Η ιστορία του Δημ. Παπαδημητρίου και της Ράνιας Αντωνοπούλου ανέδειξε για άλλη μία φορά τα προβλήματα που έχει η κυβέρνηση στη διαχείριση των επικοινωνιακών κρίσεων, ιδιαίτερα όταν έχει να διαχειριστεί θέματα που έχουν να κάνουν με το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στελέχη της πιάστηκαν αδιάβαστα και χωρίς συγκεκριμένη γραμμή στο θέμα των επιδομάτων των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, παρότι την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν λάβρος κατά της υιοθέτησης των ευεργετημάτων από τους πλούσιους υπουργούς του.

Όπως λένε στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και βουλευτές του κόμματος, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκε αδύναμο να διαχειριστεί επικοινωνιακά ένα ήσσονος σημασίας θέμα, το οποίο «τελικά κατάφερε να επισκιάσει τα δισεκατομμύρια της Novartis». «Εκεί που είχαμε στριμώξει στον τοίχο τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με όσα έχουν αποκαλυφθεί για το θέμα της Novartis, ξαφνικά η επικαιρότητα επικεντρώθηκε στα 23 χιλιάρικα της Ράνιας Αντωνοπούλου», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Η έλλειψη αντίληψης στη διαχείριση κρίσεων και κατ' επέκταση δημιουργίας ενός μηχανισμού που θα επικοινωνεί άμεσα και αποτελεσματικά τις απόψεις του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να κερδίζονται οι εντυπώσεις στην κοινή γνώμη φάνηκε περίτρανα αυτή την εβδομάδα, όταν τη Δευτέρα το πρωί οι υπουργοί της κυβέρνησης εμφανίστηκαν να έχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα της Ράνιας Αντωνοπούλου.

«ΨΑΧΝΟΝΤΑΝ»  

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για μικροπολιτική, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης για σοβαρό θέμα, ενώ τελικά γύρω στο μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του σε ιδιωτικό ραδιόφωνο άφησε να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει την παραίτηση της αν. υπουργού.

Μέχρι εκείνη την ώρα, βουλευτές, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ έψαχναν να βρουν πώς αντιμετωπίζει πολιτικά η κυβέρνηση το όλο θέμα.

Αν αναλογιστεί κανείς μάλιστα ότι το όλο ζήτημα αποκαλύφθηκε από τα «Π» το βράδυ της Παρασκευής, που κυκλοφόρησε η εφημερίδα, και μέχρι τη Δευτέρα το πρωί δεν είχε γίνει καμία κίνηση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, παρά το γεγονός ότι όλο το Σαββατοκύριακο το θέμα σερνόταν στο διαδίκτυο, τότε οι ευθύνες των αρμοδίων είναι πολλές.

Η αλήθεια είναι ότι ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος «είναι καλός σε αυτό που κάνει, καθώς έχει και ευστροφία και ευχέρεια στον λόγο του», όπως αναφέρουν και κυβερνητικά στελέχη, ενώ η παρουσία του στην κοινή γνώμη κρίνεται επιτυχημένη ακόμα και όταν άνευ λόγου γίνεται ιδιαίτερα επιθετικός. Επιτυχημένος κρίνεται στην κυβέρνηση και ο Θανάσης Καρτερός, ο οποίος πριν από δύο μήνες ανέλαβε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και το ευαίσθητο κομμάτι της χάραξης στρατηγικής της κυβέρνησης και της ανάδειξης των πολιτικών θεμάτων.

Μόνο που από ό,τι φαίνεται έχει δοθεί κάποιος… όρκος τιμής ώστε όσα λέγονται και αποφασίζονται στο Μέγαρο Μαξίμου να μην επικοινωνούνται ούτε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ούτε και στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ.

ΕΝΤΟΝΗ ΓΚΡΙΝΙΑ

Οι γκρίνιες που υπάρχουν γι' αυτό το θέμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλές και όσο περνάει ο καιρός γίνονται και πιο έντονες. Όπως έλεγαν μάλιστα στα «Π» βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ακόμα και στο θέμα της Novartis δεν δόθηκε μια συνολική κατεύθυνση στους βουλευτές, με στοιχεία και νούμερα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν με επάρκεια τους αντιπάλους τους, με αποτέλεσμα κάποιες στιγμές να εμφανίζονται αφερέγγυοι.

Σε ό,τι αφορά τους δημοσιογράφους, η σιωπή από το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης όταν προκύπτει ένα σοβαρό θέμα είναι εκκωφαντική και η έλλειψη ενημέρωσης απελπιστική. Δεν είναι λίγες οι φορές που δημοσιογράφοι και βουλευτές επικοινωνούν με SMS προκειμένου να ανταλλάξουν πληροφορίες, καθώς από την άλλη πλευρά -από τη ΝΔ δηλαδή- οι αντιδράσεις είναι άμεσες.