Ολοταχώς προς τις εκλογές για την ανάδειξη των 2.000 συνέδρων που θα συμμετάσχουν στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο θα διεξαχθεί το τριήμερο 16-18 Μαρτίου, κινούνται τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν στον νέο φορέα. 

Η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή και οι κάλπες θα είναι ανοιχτές από 8 το πρωί έως και 8 το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές είχαν προγραμματιστεί για τις 4 Μαρτίου, ωστόσο κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθούν προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία.

Μάλιστα, το αίτημα για αναβολή είχε διατυπωθεί ανεπίσημα και από τοπικές οργανώσεις προκειμένου να δοθεί χρόνος για περισσότερες προσυνεδριακές εκδηλώσεις, αλλά και λόγω του έντονου ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται για συμμετοχή στις διαδικασίες ανάδειξης συνέδρων, από όσους συμμετείχαν στις εκλογές ανάδειξης επικεφαλής του κόμματος αλλά δεν γράφτηκαν ως μέλη, καθώς και από πολίτες που επιθυμούσαν να ενταχθούν στο Κίνημα Αλλαγής.

ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναρτηθεί, στην ιστοσελίδα του Κινήματος Αλλαγής, ο πλήρης κατάλογος των εκλογικών κέντρων που θα λειτουργήσουν καθώς και οδηγίες για το πού θα ψηφίσει ο καθένας. Επισημαίνεται ότι δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο όσοι έχουν εγγραφεί ως μέλη και περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους.

Στον δρόμο τώρα προς το ιδρυτικό συνέδριο θα πρέπει να λυθούν μια σειρά από εκκρεμή οργανωτικά θέματα, όπως η διαφωνία του Ποταμιού για την εκλογή των αντιπροσώπων, καθώς και ο τρόπος ανάδειξης των κεντρικών οργάνων που θα προκύψουν από αυτό.

Όσον αφορά τους συνέδρους, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη έχει προτείνει διορισμό αντί εκλογής, όπου ο κάθε χώρος θα επιλέξει με όποιον τρόπο θέλει τους δικούς του εκπροσώπους για το ιδρυτικό συνέδριο.

Η πρότασή του δεν βρήκε ευήκοα ώτα, καθώς δεν έγινε αποδεκτή από τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και ο επικεφαλής του Ποταμιού ενημέρωσε ότι το κόμμα του θα απέχει από τη διαδικασία για την εκλογή των συνέδρων. Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, η απευθείας εκλογή συνέδρων δεν εξασφαλίζει ότι το ιδρυτικό συνέδριο θα είναι πλήρως αντιπροσωπευτικό όλων των δυνάμεων που συγκροτούν τον χώρο, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε μια μάχη μηχανισμών μεταξύ των διαφόρων ομάδων που λειτουργούν εντός του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι θα συμμετέχουν κανονικά στο συνέδριο με τους αριστίνδην συνέδρους τους προκειμένου να δώσουν τη μάχη των ιδεών.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Ποταμιού επιμένει και στον διορισμό των κεντρικών οργάνων που θα αναδειχθούν από το συνέδριο του Μαρτίου (Κεντρική Επιτροπή, Πολιτική Γραμματεία) στη βάση της αναλογικότητας που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των κομμάτων και των κινήσεων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το νέο καταστατικό στο πρώτο Συνέδριο, με δεδομένο το οργανωτικό σχέδιο μετάβασης, προβλέπεται Κεντρική Επιτροπή 251 μελών και 15 μελής Εκτελεστική Πολιτική Γραμματεία.

Πηγές του Ποταμιού υπενθυμίζουν ότι «ο Σταύρος Θεοδωράκης από τον Δεκέμβριο -στην πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου- είχε υποστηρίξει την ανάγκη το ιδρυτικό συνέδριο και εν συνεχεία η Κεντρική Επιτροπή να συγκροτηθούν από εκπροσώπους των πραγματικών δυνάμεων του χώρου, χωρίς αποκλεισμούς». Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές «οι κομματικές λίστες που φτιάχνονται στα παρασκήνια και διακινούνται από στρατευμένα στελέχη του ενός ή του άλλου υποψηφίου διασπούν την ενότητα του Κινήματος Αλλαγής και απογοητεύουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ψήφισαν τον Νοέμβρη για την ηγεσία του νέου φορέα». Σημειώνουν δε ότι και στις δύο επόμενες συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου που ακολούθησαν ο Σταύρος Θεοδωράκης επέμεινε στην ανάγκη να μη χωρίσουμε σε στρατόπεδα τα μέλη να μην τα δώσουμε βορά στους μηχανισμούς αλλά να πάμε όλοι μαζί στο συνέδριο. «Ανάλογες ήταν οι προτάσεις του και στην πρώτη ανοιχτή συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου που έγινε στο Κάραβελ», τονίζουν ηγετικά στελέχη της Σεβαστουπόλεως.

Η θέση του Σταύρου Θεοδωράκη βρίσκει αντίθετη την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη που θεωρεί αδιανόητο να μην εκλεγούν τα όργανα ενώ στο παρασκήνιο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση και άλλων στελεχών, προερχόμενων κυρίως από το ΠΑΣΟΚ. Πηγές του ευρωβουλευτή της «ΕΛΙΑΣ» επιμένουν ότι ο νέος φορέας θα πρέπει να απευθυνθεί στην κοινωνία και όλοι να μπουν στη βάσανο της εκλογής, έτσι ώστε το νέο όργανο να αναδειχθεί με δημοκρατικά εκλεγμένο τρόπο.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΦΩΦΗΣ

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες, έτσι ώστε να οδηγήσει το σύνολο του χώρου στο συνέδριο χωρίς αναταράξεις.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η Χαριλάου Τρικούπη φέρεται να προκρίνει για την Κεντρική Επιτροπή το μεικτό σύστημα εκλογής. Από τα 250 μέλη, δηλαδή, του νέου οργάνου, το 50% να είναι εκλεγμένο και το 50% διορισμένο από τα κόμματα και τις συλλογικότητες που συμμετέχουν στον νέο φορέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ του μεικτού συστήματος τάσσονται τόσο η ΔΗΜΑΡ όσο και το ΚΙΔΗΣΟ.

Όσον αφορά τη συγκρότηση της Πολιτικής Γραμματείας, η Χαριλάου Τρικούπη βλέπει θετικά το σενάριο να προκύψει από τη δεξαμενή των στελεχών που απαρτίζουν τη σημερινή Συντονιστική Γραμματεία του Κινήματος Αλλαγής που συγκροτήθηκε για το ιδρυτικό συνέδριο. Το ζήτημα παραπέμφθηκε για λύση στην επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου με στόχο να υπάρξει κοινή πρόταση των μελών του οργάνου.

Το γεγονός πάντως ότι τον τελευταίο καιρό ο Σταύρος Θεοδωράκης διαφοροποιείται σε μια σειρά από ζητήματα, όπως το Μακεδονικό και τα συλλαλητήρια που τάχθηκε εναντίον πριν την επίσημη τοποθέτηση του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και στην υπόθεση της Novartis που φάνηκε να αποστασιοποιείται από την ομπρέλα προστασίας που άνοιξε το ΠΑΣΟΚ για τα στελέχη του (Βενιζέλος, Λοβέρδος), έχει προκαλέσει σε πολλούς ερωτηματικά για τη μελλοντική του συμβίωση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΣΥ στο Κίνημα Αλλαγής.

Τελευταίο περιστατικό τα όσα είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του για το ΠΑΣΟΚ που προκάλεσαν θύελλα «πράσινων» αντιδράσεων.

«Μπήκα στην πολιτική για να ασκήσω εξουσία. Όχι όμως με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Με αυτήν που θα καταργήσει το κομματικό κράτος που έχτισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού, εξοργίζοντας στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία τον κατακεραύνωσαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τηλεφωνικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ έσπασαν τα τηλέφωνα από μέλη, φίλους και στελέχη που διαμαρτύρονταν και εξέφραζαν την οργή τους με αφορμή τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

ΠΑΣΟΚ: «ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ»

«Ουδέν σχόλιο» δήλωναν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη που δεν ήθελαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά ωστόσο χαρακτηρίζουν άδικες τις αναφορές του Σταύρου Θεοδωράκη για το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να ξεχνά τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που αναμόρφωσαν τη χώρα, όπως το ΕΣΥ, το ΑΣΕΠ, τη Διαύγεια, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση κ.ά.

Στελέχη του κόμματος δεν κρύβουν την ενόχλησή τους και διερωτούνται «πού το πάει και τι επιδιώκει ο Σταύρος» ενώ δεν λείπουν και οι πιο σκληροί που επισημαίνουν ότι κανένας δεν πίεσε τον επικεφαλής του Ποταμιού και το κόμμα του να συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς.

Στον απόηχο των αντιδράσεων, η Φώφη Γεννηματά κάλεσε την Τετάρτη στο γραφείο της στη Βουλή τον Σταύρο Θεοδωράκη, προκειμένου να κάνουν μια ειλικρινή συζήτηση μεταξύ τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση ήταν εφ’ όλης της ύλης και έγινε σε πολύ καλό κλίμα με τους δύο ηγέτες να επιβεβαιώνουν την βούληση για «πολιτική και οργανωτική συμπόρευση με τελικό στόχο την ενοποίηση των δυνάμεων που κινούνται στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ υπό την ομπρέλα του Κινήματος Αλλαγής.

Πάντως, η διάσταση απόψεων που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες δεν φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα ηγετικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που εκφράζουν την αισιοδοξία και την πεποίθηση ότι τα επόμενα βήματα του Κινήματος Αλλαγής θα είναι ελπιδοφόρα και τα όποια προβλήματα θα ξεπεραστούν στον δρόμο προς το συνέδριο. Θεωρούν ότι οι διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις είναι θεμιτές στο πλαίσιο του διαλόγου αλλά, όπως επισημαίνουν, οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ακολουθούνται από όλους και ότι απαιτείται σύνθεση και ενότητα στη λήψη των αποφάσεων και συλλογικότητα στη δράση.

ΟΙ ΣΥΝΕΡΔΡΟΙ

Στο μεταξύ, τα στελέχη του νεογέννητου φορέα βρίσκονται σε θέση μάχης προκειμένου να εκλέξουν όσο το δυνατό περισσότερους συνέδρους.

Στο πλαίσιο αυτό, σε εσωκομματική τάση εντός του Κινήματος Αλλαγής μετεξελίσσεται το δίκτυο του Γιώργου Καμίνη που δημιουργήθηκε το περασμένο φθινόπωρο. Πρόκειται για το δίκτυο «Ανανέωση», που θα λειτουργεί ως ευδιάκριτη τάση στο πλαίσιο του νέου φορέα, όπως άλλωστε προβλέπει το καταστατικό που θα τεθεί προς ψήφιση στο συνέδριο. Μιλώντας μάλιστα σε πανελλαδική συνάντηση υποστηρικτών του στο Σεράφειο Κολυμβητήριο, ο δήμαρχος Αθηναίων έδωσε το πολιτικό και αξιακό στίγμα της «Ανανέωσης» και κάλεσε τους υποστηρικτές του να «πάρουν στην πλάτη τους» το δίκτυο και να γίνουν οι ίδιοι οι φορείς και τα πρόσωπα της ανανέωσης που έχει ανάγκη ο προοδευτικός χώρος και η πατρίδα μας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί», 02/03/2018