολέθριο προηγούμενο έχει δημιουργηθεί» τόνισε επισημαίνοντας πως «κάθε μελλοντική κυβέρνηση θα χρησιμοποιεί ανώνυμους για να σπιλώσει τους προηγούμενους». «Θα είναι το τέλος της αστικής δημοκρατίας».

Βενιζέλος: Ζοφερή κατάσταση στη δικαιοσύνη - Δικαστές, σταθείτε όρθιοι

Εξαπολύοντας μύδρους εναντίον της κυβέρνησης για καταστρατήγηση του κράτους δικαίου, της διάκρισης των εξουσιών και θεμελιώδων αξιών της δημοκρατίας με συστηματικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis, αποδίδοντας την υπόθεση της Προανακριτικής στην πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συστηματικά και σκόπιμα «προανήγγειλε, επώασε και κυοφόρησε πολιτικά» την υπόθεση.

Άδωνις σε Πολάκη: Με θωρείς που σε θωρώ; Εγώ θα σε βάλω φυλακή

Μια άνευ προηγουμένου κόντρα είχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

Επιμένει ο Πολάκης για Novartis, «μπούρδες η μείωση δαπάνης»

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την σύσταση Προανακριτής σχετικά με την υπόθεση Novartis, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης επιτέθηκε σε όσους βρίσκονται στον φάκελο -κυρίως στον Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και στον Δημήτρη Αβραμόπουλο- υποστηρίζοντας πως δικές τους αποφάσεις άνοιξαν τον δρόμο για την υπερτιμολόγηση.

Κοτζιάς: Παραποιήθηκαν οι δηλώσεις μου για τη Novartis

Παραποίηση των δηλώσεών του αναφορικά με την υπόθεση Novartis κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ συνέχισε πως η κυβέρνηση «βάζει το καθήκον πάνω από τον εαυτό της».

Άδωνις σε Παπαγγελόπουλο: Δύο μήνες μιλάτε με την Τουλουπάκη

Μετά την τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και την επίθεσή του προς το πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά, ο Άδωνις Γεωργιάδης όχι μόνο έσπευσε να δώσει απαντήσεις, αλλά έριξε και βόμβες κατά του υπουργού.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε μια από τις στιγμές έντασης στη Βουλή και απευθυνόμενος στον κ. Παπαγγελόπουλο ανέφερε ότι μιλούσε 25 φορές την ημέρα με την κα Τουλουπάκη.

Άδωνις: Καμία παραγραφή-Να εξεταστούμε για όλα τα αδικήματα

«Καμία παραγραφή, να ελεγχθούμε όλοι για όλα τα αδικήματα, επικαλούμαι τον νόμο Καστανίδη» ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά την ομιλία του στη Βουλή για την υπόθεση Νοvartis, κάνοντας την ανατροπή.

Παπαγγελόπουλος: Να ανοίξουν τα τηλέφωνά μου, αλλά και μερικών άλλων

«Ο κ. Γεωργιάδης συνεχίζει να παραποιεί και να περικόπτει τα λόγια μου. Αναζητήστε στα πρακτικά αν παραδέχτηκα ότι μιλούσα με την κυρία Τουλουπάκη» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος απαντώντας σε όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

Σταμάτης: «Κουκουλοφόροι και δόλιοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες

«Δόλιους» χαρακτήρισε τους προστατευόμενους μάρτυρες ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Βουλή για την υπόθεση Novartis άφησε αιχμές και για τους εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Κουτρουμάνης: Γελοία η μαρτυρία που με εμπλέκει

Τον άδικο διασυρμό του, χωρίς κανένα στοιχείο εις βάρος του, αλλά και τη σκευωρία που στήθηκε προκειμένου να εμπλακεί το όνομά του κατήγγειλε ο κ. Κουτρουμάνης κατά την ομιλία του στη Βουλή για την υπόθεση Νοvartis.

«Είμαι εξοργισμένος γιατί είναι εντελώς άδικο να υφίσταμαι τη συκοφαντία και τον διασυρμό χωρίς να υπάρχει κανένα στοιχείο. Δεν θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου, αλλά θα καταγγείλω τις αήθεις πραγματικές που μεθοδεύουν τη διαδικασία εναντίον μου», ανέφερε χαρακτηριστικά. O πρώην υπουργός Εργασίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσε να περιοριστεί η παρέμβασή μου σε μια φράση: «Είμαι απόλυτα καθαρός. Οι λογαριασμοί μου είναι στη διάθεσή σας. Ψάξτε τα πάντα». Όμως δεν είμαστε σε κανονικές συνθήκες, γιατί στην πραγματικότητα δεν υφίσταται το τεκμήριο της αθωότητας, αφού την Κυριακή το βράδυ βγαίνουν τα ονόματα δέκα πολιτικών προσώπων και την επόμενη ημέρα κορυφαίοι υπουργοί μιλούν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της χώρας. Αλλά και γιατί ήδη κορυφαίος υπουργός μάς καλεί να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ένοχοι».

Αναφορικά με τις κατηγορίες που βαραίνουν τον ίδιο από τις αναφορές των μαρτύρων ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε: «Η μόνη μαρτυρία που υπάρχει δεν λέει ότι κάποιος πήρε χρήματα, αλλά ότι κάποιος μπορεί να μοίρασε χρήματα.

Σαλμάς: Στη θητεία μου είχα πρωταρχικό στόχο την πάταξη της διαφθοράς

«Στη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας είχα πρωταρχικό στόχο την πάταξη της διαφθοράς» είπε ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς επιμένοντας σε πολλά σημεία του λόγου του ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας πήρε πολλές αποφάσεις για το φάρμακο που ωφέλησαν το δημόσιο συμφέρον και τους Έλληνες πολίτες.

Στουρνάρας: Ζητώ συγγνώμη από τη σύζυγό μου

Χτυπούν και συκοφαντούν τη σύζυγό μου εδώ και χρόνια με στόχο πάντοτε εμένα, τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, καλώντας τη Βουλή να προχωρήσει στη σύσταση της Επιτροπής για να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Πικραμμένος: Περίμενα περισσότερο σεβασμό

Συγκινημένος, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος απέκρουσε τις κατηγορίες, για να χειροκροτηθεί ιδιαίτερα από τους βουλευτές της ΝΔ.

Λυκουρέντζος: Αν ένιωθα ένοχος δεν θα στεκόμουν μπροστά σας

Αν ένιωθα ένοχος, δεν θα ερχόμουν εδώ μπροστά σας να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, τόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας στη Βουλή για την υπόθεση Novartis. Δήλωσε έκπληκτος για την αναφορά του ονόματός του στην υπόθεση -σε μία μόνο παράγραφο- και υπενθύμισε ότι επί των ημερών του στο υπουργείο (2012-2013) δεν είχε αρμοδιότητα έκδοσης δελτίου φαρμάκων, καλώντας τους πάντες να ανατρέξουν στα ΦΕΚ εκείνης της περιόδου.

Βολές κατά Σαμαρά από τον Παπαγγελόπουλο

Το μεσημέρι τοποθετήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος υπήρξε ειρωνικός αλλά και λίαν επιθετικός έναντι του Αντώνη Σαμαρά, προκαλώντας την αντίδραση βουλευτών της ΝΔ.

Τα γαλλικά της Τασίας Χριστοδουλοπούλου

Στην έναρξη της συνεδρίασης η Τασία Χριστοδουλοπούλου διάβασε το διαδικαστικό της υπόθεσης.

Τελικά, η Βουλή -μετά από διακοπή λόγω τεχνικού προβλήματος- αποφάσισε να συνεχίσει κανονικά τη διαδικασία όπως είχε αποφασιστεί.

Ένταση προκλήθηκε με μια φράση που ακούστηκε στην Ολομέλεια και αποδόθηκε στην προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου.

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας έθεσε το ζήτημα με τις 10 κάλπες, λέγοντας ότι ο αριθμός που έγινε δεκτός από τη Διάσκεψη των Προέδρων δεν δεσμεύει την Ολομέλεια του Σώματος. «Η πρόταση είναι μία και ενιαία. Θα μπορούσατε να έχετε υποβάλει δέκα ή έντεκα προτάσεις. Πουθενά στο κείμενο της πρότασης δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο. Υπάρχει αναφορά σε έντεκα πρόσωπα και όχι σε δέκα. Είναι και ο κ. Κουρουμπλής» τόνισε.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση της Διάσκεψης και πέραν της πρότασης και του Κανονισμού της Βουλής. «Από πού και ως πού περιορίζουμε την Επιτροπή με δέκα κάλπες; Η επιτροπή εξετάζει την υπόθεση και όχι τα πρόσωπα. Η Διάσκεψη των Προέδρων προστατεύει τον κ. Κουρουμπλή» ανέφερε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ χαρακτήρισε θλιβερή τη διαδικασία, λόγω και του τρόπου με τον οποίο εισάγεται. «Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ολομέλεια είναι να πάρει απόφαση για μία κάλπη και να συστηθεί Επιτροπή που η ΝΔ θα υπερψηφίσει» τόνισε, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτόν η Ολομέλεια θα προστατέψει το κύρος του Σώματος, αλλά και την τιμή και την υπόληψη των μελών του κοινοβουλίου.

Τον λόγο ζήτησε και έλαβε στη συνέχεια ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, που αναφέρθηκε στην απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων λέγοντας ότι από κανέναν δεν μπορεί να στερηθεί το δικαίωμα να μην είναι στην πρόταση. «Αν πηγαίναμε στην πρόταση για πακέτο θα ήταν υποχρεωτικό και για τους δέκα να είναι στη διάθεση της Επιτροπής ως αναφερόμενοι. Ο Κανονισμός είναι σαφής και λέει ότι μπορεί για κάποιους εξ αυτών, ενδεχομένως με βάση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, να μην τεθούν εξ υπαρχής στη διάθεση της Επιτροπής. Αυτό δεν μπορούμε να το αρνηθούμε σε κανέναν».

Ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε ότι κανονικά έπρεπε να υπάρχουν 12 κάλπες (αναφερόμενος στην νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας), δίνοντας έμφαση στην ουσία της υπόθεσης και όχι στις εντυπώσεις.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη και τόνισε: «Εδώ εξετάζουμε ποινικές ευθύνες. Βαίνουμε προς τη σύσταση προανακριτικής. Οι ευθύνες είναι ατομικές. Ο αριθμός των καλπών δεν εξαρτάται από τον αριθμό των υπόπτων και τις κατηγορίες. Ο αριθμός των καλπών εξαρτάται από τους ψηφοφόρους. Το θέμα είναι η διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου. Αν η κάλπη είναι ενιαία, εκείνος που θα έχει το κώλυμα να ψηφίσει τον εαυτό του θα αποκαλυφθεί. Αυτό το τεχνικό θέμα θέλει να αποφύγει η επιλογή δέκα καλπών. Αν δεν υπήρχε θέμα να ψηφίσουν οι πέντε, τότε δεν θα υπήρχε θέμα για δέκα καλπών».

«Ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος;» αναρωτήθηκε ο Μάκης Βορίδης, λέγοντας ότι στην περίπτωση Κουρουμπλή υπάρχει πρόθεση συγκάλυψης για αυτό και υπάρχουν 10 κάλπες και όχι 11. Μάλιστα, στο διαβιβαστικό, συνέχισε ο κ. Βορίδης, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε συγκεκριμένες πράξεις για 5 από τα 10 πρόσωπα: Βενιζέλος, Πικραμμένος, Σαλμάς, Λυκουρέντζος και Κουτρουμάνης. «Για τους υπόλοιπους κατηγορία κάνετε; Όχι. Παίρνετε αποσπάσματα επιλεκτικά της δικογραφίας και κάτι αναφέρετε σε αυτό. Ζητάτε να συγκροτηθεί Επιτροπή προκειμένου να ερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής. Θα γίνει μια ενδιαφέρουσα νομική συζήτηση. Η Βουλή και η επιτροπή είναι νομικό φόρουμ; Αυτό θα είναι το αντικείμενο της συζήτησης. Εδώ είναι το κεφάλαιο σκευωρία. Γιατί αφού βεβαίως αυτή η δικογραφία δεν έχει τίποτα πλην τριών κουκουλοφόρων μαρτύρων, πού να αποτολμήσετε να διατυπώσετε κατηγορίες;» συνέχισε.

Ο κ. Βορίδης είπε ακόμα ότι στη συγκεκριμένη συζήτηση υπάρχει ένα και μόνο αντικείμενο: «Έχει αρμοδιότητα η Βουλή να ασκήσει σχετικές διώξεις; Δεν έχουμε κατηγορίες. Το μόνο που θα γίνει είναι συζήτηση επί της αρμοδιότητας. Τι τις θέλετε τις δέκα κάλπες; Στο ερώτημα που θέτετε η απάντηση είναι μία κάλπη. Άκουσα: Δεν χρειάζεται λέει περιγραφή των πράξεων. Κατέρρευσε η σκευωρία την ώρα που τη σχεδιάζατε. Η ορθή θέση εδώ θα ήταν μία κάλπη. Αυτό στηρίζεται στη δική σας πρόταση. Την πρόταση της σκευωρίας και της συγκάλυψης».

Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους και οι κουκούλες θα βγουν, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, επικαλούμενος την «τύχη» άλλων επιτροπών.

Θέμα Κουρουμπλή έθεσε ο Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων, αλλά και ο Γιώργος Αμυράς. Ο τελευταίος είπε ότι η υπόθεση πρέπει να φτάσει στο τέρμα, χωρίς απόπειρα χειραγώγησης της δικαιοσύνης. «Ή όλοι μέσα ή κανείς» τόνισε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ζήτησε εκ μέρους του Ποταμιού μία κάλπη για τη σύσταση της Προανακριτικής και στη συνέχεια η Επιτροπή να ελέγξει ποιοι είναι οι εμπλεκόμενοι.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

Λαμβάνοντας τον λόγο από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παρασκευόπουλος είπε ότι όλα έγιναν νόμιμα για να φτάσει η υπόθεση στη Βουλή, ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ για τις μηνύσεις κατά δικαστικών και όχι μόνο.

Στην ίδια κατεύθυνση και ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης, που υπεραμύνθηκε της κοινής πρότασης που κατέθεσαν τα δύο κόμματα για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Λαζαρίδης υποστήριξε ότι «έτσι όπως κάνει η αντιπολίτευση, έδειξε ότι αιφνιδιάστηκε με τις αποκαλύψεις στον χώρο της Υγείας, όπου γινόταν πάρτι», ενώ τους κατηγόρησε ότι με τη στάση τους δείχνουν ότι δεν θέλουν να συμβάλουν να ριχτεί άπλετο φως στο τεράστιο αυτό σκάνδαλο του φαρμάκου. «Θέλουν γι' άλλη μια φορά να καλύψουν αυτά τα γεγονότα. Πυροβολούν ηθικά τους μάρτυρες που τόλμησαν να τα αποκαλύψουν καταθέτοντας έγγραφα που ήταν κρυμμένα. Τους χαρακτηρίζουν "κουκουλοφόρους" και "ανώνυμους". Αυτόν τον νόμο ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα επειδή λειτουργεί σε βάρος τους, επειδή ξεκινούν οι αποκαλύψεις, δεν τους αρέσει» ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης.

Επιχείρηση-αποδόμησης του κατηγορητηρίου από τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος έβαλε στο κάδρο και πάλι τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Το Μαξίμου έδειξε ο Θ. Παπαθεοδώρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη σκευωρία, όπως τη χαρακτήρισε, λέγοντας ότι η όλη υπόθεση είναι ένας τραγέλαφος.

«Τόσο η πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και ο χειρισμός από τα άλλα κόμματα έχουν στόχο να συσκοτίσουν τον πραγματικό υπεύθυνο που είναι η εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους και ο αδυσώπητος ανταγωνισμός των μονοπωλιακών ομίλων για να κατακτήσουν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα μεγαλύτερα κομμάτια της αγοράς», δήλωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.