Θεαματικό άδειασμα στους «Σαββιδομάχους βουλευτές» επεφύλαξε σήμερα το πρωί στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ξεκαθαρίζοντας πως η Πολιτεία «δεν θα πετάει αετό» στις έκνομες ενέργειες επειδή ο Ιβάν Σαββίδης έχει επενδύσει στη χώρα.

Έπειτα από το σάλο των τελευταίων ημερών ο κ. Βασιλειάδης μετέβη σήμερα στη Βουλη για να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Θεσσαλονίκης Γιώργου Λαζαρίδη (ΑΝΕΛ) και Αριστείδη Φωκά (Ένωση Κεντρώων) για τον ΠΑΟΚ, οι οποίες μάλιστα είχαν κατατεθεί πριν από όσα συνέβησαν στην Τούμπα την περασμένη Κυριακή.

Αμφότεροι οι βουλευτές εμφανίστηκαν ως υπερασπιστές του Ιβάν Σαββίδη και δεν βρήκαν ούτε κουβέντα να πουν για την είσοδο του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο με το όπλο στην τσέπη. Αντιθέτως, και οι δύο εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά του υπουργού και του αθηνοκεντρικού συστήματος, εξαίροντας τον Ιβάν Σαββίδη για τις επενδύσεις στη χώρα.

Ειδικά η τελευταία φράση του κ. Φωκά ότι ο Ιβάν Σαββίδης επένδυσε στη χώρα και πήρε τη ΣΕΚΑΠ από τα χέρια του Τούρκου εξόργισε τον κ. Βασιλειάδη ο οποίος απάντησε σε εξίσου υψηλούς τόνους: «Είπε κανένας ότι δεν έχει επενδύσει ο Σαββίδης; Αλλά επειδή επένδυσε αν κάνει κάτι έκνομο θα πετάξουμε αετό; Εγώ είμαι Υπουργός κι έχω ένα γεγονός. Δεν θα κάνω δικαστήριο, δεν θα κάνω ούτε τον υπερασπιστή ούτε τον εισαγγελέα του Σαββίδη.»

Επεισοδιακή συζήτηση με το «καλημέρα»

Η συζήτηση των ερωτήσεων ήταν από την αρχή επεισοδιακή, καθώς ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς άρχισε την ομιλία του ζητώντας με το «καλημέρα» υποβιβασμό του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ επειδή δεν επέστρεψαν για να αγωνιστούν. Με αφηγηματικό τρόπο μάλιστα ο κ. Φωκάς περιέγραψε πως σύμφωνα με μάρτυρες, ο γιατρός του Ολυμπιακού πίεζε το μάγουλο του προπονητή της ομάδας, Γκαρθία για να ματώσει και να τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ. Σύμφωνα με τον κ. Φωκά όμως ο γιατρός έκανε λάθος μάγουλο και μετά πίεσε και το άλλο.

«Δεν υπήρξε διακοπή του αγώνα. Ο Ολυμπιακός αρνήθηκε να βγει στον αγωνιοστικό χώρο. Ο Κανονισμός λέει ότι όποιος αρνείται να βγει στον αγωνιστικό χώρο υποβιβάζεται. Γιατί δεν υποβιβάστηκε ο Ολυμπιακός κύριε υπουργέ» είπε στην πρωτολογία του ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων.

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός Γιώργος Βασιλειάδης αφού επεσήμανε ότι νιώθει περίεργα αναρωτώμενος αν ο βουλευτής του ζητά να αναλάβει έργο δικαστή αναφέρθηκε στη διακοπή του πρωταθλήματος ξεκαθαρίζοντας ότι η Πολιτεία απαιτεί από τους παράγοντες δεσμεύσεις και όχι υποσχέσεις για να αρχίσει ξανά το πρωτάθλημα.

«Η συζήτηση για τον Γκαρθία δεν θα γίνει εδώ. Ή θα γίνει στα πειθαρχικά όργανα ή στους καφενέδες. Αν μπούμε σε διαδικασία να σχολιάσουμε αποφάσεις θα γελάει ο κόσμος» είπε αρχικά και κάλεσε τους βουλευτές να μην παριστάνουν τους χούλιγκαν: «Υπάρχουν όργανα και με βάση τους κανόνες τα όργανα λειτουργούν. Να αφήσουμε τα όργανα να κάνουν τη δουλειά τους. Έχουμε δημιουργήσει -οι πολιτικοί- ένα κακό κλίμα. Αν εδώ στο Κοινοβούλιο γίνεται αυτή η συζήτηση τι απαίτηση να έχω από τα νεαρότερα παιδιά; Ας ηρεμήσουμε. Έχουμε περάσει σε άλλη ημέρα σε σχέση με την Κυριακή. Η δαμόκλειος σπάθη του ποδοσφαιρικού GREXIT επικρέμεται πάνω από το κεφάλι του ποδοσοφαίρου. Όχι λόγω της πολιτείας αλλά γιατί οι παράγοντες δεν ενδιαφέρονται για αυτό» είπε.

Ο κ. Φωκάς επανήλθε υποστηρίζοντας ότι όλα έγιναν από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ πήρε κεφάλι στο πρωτάθλημα. «Δεν έπεσε ούτε ένα χαρτάκι και επειδή έφτασε ο ΠΑΟΚ μια ανάσα από το πρωτάθλημα, ο διαιτητής ακύρωσε το γκολ έπειτα από πιέσεις. Ο ΚΑΠ λέει υποβιβασμό στον Ολυμπιακό και στην ΑΕΚ που αρνήθηκαν να βγουν στον αγωνιστικό χώρο. Ο Ιβάν Σαββίδης ήρθε να επενδύσει εκατομμύρια. Πέρσι έκανε τη μαγκιά του. Πήρε την ομάδα και έφυγε και τιμωρήθηκε. Εσείς αλλάξατε τον νόμο και από αφαίρεση βαθμών το κάνατε υποβιβασμό. Απαιτώ να εφαρμοστεί ο νόμος.»

Στην ερώτηση του κ. Φωκά αν η κυβέρνηση θα ελέγξει τους διαιτητές και την αθλητική δικαιοσύνη ο κ. Βασιλειάδης εξεμάνη: «Ως γνωστόν στην κοινοβουλευτική αστική δημοκρατία οι δικαστές δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση. Αν κάνουν καλά τη δουλειά τους θα κριθούν από τα δικά τους όργανα και τα πειθαρχικά τους. Έτσι λειτουργεί είτε μας αρέσει είτε όχι» είπε.

Αντιλαμβανόμενος μάλιστα ότι η συζήτηση ξεφεύγει ο υφυπουργός το γύρισε στην πλάκα: «Με φέρνετε σε δύσκολη θέση για τους διαιτητές. Τι να κάνω; Να μπω εγώ να σφυρίξω; Να πούμε ότι θα ορίζει ο κ. Πρόεδρος της Βουλής 4-5 από εμάς κάθε εβδομάδα να μπαίνουμε να σφυρίζουμε. Τι είναι αυτά που λέτε; Λίγο απέχει η συζήτηση από το να γίνει καφενείο. Αν αρχίσουμε να αναλύουμε φάσεις θα γελάει ο κόσμος.»

Εμφύλιος ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ

Και ενώ όλοι ανέμεναν ότι μετά από την ερώτηση του κ. Φωκά οι τόνοι θα έπεφταν, η ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Γιώργου Λαζαρίδη ανέδειξε εμφύλιο μεταξύ των συγκυβερνώντων. Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΛ κ. Λαζαρίδης ξεκίνησε με σφοδρή επίθεση κατά του Ολυμπιακού μιλώντας για την «αδικία που βιώνουν 20 χρόνια στο πετσί τους οι Μακεδόνες και για την αδικία που υπέστη ο ΠΑΟΚ να παίξει κεκλεισμένων των θυρών τους αγώνες του α' γύρου στην έδρα του».

Να απολογηθείτε, φώναξε στον υφυπουργό και συμπλήρωσε: «Έχουμε την ΑΕΚ που διακόπτουν το παιχνίδι και φεύγουν και αντί να απολογηθούν αυτοί απολογείται ο ΠΑΟΚ».

Η φράση ωστόσο που εξόργισε τον υφυπουργό ήταν όταν ο κ. Λαζαρίδης τον εγκάλεσε για τις δηλώσεις που έκανε μετά το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έδωσε γραμμή στους δικαστές να τιμωρήσουν τον ΠΑΟΚ.

«Το τελευταίο σας σχόλιο ήταν εμετικό και άθλιο. Τι είπα κ. Λαζαρίδη; Ότι κάποιοι ανεγκέφαλοι, ότι εξαιτίας ενός βλάκα μια ομάδα κινδυενεύει να χάσει το πρωτάθλημα. Διαφωνείτε σε αυτό; Δώστε του βραβείο κ.  Λαζαρίδη. Τι λέτε στον κόσμο για να χαϊδεύετε αυτιά; Προσέξτε κ. Λαζαρίδη. Εδώ δεν είμαστε για να χαϊδεύουμε αυτιά. Μιλάτε για την άδικη τιμωρία του ΠΑΟΚ για κεκλεισμένων.Θυμάστε για τι τιμωρήθηκε; Μήπως έπρεπε να δώσουμε και βραβείο ανδρείας; Η ΕΠΟ έχει πειθαρχικά όργανα, τακτικούς δικαστές. Δεν κρίνω ούτε εγώ ούτε εσείς και από ό,τι φαίνεται ευτυχώς» είπε σε έντονο ύφος ο υφυπουργός.

Ο κ. Λαζαρίδης πήρε τον λόγο για δευτερολογία και άρχισε να αναφέρεται σε επεισόδια εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων γύρω από το ποδόσφαιρο υποστηρίζοντας ότι ο ΠΑΟΚ δεν εμπλέκεται πουθενά φωτογραφίζοντας τον υφυπουργό ως εμπνευστή της επίθεσης κατά του ΠΑΟΚ.

«Εδώ πουθενά δεν είναι ο ΠΑΟΚ και εσείς καταφέρατε να θεωρήσετε ότι υπεύθυνος είναι ο ΠΑΟΚ για την κακοδαιμονία. Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε 6-7 ομάδες από την Αθήνα και άλλες τόσες από τη Μακεδονία. Επί ημερών σας μία ομάδα στη Μακεδονία, 6 ομάδες Αθηνών. Τι είναι αυτό κ. υπουργέ που προστατεύει τις ομάδες των Αθηνών και έχει καταδικάσει τηις ομάδες της Μακεδονίας; Το αθηνοκεντρικό σύστημα προσπαθεί να μας πλήξει βάναυσα. Οι αριθμοί δείχνουν ότι επί υπουργίας σας ταυτίζεστε με τις μελανότερες σελίδες της ιστορίας του ποδοσφαίρου της Μακεδονίας» είπε. Με σχεδόν «απειλητικό» ύφος μάλιστα κάλεσε τον κ. Βασιλειάδη να «προσέξει» γιατί αυτές οι πολιτικές διχάζουν την Ελλάδα.

Στη δευτερολογία του ο υφυπουργός ήταν λάβρος κατά του κ. Λαζαρίδη αποκαλύπτοντας τη διάσταση απόψεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ: «Θεωρώ παραληρηματικά όσα είπατε. Κι επειδή εγώ δεν σκοπεύω ούτε αυτιά να χαϊδέψω ούτε τίποτα, δεν υποστήριξα ποτέ ότι για την κακοδαιμονία ποδοσφαίρου φταίει ο ΠΑΟΚ.Προφανώς και δεν φταίει. Δεν μπορείτε να με εγκαλέσετε ότι όελς αυτές οι υποθέσεις που αράχνιαζαν δεν πήραν τον δρόμο τους και δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Να μη λαϊκίσουμε περισσότερο. Ζημιά κάνουμε αυτή τη στιγμή. Έπρεπε να δείχνουμε τους υπαίτιους και να να απατούμε από αυτούς τις ελάχιστες δεσμεύσεις. Γινόμαστε ρεζίλι διεθνώς εξαιτίας των συμπεριφορών τους. Σας καλώ να μη ρίχνουμε λάδι στη φωτιά και να έχουμε διδακτικό τρόπο δράσης. Αν εμείς λειτουργούμε ως χούλιγκαν τα παιδάκια τι θα κάνουν» κατέληξε ο υφυπουργός.