Σαφείς αποστάσεις από την γραμμή που έχει υιοθετήσει το Μέγαρο Μαξίμου στο ζήτημα της σύλληψης των στρατιωτών κρατάει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος αναμοχλεύοντας έτσι τα σενάρια που τον θέλουν σε εύλογο χρονικό διάστημα, δηλαδή πριν από τις εκλογές να «πηδά» από το κυβερνητικό τραίνο.

Η στάση των τελευταίων ωρών δείχνει ότι ο Πάνος Καμμένος έχει αποφασίσει να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα κρατώντας αποστάσεις από την ήπια αντιμετώπιση που έχει υιοθετήσει το Μαξίμου στο θέμα των δυο συλληφθέντων.

Δύο φορές μέσα σε μόλις μια μέρα ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στο θέμα της σύλληψης των δυο στρατιωτών κάνοντας λόγο για «ομήρους», ενώ μιλώντας στην εφημερίδα «Liberation» εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να προκληθεί θανατηφόρο ατύχημα με την Άγκυρα.

Προφανώς ο υπουργός Άμυνας θεωρεί ότι μέσα από τα εθνικά θέματα μπορεί να επανακάμψει δημοσκοπικά. Έτσι μετά την διαφοροποίηση του στο Σκοπιανό σήμερα εμφανίζεται να θέτει κόκκινες γραμμές και στα ελληνοτουρκικά θεωρώντας ότι έτσι μπορεί να προσεγγίσει το δεξιό πατριωτικό κοινό.

Κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται καθησυχαστικά σε σχέση με την συμπόρευση με τους ΑΝΕΛ επισημαίνοντας ότι εξ αιτίας της θέσεως του ο Πάνος Καμμένος οφείλει να είναι σε ένα βαθμό πιο απόλυτος και κατηγορηματικός στα μηνύματα που στέλνει στους γείτονές μας

Έτσι αν και σε κυβερνητικό επίπεδου υπάρχουν γκρίνιες για την στάση του Πάνου Καμμένου το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να υποβαθμίσει το όλο θέμα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ότι «υπάρχει διαφορά στις εκφράσεις που χρησιμοποιεί κάθε πολιτικός ανάλογα με το προσωπικό του ύφος» ενώ τον υπουργό Άμυνας έσπευσε να υπερασπιστεί ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, που πως «ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Αμύνης έχει καθήκον ως και καθ’ ύλην αρμόδιος να σηκώνει το ζήτημα σε αυτά τα επίπεδα».

Στους χαμηλούς τόνους που κρατάει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή για το θέμα των στρατιωτών κινήθηκε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος «Η κυβέρνηση αντιμετώπισε το ζήτημα από την πρώτη στιγμή με τη δέουσα σοβαρότητα και νηφαλιότητα, με γνώμονα την ασφάλεια των δύο αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού. Οι προσπάθειες στο διπλωματικό επίπεδο είναι διαρκείς, ώστε να επιστρέψουν στη χώρα οι δύο αξιωματικοί και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες από την πλευρά της Τουρκίας, ώστε να λήξει το συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτή η εξέλιξη είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας η οποία πρέπει να κατανοήσει ότι οι εντάσεις και η όξυνση δεν εξυπηρετούν κανέναν ειδικά σε μια τεταμένη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή.

Ο υπουργός διαφοροποιήθηκε και από την θέση του Πάνου Καμμένου ότι οι Τούρκοι ετοιμάζουν θερμό επεισόδιο.

«Δεν είναι ορθό να προβαίνουμε σε συμπεράσματα, από τη στιγμή που το περιστατικό καθ' αυτό συνέβη λόγω μια στιγμιαίας λανθασμένης εκτίμησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών, οι οποίοι βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος. Είναι όμως δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα -ακόμα και πριν το περιστατικό- η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται με τρόπο ο οποίος συνάδει με τις αρχές της καλής γειτονίας, τις οποίες επιδιώκει η Ελλάδα όχι μόνο έναντι της Τουρκίας αλλά και όλων των χωρών με τις οποίες συνορεύει.»

Μέσα σε αυτό το σκηνικό ιδιαίτερη σημασία αποκτά η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Σταύρο Θεοδωράκη, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε θετικός στην πρόταση για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που είχε καταθέσει εδώ και αρκετό καιρό ο πρόεδρος του Ποταμιού.