Κλιμακώνεται η σκληρή αντιπαράθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση με επίκεντρο την υπόθεση Σαββίδη. «Υπάρχει μια νέα γενιά ολιγαρχών που βρίσκονται πολύ κοντά στην κυβέρνηση, και είναι μάλιστα χειρότερη από τις προηγούμενες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον, που είναι μία από τις πιο ισχυρές δεξαμενές σκέψεις και επιρροής. «Χρειάστηκε να εισβάλει κάποιος με όπλο σε ποδοσφαιρικό γήπεδο για να το προσέξουν» τόνισε. «Οι σκηνές που είδανε αποτελούν ντροπή για τη χώρα, δεν είμαστε "μετασοβιετική" δημοκρατία».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποστηρίζει τους νέους ολιγάρχες «με εμφανώς αδιαφανείς δραστηριότητες», ότι επεμβαίνει στη δικαιοσύνη, για την απόπειρά της να ελέγξει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, για τον τρόπο με τον οποίο κυνηγάει τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Η περίπτωση ολιγάρχη Σαββίδη βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ. Ο πρέσβης Τζ. Πάιατ έχει θέσει ανοιχτά θέμα για το «πόθεν έσχες» του επιχειρηματία και πού βρήκε τα λεφτά για να συμμετάσχει στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ και την εξαγορά του τηλεοπτικού σταθμού Έψιλον. Οι εικόνες με την εισβολή του προέδρου του ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο ενώ οπλοφορούσε έκαναν τον γύρο του κόσμου, βγάζοντας στη σέντρα τη χώρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ δέχθηκε ερωτήσεις σε όλες τις επαφές του στην Ουάσιγκτον. «Σχετικά με τον κ. Σαββίδη, νομίζω ότι ρωτάτε το λάθος άτομο» δήλωσε. «Θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα για τον κ. Σαββίδη» απάντησε. «Επειδή ήταν -και πιθανότατα εξακολουθεί να είναι ακόμα- πολύ στενά συνδεδεμένος μαζί του».

Περιέγραψε μια πολύ βολική συμφωνία μεταξύ του κ. Σαββίδη και του κ. Τσίπρα. «Στην πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εξυπηρετήσει τον κ. Σαββίδη, διαγράφοντας κάποια πρόστιμα που είχαν συσσωρευθεί σε μία από τις επιχειρήσεις του, και ως αντάλλαγμα ο κ. Σαββίδης εξέφρασε ενδιαφέρον για την αγορά μέσων ενημέρωσης που υποστηρίζουν ξεκάθαρα την κυβέρνηση» τόνισε.

Οι στρατιωτικοί

Η τουρκική προκλητικότητα μπήκε στο τραπέζι. Ήταν ψηλά στην ατζέντα του προέδρου της ΝΔ στις ΗΠΑ. Όπως και η περίπτωση των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές. Επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους αν και ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα είναι τοξικός ούτως ή άλλως, όπως επισήμανε. «Δεν χρειάζεται να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά» τόνισε. «Από την άλλη πλευρά, είναι ευθύνη της κυβέρνησης να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι οι δύο στρατιωτικοί θα απελευθερωθούν το συντομότερο δυνατόν».

Απευθύνθηκε και στην Τουρκία. Επισήμανε ότι ανάλογα γεγονότα έχουν συμβεί και στο παρελθόν και έχουν επιλυθεί μέσα από την απευθείας συνεννόηση των δύο πλευρών τοπικά, σε στρατιωτικό επίπεδο. Αυτή τη φορά δεν συνέβη αυτό. «Για άλλη μία φορά θα ήθελα να καλέσω την Τουρκία να απελευθερώσει τους Έλληνες στρατιώτες το συντομότερο δυνατόν» τόνισε.

Θεωρεί ότι πρέπει όλοι να δουλέψουν ώστε η ένταση στο Αιγαίο να αποκλιμακωθεί «και να αποφύγουμε οποιοδήποτε πιθανό ατύχημα που μπορούσε να οδηγήσει σε μία κατάσταση εκτός ελέγχου» όπως είπε χαρακτηριστικά. Προτάσσει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, όπως είναι για παράδειγμα η ενδυνάμωση των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών.

Πρόβλημα στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής είναι και η διγλωσσία στην ελληνική κυβέρνηση, όπως τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης. «Είναι εξόχως προβληματικό ότι άλλη προσέγγιση έχει υιοθετήσει ο πρωθυπουργός και διαφορετική ο κ. Καμμένος» δήλωσε. «Είναι ανάγκη να διαμορφώσουν μία ενιαία στάση».