Με αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου -όπου θα παρευρίσκεται μεταξύ άλλων και ο ισχυρός άνδρας των Ρεπουμπλικάνων Λίντσεϊ Γκράχαμ- θα συζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο το πρωί τα ζητήματα άμυνας και εξοπλισμών, ενώ στην ατζέντα των συζητήσεων θα συμπεριληφθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και καθώς και η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

Η συνάντηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς γίνεται σε μια στιγμή όπου οι γείτονες παρουσιάζουν έντονα προκλητική συμπεριφορά στο Αιγαίο και ενώ απειλούν την Κύπρο προκειμένου να μην προχωρήσουν τα ενεργειακά πρότζεκτ που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή.

Μάλιστα, προκειμένου να συζητήσει αυτά τα θέματα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες το βράδυ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για να πάρει μέρος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής. Οι δύο άνδρες συζήτησαν σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ο Κύπριος πρόεδρος θα ενημερώσει σήμερα τη Σύνοδο για τις σχετικές εξελίξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τοποθετηθεί για το ζήτημα εκφράζοντας τη στήριξη στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τονίζοντας την υποχρέωση να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του σχετικά με το πρόσφατο επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων, την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Επίσης σήμερα, πέραν των εργασιών της συνόδου που θα ξεκινήσουν το μεσημέρι, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ αυτών, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι (μαζί με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη), ενώ θα υπάρξουν συναντήσεις Τσίπρα - Μέρκελ - Μπορίσοφ - Γιούνκερ όπου εκεί θα τεθούν επί τάπητος οι ευρωτουρκικές σχέσεις και το μεταναστευτικό.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με την εκπρόσωπο της Ευρωπαικής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Φρεντερίκα Μογκερίνι όπου θα συζητήσει το θέμα της Τουρκίας, της ΠΓΔΜ καθώς και της Αλβανίας.

Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου θα διεξαχθεί Διεθνής Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ, με τη συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού, η οποία διεξάγεται ώστε να ενισχύσει τις διεθνείς προσπάθειες στις οποίες έχει κρίσιμο ρόλο η Ε.Ε., που σχετίζονται με την παροχή πολιτικής στήριξης, καθώς και την ασφάλεια και την ανάπτυξη στο Σαχέλ.

Η Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. των 27 κρατών-μελών θα ασχοληθεί εκτός των άλλων με θεσμικά ζητήματα για την πορεία της Ένωσης και αλλά και με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2020.