Μείζον ζήτηµα ηθικής τάξης για την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου, προκαλεί η σηµερινή αποκάλυψη των «Π» πως, παρά το πλουσιότατο πόθεν έσχες της, αιτείται και λαµβάνει -νόµιµακάθε µήνα από το κράτος έξοδα ενοικίου ύψους 1.000 ευρώ.

Τι κι αν στο τελευταίο, «χρυσό» πόθεν έσχες της κυρίας Αντωνοπούλου δηλώθηκαν ετήσια εισοδήµατα 70.000 ευρώ, µετοχές συνολικής αποτίµησης περίπου 300.000 δολαρίων ΗΠΑ και καταθέσεις άνω των 250.000 δολαρίων στην J.P Mor gan; Κι όλα αυτά χωρίς, µάλιστα, να συνυπολογίζονται τα πλουσιότατα περιουσιακά στοιχεία του συντρόφου της, υπουργού Οικονοµίας, ∆ήµου Παπαδηµητρίου.

Τα τελευταία δυόµισι χρόνια, η εξ Ηνωµένων Πολιτειών Αµερικής ορµώµενη κυρία Αντωνοπούλου έχει λάβει συνολικά 29.000 ευρώ από το ελληνικό ∆ηµόσιο ως επίδοµα ενοικίου για το διαµέρισµα στο οποίο διαµένει στο Κολωνάκι µε µια απλή δήλωση στο υπουργείο Εργασίας, η οποία αναφέρει ότι είναι µόνιµη κάτοικος ΗΠΑ και ότι δεν έχει κατάλληλη προς διαµονή κατοικία στον Νοµό Αττικής.

Για να συµβούν τα παραπάνω, η κυρία Αντωνοπούλου έκανε χρήση της δυνατότητας που δίνει το τρίτο Μνηµόνιο, το οποίο ψηφίστηκε παραµονή ∆εκαπενταύγουστου του 2015, και συγκεκριµένα ο νόµος 4336/2015 (Συνταξιοδοτικές διατάξεις Κύρωση του Σχεδίου Σύµβασης Οικονοµικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισµό Σταθερότητας και ρυθµίσεις για την υλοποίηση της Συµφωνίας Χρηµατοδότησης)

Το «παραθυράκι» βρίσκεται στο άρθρο 25 µε τίτλο «Χορήγηση δαπανών διαµονής». Με εκείνο το άρθρο η σχετική δυνατότητα, η οποία προβλεπόταν ήδη για τους βουλευτές επαρχίας οι οποίοι δεν έχουν µόνιµη κατοικία στην Αθήνα, επεκτάθηκε και στα µέλη της «Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα». Κι επειδή ακριβώς τα πρόσωπα δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα, η σχετική δαπάνη δεν βαρύνει τη Βουλή, αλλά τις πιστώσεις του οικείου υπουργείου.

Σύµφωνα, µάλιστα, µε την υπ’ αριθµ. 2/73/∆ΕΠ/4.1.2016 Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Οικονοµικών, καθορίζονται τα απαιτούµενα δικαιολογητικά για την αναγνώριση των δαπανών διαµονής του άρθρου 25. Προκειµένου να εισπράξει το ποσό, η κυρία Αντωνοπούλου υποβάλλει αίτηση/υπεύθυνη δήλωση σε τακτά χρονικά διαστήµατα στο υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και δηλώνει ότι ο τόπος µόνιµης κατοικίας της είναι η Νέα Υόρκη, ότι στερείται ιδιόκτητης κατοικίας της ιδίας ή του συζύγου στην περιοχή του Νοµού Αττικής ή ότι η χρήση τυχόν υπάρχοντος ακινήτου είναι αδύνατη», κάτι που προφανώς ισχύει για το διαµέρισµα 31 τ.µ. στη Γλυφάδα στο οποίο η κυρία Αντωνοπούλου δηλώνει ιδιοκτήτρια στην τελευταία δήλωση περιουσιακής της κατάστασης.

ΝΟΜΟΤΥΠΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Οι αποφάσεις έγκρισης δαπάνης 1.000 € µηνιαίως για τη διαµονή της κυρίας Αντωνοπούλου στο Κολωνάκι καλύπτουν όλο το χρονικό διάστηµα από τον Σεπτέµβριο του 2015. Από τότε, δηλαδή, που έπαυσε να έχει τη βουλευτική ιδιότητα, την οποία απέκτησε ως βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο του 2015. Οπως προκύπτει από τη «∆ιαύγεια», το συνολικό ποσό που έχει εγκριθεί για την κυρία Αντωνοπούλου είναι 29.000 ευρώ. Αλλοτε µε αποφάσεις οι οποίες εγκρίνουν 1.000 ευρώ και άλλοτε µε συνολικότερες αποφάσεις οι οποίες φτάνουν και τα 12.000 ευρώ.
Ενδεικτικά αναφέρονται: Με την υπ’ αριθµόν πρωτοκόλλου 43334/9144 απόφαση της ∆ιεύθυνσης Οικονοµικής ∆ιαχείρισης & Υπηρεσιών του υπουργείου (26/09/2016) εγκρίθηκε δαπάνη ύψους 12.000 ευρώ σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισµού εξόδων του υπουργείου Εργασίας για καταβολή δαπάνης διαµονής της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρίας Αντωνοπούλου Ουρανίας, από 1ης/9/2015 έως 31/8/2016.

Με ανάλογη απόφαση µόλις έναν µήνα αργότερα, και συγκεκριµένα στις 19/10/2016, εγκρίθηκε δαπάνη ύψους 1.000 ευρώ για έξοδα διαµονής στο διάστηµα 1/9/2016 έως 30/9/2016. Τρίτη απόφαση στις 24/2/2017 εγκρίνει στην κυρία Αντωνοπούλου ποσό ύψους 3.000 ευρώ για έξοδα διαµονής για το διάστηµα από 1ης/10/2016 έως 31/12/2016. Το ερώτηµα που προκύπτει ξεκάθαρα δεν είναι αν λαµβάνει νοµότυπα το συγκεκριµένο επίδοµα η υπουργός.

Το ερώτηµα είναι πώς είναι δυνατόν µια υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, µε πλουσιότατο πόθεν έσχες, έπειτα από τρία χρόνια στην Ελλάδα σε υπουργική θέση, να δηλώνει µόνιµη κατοικία στη Νέα Υόρκη αλλά και ότι δεν έχει σπίτι να στεγαστεί στην Αττική, αποδεχόµενη, επί της ουσίας, ότι ο υπουργικός µισθός δεν είναι αρκετός για να πληρώνει ενοίκιο! Αγνοεί, προφανώς, την ιστορική ρήση του Ιωάννη Καποδίστρια: «Eφόσον τα ιδιαίτερα εισοδήµατά µου αρκούν διά να ζήσω, αρνούµαι να εγγίσω µέχρι και του οβολού τα δηµόσια χρήµατα, ενώ ευρισκόµεθα εις το µέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισµένων εις εσχάτην πενίαν»

Καράογλου: Το κράτος πληρώνει τα ενοίκια της κας Ράνιας Αντωνοπούλου

«Αυτοί που έχτισαν πολιτικές καριέρες παριστάνοντας τους προστάτες των αδυνάτων, τελικά εκμεταλλεύονται μέχρι και την τελευταία δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος για να επωφεληθούν οικονομικά από τα χρήματα των φορολογουμένων», σχολιάζει ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καράογλου, με αφορμή δημοσίευμα του Τύπου σύμφωνα με το οποίο το Κράτος πληρώνει ενοίκιο 12.000 ευρώ το χρόνο για το σπίτι της εξωκοινοβουλευτικής αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, καλεί «την Κυβέρνηση να τροποποιήσει άμεσα την επίμαχη διάταξη, θέτοντας αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς που δικαιούνται την επιδότηση και να βάλει όριο στο ύψος του μισθώματος που καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός».

Ακολουθεί η δήλωση:

«Με νόμο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το Κράτος πληρώνει τα ενοίκια ακόμη και των πλουσιότερων Υπουργών. Πιο συγκεκριμένα, με διάταξη του ν. 4336/15 καλύπτονται από το Δημόσιο τα έξοδα διαμονής στην Αθήνα, όχι μόνο των βουλευτών της επαρχίας -κάτι που ίσχυε έως τότε- αλλά και των εξωκοινοβουλευτικών Υπουργών. Και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο ή χωρίς περιορισμό στο ύψος του μισθώματος!

Όπως, λοιπόν, προκύπτει από δημοσίευμα στο χθεσινό Τύπο, η -εξωκοινοβουλευτική- αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου ζητά και εισπράττει από το Κράτος 12.000 ευρώ ετησίως για το ενοίκιο στο σπίτι της στην Αθήνα, παρ’ όλο που, μαζί με τον επίσης Υπουργό σύζυγό της αποτελούν την πλουσιότερη οικογένεια της ελληνικής Κυβέρνησης, με ακίνητα, μεταξύ άλλων, στη Νέα Υόρκη και τη Σύρο.

Δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς ότι αυτοί που έχτισαν πολιτικές καριέρες παριστάνοντας τους προστάτες των αδυνάτων, τελικά εκμεταλλεύονται μέχρι και την τελευταία δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος για να επωφεληθούν οικονομικά από τα χρήματα των φορολογουμένων. Αν, μάλιστα, ο νόμος δεν είναι αρκετά επωφελής, τον τροποποιούν αναλόγως.

Όμως, τη στιγμή που χάνονται σπίτια λόγω της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και περικόπτεται το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, οι παραπάνω συμπεριφορές αποτελούν τεράστια πρόκληση, για την οποία πρέπει να δοθούν εξηγήσεις.

Καλούμε την Κυβέρνηση να τροποποιήσει άμεσα την επίμαχη διάταξη, θέτοντας αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς που δικαιούνται την επιδότηση και να βάλει όριο στο ύψος του μισθώματος που καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός».