Ρήγμα τόσο στον κυβερνητικό συνασπισμό όσο και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη προκάλεσε η τροπολογία στο νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που ρύθμιζε θέματα της σύνθεσης της Διοικούσας Επιτροπής για το Πανελλήνιο Ίδρυμα της Παναγίας Τήνου. Η σχετική τροπολογία καταψηφίστηκε από τους ΑΝΕΛ και τελικά πέρασε με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού.

Έτσι για πρώτη φορά μέτα από πολύ καιρό «έσπασε» η τακτική που ακολουθούσαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι να μην προσφέρουν ψήφους σε νομοσχέδια της κυβέρνησης, εάν δεν υπάρχει πρώτα η στήριξη και από τους δύο εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού.

Δυσαρέσκεια Ιερώνυμου 

Το όλο ζήτημα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αρχιεπισκόπου και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είχε κάνει δεκτή τροπολογία επτά βουλευτών που καθόριζε τη σύνθεση της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Σε αυτήν ορίζεται ότι αναιρείται η ενισχυμένη θέση του επιχώριου μητροπολίτη στη Διοικούσα Επιτροπή, ώστε να μην περιορίζεται η κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση του ιδρύματος. Έτσι, επαναφέρεται σε ισχύ η ρητή εξαίρεση του ιδρύματος από τις ρυθμίσεις για τα εκκλησιαστικά ιδρύματα και ιερά προσκυνήματα.

Παράλληλα, καθορίζεται ότι στις 30 Ιουνίου θα τερματιστεί η θητεία της σημερινής Διοικούσας Επιτροπής, ώστε να οριστούν νέες τακτές προθεσμίες για την ανάδειξη έως τότε νέας Διοικούσας. 

Την τροπολογία υπέγραψαν οι βουλευτές Νίκος Συρμαλένιος, Νίκος Ξυδάκης, Αντώνης Συρίγος, Νίκος Μανιός, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Ζουράρις (ΑΝΕΛ) και Σπύρος Δανέλλης (Το Ποτάμι).

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση με μοναδικό θέμα της τη σχετική τροπολογία και αποφάσισε να αποστείλει επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας, ζητώντας του να μη κάνει δεκτή την βουλευτική τροπολογία.

«Δυστυχώς ελάχιστοι τοπικοί παράγοντες της Τήνου συνεχίζουν να παραπληροφορούν, δεν εννοούν να καταλάβουν ότι αφενός το Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας Τήνου είναι πανελλήνιο και Ιερό Ίδρυμα, επειδή διοικεί Ιερό Ναό με την περιουσία του, και όχι δημοτική επιχείρηση, και ότι αφετέρου η περιουσία του συγκεντρώθηκε από την ευλάβεια του ελληνικού λαού στην Παναγία Θεοτόκο και τον Ιερό Ναό της» γράφει χαρακτηριστικά η ΔΙΣ προς τον υπουργό.

Μάλιστα, ο αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί ιεράρχες απορούν «πώς είναι δυνατόν βουλευτές, και μάλιστα από πολιτικούς χώρους που τάσσονται υπέρ των διακριτών ρόλων ή υπέρ του χωρισμού κράτους - Εκκλησίας και της απόλυτης θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους να εισηγούνται μεταβολές στην Καταστατική Νομοθεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, υποκαθιστώντας την Ιερά Σύνοδο Αυτής ή να εισηγούνται τροπολογίες για τη διοίκηση και διαχείριση Ιερών Ιδρυμάτων Ναών χωρίς γνώση της Εκκλησίας;».