Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έγιναν, ο ανασχηματισμός τελικά αναβλήθηκε και θα γίνει κάποια στιγμή μετά το καλοκαίρι. Με λίγα λόγια πολύ κακό για το τίποτα καθώς από την χθεσινή κίνηση δεν προέκυψε κανένα πολιτικό μήνυμα δεδομένου ότι η διαδικασία έφτασε να αφορά μόνο έξι πρόσωπα τα οποία στην πραγματικότητα κάλυψαν τα κενά που υπήρχαν δημιουργηθεί στην κυβέρνηση. Το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς είναι ότι ο πρωθυπουργός κυριολεκτεί όταν λέει ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και θα πάει σε εκλογές το 2019.

Όπως φαίνεται η παραίτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου και της Ράνιας Αντωνοπούλου από την κυβέρνηση έπιασε απροετοίμαστους τους παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου. Έτσι ενώ αρχικά ο πρωθυπουργός αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το γεγονός και να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές που πολιτικά αλλά και κυβερνητικά ήταν αναγκαίες τελικά τις άφησε για αργότερα για τον κανονικό ανασχηματισμό που όλα δείχνουν ότι θα είναι και ο εκλογικός.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσαν αρχικά τα ονόματα των ανθρώπων που ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ως πετυχημένους όπως για παράδειγμα αυτό το Αλέξη Χαρίτση, ενώ δυνατά για άλλους λόγους έπαιζε και το όνομα του Στέργιου Πιτσιόρλα.

Όσο περνούσε η ώρα ωστόσο ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του αντελήφθησαν ότι τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι οποίες αλλαγές ενός μίνι-ανασχηματισμού θα ήταν πολύ περισσότερα από αυτά που θα έλυναν. Έτσι παρά τις διερευνητικές συζητήσεις που είχαν γίνει μέσω τρίτων σε διάφορα πρόσωπα, τελικά αποφασίστηκε ο ανασχηματισμός να εξαντληθεί με την τοποθέτηση της Μερόπης Τζούφη στο υπουργείο Παιδείας, την «μετάθεση» του Θανάση Ηλιόπουλου στη θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου και την επιστροφή του Κωνσταντίνου Στρατή στο υπουργείο Πολιτισμού στην θέση του υφυπουργού.

Δηλαδή θεωρήθηκε, όπως φαίνεται, άστοχο να απομακρυνθεί από το κυβερνητικό σχήμα μόνο η Λυδία Κονιόρδου (!!!) καθώς θα της έκανε κακό στο πολιτικό της προφίλ!! Για να αντιμετωπιστεί δε η μειωμένη απόδοση της υπουργού δημιουργήθηκε μια νέα θέση για τον Κωνσταντίνο Στρατή, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντα της υπουργού, αφού η κ. Κονιόρδου βρίσκεται συνήθως σε καλλιτεχνικές περιοδείες...

Η παρουσία του Γιάννη Δραγασάκη στο υπουργείο Οικονομίας θεωρήθηκε ως αυτονόητη από τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφού έτσι και αλλιώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει υπό την επίβλεψη του όλα τα σχετικά θέματα και γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα.

Ομολογουμένως η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε από την τοποθέτησης του Φώτη Κουβέλη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας -κάτω δηλαδή από τον Πάνο Καμμένο- με τον οποίο όπως είναι γνωστό τους χωρίζει άβυσσος.

Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι πριν από τον Φώτη Κουβέλη ανάλογη πρόταση είχαν δεχθεί και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία όμως δεν την αποδέχθηκαν, καθώς φοβήθηκαν την συγκατοίκηση με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.