H «ηθική παρακµή» και o «εκφυλισµός του παλαιού πολιτικού συστήµατος» θα αποτελέσουν το βασικό αφήγηµα της κυβέρνησης για την επόµενη προεκλογική περίοδο, όποτε και αν είναι αυτή. Η υπόθεση της Novartis έδωσε µάλιστα στο Μέγαρο Μαξίµου τα επιχειρήµατα που χρειαζόταν, καθώς η δικογραφία έβαλε στο κάδρο των υπευθύνων πρώην πρωθυπουργούς, αλλά και κορυφαία στελέχη των δύο κοµµάτων που κυβέρνησαν τα χρόνια µετά τη Μεταπολίτευση τη χώρα.

Η επιχειρηµατολογία των κυβερνητικών στελεχών θα κινηθεί γύρω από τις «πρακτικές διασπάθισης του δηµόσιου χρήµατος», καθώς και από την «εκτεταµένη πολιτική κουλτούρα ανοχής στη διαφθορά που επικρατούσε για χρόνια στην Ελλάδα» και ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι το κλίµα θα πολωθεί το επόµενο διάστηµα, καθώς κάθε τόσο από τη ∆ικαιοσύνη θα προκύπτουν θέµατα και στοιχεία τα οποία θα αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον των πολιτών, τη στιγµή µάλιστα που -όπως λένεη Ν.∆. καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να φύγει το θέµα από την επικαιρότητα. Θεωρούν, δε, ότι και κοινοβουλευτικά η υπόθεση της Novartis αναµένεται να πάρει τον χαρακτήρα «πολεµικής σύγκρουσης», καθώς στα φερόµενα ως εµπλεκόµενα πρόσωπα συµπεριλαµβάνονται ο πρώην πρόεδρος της Ν.∆. Αντ. Σαµαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, και ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, ∆ηµήτρης Αβραµόπουλος.

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίµου σκοπεύει να εκµεταλλευτεί πολιτικά και το θέµα της παραγραφής των αδικηµάτων, το οποίο έτσι και αλλιώς δηµιουργεί «σκιές» στους 10 πολιτικούς της δικογραφίας. Η επιλογή αυτή έχει να κάνει µε τη διαφαινόµενη αντίδραση της κοινής γνώµης, η οποία κάθε τόσο ακούει για σκάνδαλα τα οποία παραγράφονται χωρίς κανείς πολιτικός να πληρώνει για τις πράξεις του.

Τα σηµαντικότερα στοιχεία για την ανάδειξη του σκανδάλου από την πλευρά της κυβέρνησης είναι η συµµετοχή των αµερικανικών Αρχών και του FBI στην αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά και οι δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Υγείας, Μάριου Σαλµά, ότι συµµετείχε σε έρευνα που έκαναν οι αµερικανικές Αρχές το 2014. Αυτά τα δύο στοιχεία κάνουν πιο εύκολη την ανάδειξη του θέµατος από την κυβέρνηση, καθώς απαντούν στο επιχείρηµα της αντιπολίτευσης ότι πρόκειται για σκευωρία που έστησε το Μέγαρο Μαξίµου προκειµένου να επιφέρει ένα σηµαντικό χτύπηµα στην αντιπολίτευση.

Ετσι, πέρα από το «ταµείο» που αναµένεται να κάνει η κυβέρνηση µετά την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνηµόνια τον προσεχή Αύγουστο και έπειτα από τη διαφαινόµενη ρύθµιση του χρέους, είναι προφανές πως ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να θέσει τα διαχωριστικά όρια ανάµεσα στην Αριστερά µε το «ηθικό πλεονέκτηµα» και τα δείγµατα γραφής του ΠΑΣΟΚ και της Ν.∆. στην εξουσία από τη Μεταπολίτευση και ύστερα.

Εάν µάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να πάει σε εκλογές µε ανοικτή την υπόθεση της Novartis, οι συνεργάτες του θεωρούν ότι θα έχει το «ηθικό πλεονέκτηµα» έναντι της Ν.∆. Σε αυτή την περίπτωση, η προεκλογική ρητορική θα έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα τη σκανδαλολογία και τη Novartis δίπλα στη Siemens, στα Paradise Papers, στη «λίστα Λαγκάρντ» και στο ΚΕΕΛΠΝΟ.