Τα σενάρια διεύρυνσης της Ν∆ προς την κεντροαριστερά αναζωπύρωσε η προσχώρηση της ανεξάρτητης βουλευτού Κατερίνας Μάρκου, η οποία χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως έναν πολιτικό «που θέλει και µπορεί να υπερβεί επίπλαστες διαχωριστικές γραµµές, που ανήκουν στο παρελθόν και έχουν βλάψει την πατρίδα µας». Η ίδια εκλέγεται στη Β’ Θεσσαλονίκης και εκεί πιθανόν να είναι υποψήφια µε τη Ν∆, αν και ως προς αυτό δεν έχει υπάρξει τελική συµφωνία ακόµη.

Η ένταξη της βουλευτού που προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς δεν είναι τυχαίο ότι έγινε σε µια στιγµή που ο κ. Μητσοτάκης δέχεται τα πυρά της κυβέρνησης για δεξιά (ακροδεξιά) στροφή. Το «φλερτ» µε την πρώην βουλευτή του Ποταµιού άρχισε τον Απρίλιο του 2017, όταν έγινε η πρώτη µυστική συνάντηση του προέδρου της Ν∆ µε την κ. Μάρκου. «Προξενητής» ήταν ο σύµβουλος και φίλος του προέδρου της Ν∆ καθηγητής Θόδωρος Πελαγίδης, πρώην επίλεκτο στέλεχος του Ευάγγελου Βενιζέλου, που διατηρεί οικογενειακές σχέσεις µε τη Θεσσαλονικιά πολιτικό.

Ακολούθησε η συνέντευξή της στο «Πρώτο Θέµα», όπου προανήγγειλε ότι δεν θα είναι για πολύ ανεξάρτητη και χαρακτήριζε τον πρόεδρο της Ν∆ «ειλικρινή, ευθύ, ακοµπλεξάριστο και προσιτό σε προσωπικό επίπεδο». Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», πριν από έναν µήνα περίπου η Ντόρα Μπακογιάννη, που στήριξε εξαρχής την ένταξη της κ. Μάρκου στη Ν∆, τη συνάντησε τυχαία στη Βουλή, διαπίστωσε ότι το ενδιαφέρον της παραµένει θερµό και έκανε τις κατάλληλες εισηγήσεις στην ηγεσία του κόµµατος.

Μητσοτάκης και Μάρκου έπαιξαν µε την οµάδα µπάσκετ της Βουλής και τους βετεράνους καλαθοσφαιριστές το περασµένο Σάββατο, στον αγώνα που διοργάνωσε ο δήµος Μεταµόρφωσης για την οικονοµική ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, και ακολούθησε τη ∆ευτέρα το πολιτικό τους ραντεβού στη Βουλή. Από τους πρώτους που της τηλεφώνησαν για να την υποδεχθούν στη Ν∆ ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε όσους την κατηγορούν ότι πάει από κόµµα σε κόµµα οι πολιτικοί της φίλοι απαντούν ότι ήταν συνεπής σε αυτά που πίστευε. Εκλέχτηκε βουλευτής µε τη ∆ΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη το 2012, από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου του 2014 λόγω του «φλερτ» Κουβέλη - ΣΥΡΙΖΑ. Βλέποντας τη «λαίλαπα» που ερχόταν, όπως δήλωσε, υπερψήφισε τον τελευταίο Προϋπολογισµό Σαµαρά-Βενιζέλου και υπερψήφισε την υποψηφιότητα του Σταύρου ∆ήµα για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας, που στήριξε η Ν∆. Τον Ιανουάριο και τον Σεπτέµβριο του 2015 εξελέγη βουλευτής µε το Ποτάµι, από το οποίο ανεξαρτητοποιήθηκε στις 21 Νοεµβρίου 2016.

Στην επιστολή της στον Σταύρο Θεοδωράκη έγραψε: «Ασφυκτιώ πλέον σε έναν χώρο που ξεκίνησε πραγµατικά µε προοπτική και ελπίδα, µε ταλαντούχους ανθρώπους, µε ιδέες και ικανότητες, και κατέληξε σε δραµατική συρρίκνωση της επιρροής του». Καταψήφισε την απλή αναλογική και έδωσε δυναµικό «παρών» στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό που στήριξε η Ν∆.  

 

ΔΙΑΖΥΓΙΑ

Ο πρώτος που προερχόταν από το Ποτάµι, ανεξαρτητοποιήθηκε και εντάχθηκε στη Ν∆ ήταν ο βουλευτής Ιάσων Φωτήλας, µε το παλιό τους κόµµα να εξαπολύει πυρά εναντίον και των δύο. Οι προσχωρήσεις, πάντως, σε συνδυασµό µε την επιλογή του Ποταµιού να συµµετάσχει στο εγχείρηµα του Κινήµατος Αλλαγής οδήγησαν σε «πάγο» τις καλές σχέσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Σταύρου Θεοδωράκη.

Την ίδια ώρα, αρκετά κεντρώα στελέχη του Κινήµατος Αλλαγής που προέρχονται από το Ποτάµι δεν συµφωνούν µε το «φλερτ» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε καν µε τις ίσες αποστάσεις απέναντι σε Ν∆ και κυβερνών κόµµα της αριστεράς. Παράλληλα, ο βουλευτής του Ποταµιού Γιώργος Αµυράς, που είχε κατεβεί το 2014 υποψήφιος ευρωβουλευτής µε τη Ν∆, έπειτα από πρόσκληση του Αντώνη Σαµαρά, είναι ένα από τα πρόσωπα που συγκεντρώνουν πολλά θετικά σχόλια στην Πειραιώς.

Αντίστοιχα, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, αν και συνεχίζει να κινείται αυτόνοµα, είναι ένα πρόσωπο που επίσης συζητείται από αρκετά στελέχη της Ν∆ ως ένας από αυτούς που θα µπορούσαν να προσεγγιστούν.

Στελέχη της Ν∆ θυµίζουν επιπλέον ότι η πρώην βουλευτής του Ποταµιού, καθηγήτρια Αντιγόνη Λυµπεράκη, στην προεδρική «γαλάζια» κούρσα είχε χαρακτηρίσει τον εξάδελφό της Κυριάκο Μητσοτάκη «αστραφτερό µεταρρυθµιστή». Η ίδια παραµένει στο Ποτάµι, αλλά πολλά «γαλάζια» στελέχη αισθάνονται ότι δεν τους χωρίζουν πολλά. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν∆ δεν προτίθεται να προσεγγίσει βουλευτή άλλου κόµµατος χωρίς να έχει ανεξαρτητοποιηθεί προηγουµένως. Καθ' οδόν για τις εκλογές -όποτε και αν γίνουν- θα κριθούν πολλά.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Κυρ. Μητσοτάκης εδώ και καιρό εκδηλώνει κινήσεις προσέγγισης µε τεχνοκρατικά στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της κεντροαριστεράς, όπως οι Θοδωρής Πελαγίδης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Παναγιώτης Τσακλόγλου, Γιώργος Παγουλάτος και άλλοι.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 3 Μαρτίου 2018