Στο χρονοντούλαπο της πολιτικής ιστορίας βάζει ο Κώστας Καραμανλής τα σενάρια περί μυστικού διαύλου επικοινωνίας που διατηρεί το περιβάλλον του με το αντίστοιχο του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην πρωθυπουργός, με συγκεκριμένες κινήσεις και επιλεγμένες παρεμβάσεις, καταδεικνύει ξεκάθαρα την πρόθεσή του να διαφοροποιήσει πλήρως εαυτόν από τα πεπραγμένα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και να τερματίσει τους όποιους συνειρμούς δημιουργούν οι περιπτώσεις προσώπων με αναφορές τόσο στο σημερινό σύστημα διακυβέρνησης όσο και σε εκείνο της περιόδου 2004-2009.

O λόγος, βεβαίως, για τον «καραμανλικό» Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και διοικητή της ΕΥΠ επί εποχής Καραμανλή Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά, και σε ένα δεύτερο επίπεδο, για περιπτώσεις όπως του πρώην γραμματέα της ΝΔ και νυν Συνηγόρου του Καταναλωτή Λευτέρη Ζαγορίτη.

«Είναι φανερό το παιχνίδι που πάνε να παίξουν στην πλάτη του Καραμανλή με το όνομα της Μακεδονίας και τα γεγονότα του Βουκουρεστίου και η προσπάθειά τους να τον χρησιμοποιούν ως όχημα διχασμού της ΝΔ», δηλώνουν τακτικοί επισκέπτες της Παναγή Κυριακού, αιτιολογώντας τις πρωτοβουλίες του πρώην πρωθυπουργού εδώ και μερικούς μήνες.  

ΕΝΟΤΗΤΑ

Το πρώτο δείγμα γραφής του Κώστα Καραμανλή στην κατεύθυνση της ανάδειξης της «γαλάζιας» ενότητας και της ακύρωσης κάθε επιχείρησης σύνδεσής του με την κυβέρνηση δόθηκε στο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν προσερχόμενος σε αυτό δήλωσε: «Όπως πολλές φορές στην ιστορία της, η παράταξή μας θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για την Ελλάδα του αύριο.

Γι' αυτό και πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή. Και αυτό είναι στο χέρι όλων μας». Το μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού κάθε άλλο παρά απαρατήρητο πέρασε από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ προκάλεσε την έντονη και, ταυτόχρονα, αμήχανη αντίδραση του Πάνου Καμμένου.

Ως γνωστόν, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει στηρίξει ολόκληρο το πολιτικό του αφήγημα στην καλλιέργεια της ιδέας του... τσιπροκαραμανλισμού, της οποίας εμφανίζεται ως θεματοφύλακας. Αρκετούς μήνες πριν, είχε προηγηθεί η σκληρή τοποθέτηση του συνονόματου εξαδέλφου του πρώην πρωθυπουργού και βουλευτή Σερρών, ο οποίος, αναφερόμενος στον υπουργό Άμυνας, είχε τονίσει ότι το φλερτ με την ακροδεξιά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συμβαδίσει με την παρακαταθήκη του καραμανλισμού.  

ΙΣΧΥΡΟ ΣΤΙΓΜΑ

Ο πρώην πρωθυπουργός, όμως, έδωσε ακόμα πιο ισχυρό στίγμα της επιθυμίας του να μην αφήνει πλέον καμία υπόνοια για οποιουδήποτε είδους ταύτιση των απόψεών του με τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε κεντρικά θέματα της επικαιρότητας, με φόντο τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Novartis.

Αφορμή για να πάρει, έστω και εμμέσως, θέση για τα τεκταινόμενα (ικανοποιώντας, εκτός των άλλων, και το αίτημα ουκ ολίγων φωνών εντός της ΝΔ) στάθηκε η συνέντευξη Τύπου του Δημήτρη Αβραμόπουλου ο οποίος τόνισε ότι οι χειρισμοί του στο μέτωπο της πανδημίας γρίπης που είχε ξεσπάσει την περίοδο της θητείας του στο υπουργείο Υγείας είχαν την απόλυτη συγκατάθεση του Κώστα Καραμανλή.

Μόλις λίγη ώρα αργότερα, στελέχη της Παναγή Κυριακού προχωρούσαν σε διαρροή προς τα ΜΜΕ, με βάση την οποία ο πρώην πρωθυπουργός επιβεβαίωνε πλήρως τα λεγόμενα του Δ. Αβραμόπουλου.

Στη γραμμή της κομματικής σύμπνοιας κινήθηκαν και οι ενέργειες της πλευράς Καραμανλή στον απόηχο της διαγραφής του άλλοτε κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Αντώναρου, καθώς και των δηλώσεων του τακτικού συνομιλητή του πρώην πρωθυπουργού και βουλευτή Αττικής Γιώργου Βλάχου, ο οποίος είχε ζητήσει την παραίτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ μέχρι την οριστική διαλεύκανση της υπόθεσης.

Με νέο κύκλο διαρροών και εμφανή στόχευση να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιχείρηση σύνδεσης του πρώην πρωθυπουργού με τις εν λόγω τοποθετήσεις, το πολιτικό γραφείο Καραμανλή υπογράμμισε πως τέτοιου είδους απόψεις εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο εκείνους που τις διατυπώνουν.

Άλλωστε, με εξαίρεση το εν λόγω δίδυμο, σχεδόν το σύνολο των προβεβλημένων βουλευτών και στελεχών της ΝΔ με έντονες καραμανλικές αναφορές απέρριψε εξαρχής την επιχειρηματολογία των Αντώναρου και Βλάχου. Ενδεικτικές ήταν οι περιπτώσεις των Νικήτα Κακλαμάνη, Θοδωρή Ρουσόπουλου, αλλά και του Κώστα Καραμανλή junior, η παρέμβαση του οποίου είχε, όπως γίνεται αντιληπτό, (και πάλι) ιδιαίτερα συμβολικό περιεχόμενο.

«Ο κ. Αντώναρος εκφράζει αμιγώς προσωπικές θέσεις και δικαίως υπέστη τις συνέπειες για όσα είπε για τον αντιπρόεδρο του κόμματος (σ.σ.: χαρακτηρισμοί όπως μουσαφίρης ή σεξιστής)», σημείωσε, άποψη που, όπως λένε οι γνωρίζοντες, απηχεί πλήρως και τις αντίστοιχες που εκφράζει ο πρώην πρωθυπουργός σε συνομιλητές του τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Κατέληξε λέγοντας πως «δεν μπορείς να δηλώνεις και με τον Καραμανλή και με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018