Δώρο 12.000 ευρώ στον ΣΥΡΙΖΑ από τον Νίκο Βούτση
Ο Πρόεδρος της Βουλής έδωσε «μποναμά» στην εταιρεία αρχείων της αριστεράς, που εδρεύει στην… Κουμουνδούρου.
Μετά τον «µποναµά» των 25.000 ευρώ τα Χριστούγεννα του 2016 στην Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ), ο Πρόεδρος της Βουλής πριν από λίγες ηµέρες αποφάσισε να κάνει ένα «δώρο» της τάξης των 12.000 ευρώ στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), τα οποία στεγάζονται στον 4ο όροφο των κεντρικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, στην Πλατεία Κουµουνδούρου!
Τα ΑΣΚΙ, όπως τα αποκαλούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσοι πέρασαν από τον χώρο της λεγόµενης ανανεωτικής αριστεράς, είναι -σύµφωνα µε όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα τους- «µη κερδοσκοπική αστική εταιρεία», που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1992 από µια οµάδα ιστορικών, πολιτικών επιστηµόνων και ιστορικών στελεχών της ανανεωτικής αριστεράς.
Σκοπός τους ήταν «η διαφύλαξη και διάθεση στην ιστορική έρευνα ενός σηµαντικότατου και κρίσιµου για την ελληνική ιστορία αρχειακού υλικού»: πρόκειται για το τµήµα του αρχείου του ΚΚΕ, το οποίο, µετά τη διάσπαση του ενιαίου κόµµατος το 1968, περιήλθε στην κατοχή του ΚΚΕ εσωτερικού.
ΑΠΟΦΑΣΗ
Η απόφαση του κ. Βούτση µε ηµεροµηνία 14 Φεβρουαρίου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Επιχορηγούµε από τον προϋπολογισµό της Βουλής την εταιρεία Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) µε το ποσό των 12.000 ευρώ για την αναβάθµιση των ψηφιακών υποδοµών και τη βελτίωση των φυσικών υποδοµών του αναγνωστηρίου».
Τα ΑΣΚΙ είχαν αποστείλει νωρίτερα επιστολή, µε την οποία είχαν διατυπώσει το αίτηµα οικονοµικής ενίσχυσης, και η απόφαση του προέδρου του κοινοβουλίου ελήφθη µε το επιχείρηµα της «ανάγκης συµβολής της Βουλής σε δαπάνες που προορίζονται για την προώθηση εθνικών, πολιτιστικών και κοινωνικών σκοπών».
Η αλήθεια είναι ότι κατά καιρούς η Βουλή ενισχύει σηµαντικούς φορείς που ασχολούνται µε την ιστορία της Ελλάδας, ωστόσο στην περίπτωση των ΑΣΚΙ εγείρονται ορισµένα ερωτήµατα, καθώς ουσιαστικά αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια µέρος των κεντρικών κοµµατικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ.
Η διεύθυνσή τους επισήµως είναι «Πλατεία Ελευθερίας 1», όπως και εκείνη των γραφείων του κυβερνώντος κόµµατος, η φωτογραφία της έδρας τους, που εµφανίζεται µε µια απλή αναζήτηση στο Google πιστοποιεί την παραπάνω διαπίστωση, απεικονίζοντας την κεντρική είσοδο των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΝΤΑΛΙ
Ενδιαφέρον έχει ότι µόλις πριν από λίγες ηµέρες, και συγκεκριµένα στις 5 Φεβρουαρίου, έγινε κοινή εκδήλωση των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας µε την Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας για την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην βουλευτή του Συνασπισµού Θανάση Λεβέντη στο Πνευµατικό Κέντρο του ∆ήµου Αθηναίων.
Η ΕΜΙΑΝ είχε γίνει γνωστή στο πανελλήνιο όταν είχε αποκαλυφθεί ότι ο κ. Βούτσης είχε εγκρίνει το ποσό των 25.000 ευρώ για τη χρηµατοδότησή της. Μετά τη δηµοσιότητα που δόθηκε, ο Πρόεδρος της Βουλής είχε αποκαλύψει πως η συγκεκριµένη εταιρεία είχε προσφέρει στο κοινοβούλιο έναν πίνακα του Νταλί και ένας από τους λόγους της χορηγίας των 25.000 ευρώ ήταν και η συγκεκριµένη κίνηση.
Πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας είναι ο πανεπιστηµιακός Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος έγινε γνωστός κυρίως από τη δηµόσια παρουσία του επί χρόνια στο Mega, αναλύοντας εκλογικές και άλλες δηµοσκοπήσεις, ενώ επίτιµος πρόεδρος ήταν ο γνωστός ιστορικός Σπύρος Ασδραχάς, που πέθανε τον περασµένο ∆εκέµβριο. Στη θέση του γενικού γραµµατέα είναι ο Βαγγέλης Καραµανωλάκης, πανεπιστηµιακός, ο οποίος τον Σεπτέµβριο του 2015 είχε υπογράψει κείµενο υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών που είχαν γίνει τότε.
Σε αντίθεση µε την ΕΜΙΑΝ, η «εµβέλεια» της οποίας στον χώρο της αριστεράς είναι πολύ πιο περιορισµένη, τα ΑΣΚΙ χαίρουν εκτίµησης και θεωρούνται σηµαντικά για τον συγκεκριµένο πολιτικό χώρο, ενώ η διοίκησή τους είναι ένα είδος think tank για τον χώρο της αριστεράς. Μάλιστα, τα ΑΣΚΙ έχουν και εκποµπή στον κοµµατικό ραδιοσταθµό του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο» τα πρωινά της Κυριακής.
Τίτλος της είναι «Η Ιστορία στο Κόκκινο» και µάλιστα αυτή την Κυριακή το θέµα µε το οποίο θα καταπιαστούν, σύµφωνα µε τη σχετική ανακοίνωση, είναι: «Το οµοφυλόφιλο κίνηµα στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης: Η ανάδυση ενός νέου συλλογικού υποκειµένου».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 10 Μαρτίου 2018