Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίµου µε κωδικό «Η άλωση της Κεντροαριστεράς». Μέσω της εργαλειοποίησης της Συνθήκης των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας επεδίωξε, και σε έναν βαθµό το πέτυχε, να περιθωριοποιήσει τον λεγόµενο ενδιάµεσο χώρο και να εµφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο κυρίαρχος παίκτης, αντικαθιστώντας-υποκαθιστώντας τον κυρίαρχο ρόλο που έπαιζε για πολλές δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ.

Απολύτως διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ανασχηµατισµός που θα κάνει τις επόµενες ηµέρες ο κ. Τσίπρας θα αποτυπώνει πλήρως το σκεπτικό του. Το περιέγραψε, άλλωστε, ο ίδιος µε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Αυγή», υπό τον τίτλο «Οι Πρέσπες καταλύτης για τη συµπόρευση των προοδευτικών δυνάµεων». Ο µηχανισµός προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε στο έπακρο τις διαφορετικές απόψεις που αναπτύχθηκαν τόσο στο Κίνηµα Αλλαγής όσο και στο Ποτάµι, προκειµένου να προσελκύσει ανθρώπους αλλά και για να εµφανιστεί ως η µόνη προοδευτική δύναµη, ιδίως µετά την αποχώρηση του Πάνου Καµµένου από το κυβερνητικό σχήµα. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα καταγράφουν εδώ και εβδοµάδες µε µεθοδικό τρόπο κάθε δήλωση διαφοροποίησης και, πολύ περισσότερο, αυτές που έχουν υποστηρικτικό χαρακτήρα στη Συµφωνία των Πρεσπών. Ακολούθως, προσεγγίζουν αυτούς τους ανθρώπους και τους δελεάζουν µε διάφορα ανταλλάγµατα και υποσχέσεις, όπως την ένταξη στο νέο κυβερνητικό σχήµα, τη στελέχωση οργανικών θέσεων του ∆ηµοσίου ή και τη συµµετοχή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι τις προηγούµενες ηµέρες υπήρξε συνάντηση κορυφαίων στελεχών της ∆ΗΜ.ΑΡ. µε παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ. Οι απεσταλµένοι του κ. Τσίπρα πρότειναν στον κ. Θεοχαρόπουλο την ένταξή του σε εκλόγιµη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ µε αντάλλαγµα την ψήφο του στη Συµφωνία των Πρεσπών. Επιπλέον, υποσχέθηκαν σε στέλεχος της ∆ΗΜ.ΑΡ. τη συµµετοχή του στο νέο κυβερνητικό σχήµα, πιθανότατα στο υπουργείο Εργασίας, σε θέση υφυπουργού. Από τη ∆ΗΜ.ΑΡ. δεν διαψεύδουν τις σχετικές πληροφορίες, ωστόσο διευκρινίζουν ότι µε κατηγορηµατικό τρόπο αρνήθηκαν τα όποια «ανταλλάγµατα» και ότι η θετική ψήφος του κ. Θεοχαρόπουλου έχει να κάνει αποκλειστικά µε τις πάγιες θέσεις του χώρου της ανανεωτικής Αριστεράς.

Σε κάθε περίπτωση, µε την ψήφιση της Συµφωνίας των Πρεσπών και µε βάση τους νέους κοινοβουλευτικούς συσχετισµούς ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει άµεσα σε ανασχηµατισµό. Οι προβληµατισµοί του πρωθυπουργού έχουν να κάνουν κυρίως µε το εύρος των ανοιγµάτων, τη συµµετοχή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ασκήσει κριτική σε πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής και, βεβαίως, την επιλογή που θα κάνει αναφορικά µε τα πρόσωπα που προέρχονται από τους ΑΝ.ΕΛ. Σε σχέση µε το τελευταίο, υπάρχει η προειδοποίηση του κ. Καµµένου ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει casus belli, µε τον τέως υπουργό Αµυνας να στέλνει τα πρώτα τροχιοδεικτικά βέλη για το τι θα επακολουθήσει.

Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του, ανάµεσα σε αυτούς και ο κ. Αλέκος Φλαµπουράρης, φαίνεται, πάντως, ότι έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετές ηµέρες τις διερευνητικές επαφές. Μια κοµβική θέση είναι αυτή του υπουργού Εξωτερικών, δεδοµένου ότι ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει πως µόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το «Μακεδονικό» θα αποχωρήσει. Στο πλαίσιο αυτό, πρότειναν στον πρώην υπουργό Επικρατείας του Γιώργου Παπανδρέου, Χάρη Παµπούκη, τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος, ωστόσο, απάντησε ευγενικά αρνητικά στην τιµητική πρόταση. Αρνητικά απάντησε και ο καθηγητής Σωτήρης Βαλντέν στη σχετική κρούση που του έγινε. Με βάση και τα προαναφερθέντα, εκτιµάται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος θα αναβαθµιστεί σε υπουργό, µιας και, όπως λένε από τη Βασιλίσσης Σοφίας, τους προσεχείς µήνες δεν υπάρχει κάποιο σηµαντικό θέµα για το εν λόγω υπουργείο, ενώ και στο Μαξίµου θεωρούν ότι ο κ. Κατρούγκαλος ανταποκρίθηκε µε επάρκεια στα καθήκοντα που του ανατέθηκαν.

Εκ των πραγµάτων, το ενδιαφέρον στρέφεται σε όσους/ ες, µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο και µε αφορµή τις Πρέσπες, στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Κορυφαίες πηγές αναφέρουν πως η διάθεση του πρωθυπουργού είναι να «ανταµείψει» για τη στάση τους πρόσωπα όπως τον Σπύρο ∆ανέλλη, τον Γιάννη Ραγκούση, τον Νίκο Μπίστη και τη Μαριλένα Κοππά. Επιπλέον, το επιτελείο του κ. Τσίπρα θα ήθελε να αξιοποιηθούν περαιτέρω προσωπικότητες όπως ο Μιχάλης Σταθόπουλος, ο Αντώνης Λιάκος, ο Κώστας Παπαϊωάννου κ.ά. Την ίδια στιγµή, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται σε καµία περίπτωση να µετακινήσει από τις θέσεις τους τα στελέχη που προέρχονται από τους ΑΝ.ΕΛ. Κάτι που σηµαίνει πως θα παραµείνουν στο κυβερνητικό σχήµα η Ελενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης, η Μαρία Χρυσοβελώνη και ο Τέρενς Κουίκ, ενώ πιθανολογείται πως, αν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος κάνει πράξη τη δέσµευσή του και παραιτηθεί από βουλευτής, τότε θα ενταχθεί και αυτός στο νέο σχήµα.

∆εδοµένου ότι το σχήµα που θα φτιαχτεί θα έχει αµιγώς εκλογικό χαρακτήρα, ο πρωθυπουργός σκέφτεται να εντάξει σε αυτό όλα τα κορυφαία στελέχη του, αναθέτοντας σηµαντικά πόστα στον Νίκο Φίλη και τον Θοδωρή ∆ρίτσα, ενισχύοντας, δηλαδή, το «αριστερό προφίλ» της κυβέρνησης. Παραλλήλως, δύσκολα θα υπάρξουν αλλαγές στο οικονοµικό επιτελείο, καθώς ο κ. Τσακαλώτος δεν δείχνει καµία διάθεση να µετακινηθεί σε άλλο υπουργείο και, πολύ περισσότερο, στο Εξωτερικών. Στα ερωτήµατα του ανασχηµατισµού είναι αν θα επιδιώξει ο κ. Τσίπρας να στηρίξει ενόψει και των βουλευτικών εκλογών νεότερα στελέχη, όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης και η Ράνια Σβίγκου, αλλά και τι θα πράξει αναφορικά µε τα πρόσωπα από τον χώρο της ∆εξιάς, όπως η Κατερίνα Παπακώστα, αλλά και ο Ευάγγελος Αντώναρος, που επισκέφθηκε πρόσφατα το Μέγαρο Μαξίµου.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 26/1/2019