«Επιπολαιότητα» και «σύγχυση» αποδίδει η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση αναφορικά με τους χειρισμούς της στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές με αβέβαιο ακόμη τον χρόνο της επιστροφής τους στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν επιδίωξε ένα εθνικό μέτωπο αλλά και σε αυτό το μείζον θέμα δεν κινείται στην ίδια γραμμή με τον κυβερνητικό του εταίρο, πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Ο μεν Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη σύλληψη των στρατιωτικών ένα σύνηθες διασυνοριακό γεγονός, επιχειρώντας να το υποβαθμίσει, ο δε Πάνος Καμμένος τούς αποκάλεσε «όμηρους» των Τούρκων, κλιμακώνοντάς το.

«Η λέξη "όμηρος" παραπέμπει πάντα σε ανταλλάγματα» δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη. Η Πειραιώς επισημαίνει ότι το Μαξίμου δεν εμπιστεύεται τον υπουργό Άμυνας. Τον «κράτησε πίσω» και για μέρες ήταν εξαφανισμένος αν και το θέμα είναι στρατιωτικό. Επίσης αναφέρει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Φώτης Κουβέλης είναι αυτός που ανακοινώθηκε ότι θα πάει στην Ορεστιάδα και όχι ο υπουργός Άμυνας. Η ΝΔ βλέπει ρωγμές στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και δεν θεωρεί τυχαίο ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή επέλεξε ο πρωθυπουργός να καλέσει τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη στο Μαξίμου για να συζητήσουν την πρότασή του για συγκρότηση διακομματικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας. Ο Στ. Θεοδωράκης διαφαίνεται ότι θα ψήφιζε μια συμφωνία για το Σκοπιανό υπό προϋποθέσεις κάτι που έχει απορρίψει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Για «ανεύθυνους» και «επιπόλαιους αν όχι επικίνδυνους» χειρισμούς κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πολύ φοβάμαι ότι ο κ. Τσίπρας δεν νοιάζεται στην πραγματικότητα για την άμεση επιστροφή των αξιωματικών μας στην πατρίδα» δήλωσε στον «Ελεύθερο Τύπο». «Αυτό φάνηκε από την παρουσία του στη Βουλή στην οποία μίλησε για ένα "σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο", σαν να μη βρίσκονται δύο νέοι Έλληνες σήμερα στις τουρκικές φυλακές».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι για πολλοστή φορά ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει στην ξεκάθαρη ερώτησή του εάν έχει υποσχεθεί στον κ. Ερντογάν την επιστροφή των οχτώ Τούρκων αξιωματικών όπως υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος χωρίς να έχει διαψευστεί μέχρι σήμερα. «Πολύ φοβάμαι ότι η σιωπή του κ. Τσίπρα είναι έμμεση ομολογία ότι όντως δεσμεύτηκε στον Τούρκο πρόεδρο, γεγονός που συνιστά πρωτοφανή ασέβεια από πλευράς του στο κράτος δικαίου» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Επιπλέον η Πειραιώς ανησυχεί ότι εάν δόθηκε μια τέτοια υπόσχεση που δεν τηρήθηκε μπορεί να επηρεάσει την υπόθεση των δύο στρατιωτικών αν και πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις.

Μία αποστροφή του βουλευτή Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη ότι στην προκειμένη περίπτωση πιστεύει τον Ερντογάν προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δ. Σταμάτης επανήλθε καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν υποσχέθηκε τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, τους οποίους η Τουρκία αποκαλεί «πραξικοπηματίες» ή όχι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα την οποία η ΝΔ είχε χαρακτηρίσει «κακά προετοιμασμένη» στην ουσία πυροδότησε τις αρνητικές εξελίξεις. Από τότε και μετά είχαμε το επεισόδιο με το σκάφος του Λιμενικού στα χωρικά μας ύδατα στα Ίμια, τις πειρατικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, τις Νavtex για τουρκικές ασκήσεις και βέβαια τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών. «Αυτό που σήμερα προέχει είναι οι δυο αξιωματικοί μας να επιστρέψουν το συντομότερο στην Ελλάδα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Το επιβάλλουν οι κανόνες καλής γειτονίας και καλών σχέσεων». Δεσμεύτηκε ότι τα τελευταία αυτά γεγονότα θα τα αναδείξει στο ταξίδι που πραγματοποιεί από σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις συναντήσεις που θα έχει με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Επαφές στις ΗΠΑ

Σήμερα Δευτέρα ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρίσκεται στη Βοστώνη όπου θα μιλήσει στην ελληνική κοινότητα του Boston College και θα απαντήσει σε ερωτήσεις Ελλήνων φοιτητών. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όπου θα μιλήσει στο Center for Strategic and International Studies (CSIS), μία από της σημαντικότερες δεξαμενές σκέψης της Αμερικής, και θα συναντήσει πολλούς σημαντικούς αξιωματούχους.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ντέιβιντ Μάλπας, ο πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Κόρκερ και οι γερουσιαστές Ραντ Πολ και Μάικ Λι. Την Πέμπτη θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου και θα παραχωρήσει τηλεοπτική συνέντευξη στο δίκτυο του Bloomberg, ενώ θα παραστεί και σε δείπνο το οποίο διοργανώνεται προς τιμήν του στο Metropolitan Club από ομογενείς.