Σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις των «Παραπολιτικών» για τις μυστικές συναντήσεις του Ιβάν Σαββίδη -αλλά και του Δημήτρη Μελισσανίδη- στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας η Νέα Δημοκρατία επιτίθεται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της πως ο Τσίπρας μπορεί επάξια να «διεκδικήσει τον τίτλο του "μετρ της διαπλοκής"».   

«Μετά τις αποκαλύψεις στον Τύπο το τελευταίο διήμερο, ο κ. Τσίπρας μπορεί κάλλιστα να διεκδικήσει τον τίτλο του “μετρ της διαπλοκής”. Ο άλλοτε εκλεκτός της κυβέρνησης και νυν “αποδιοπομπαίος τράγος” της, Ιβάν Σαββίδης, φέρεται να είχε διαδοχικές συναντήσεις στο Μαξίμου προκειμένου να παράσχει στήριξη στην Κυβέρνηση επενδύοντας σε συγκεκριμένα ΜΜΕ» ανέφερε η Νέα Δημοκρατία την Κυριακή.  «Ο δε κ. Φλαμπουράρης φέρεται να έπαιζε ακόμη και το ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ επιχειρηματιών δίπλα ακριβώς στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Άραγε τι έχει να πει για όλα αυτά ο λαλίστατος κυβερνητικός εκπρόσωπος;» ρωτά η ανακοίνωση.   

Και καταλήγει λέγοντας ότι «η απάντηση μικρή σημασία έχει καθώς οι Έλληνες φορολογούμενοι ήδη πληρώνουν πολύ ακριβά τους διαπλεκόμενους φίλους της Κυβέρνησης, η οποία έχει δυστυχώς συμφωνήσει και νέα μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου και μετά το τέλος της θητείας της».  

 Διαβάστε αναλυτικά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που έφερε την ανατροπή!  

Ο Ιβάν και ο Τίγρης κρυφά στο Μαξίμου

Το µεσηµέρι της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου παρατηρείται µεγάλη κινητικότητα πέριξ του Μεγάρου Μαξίµου. Οι προετοιµασίες καταδεικνύουν πως κάποιος υψηλός καλεσµένος θα διαβεί τις πόρτες, παρότι στο ηµερήσιο πρόγραµµα του πρωθυπουργού δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι προγραµµατισµένο. Λίγο πριν από τις 3, όχι από την κεντρική πύλη της Ηρώδου Αττικού αλλά από την πλαϊνή είσοδο, εισέρχονται µε µικρή χρονική διαφορά αλλά και µε άκρα µυστικότητα, οι επιχειρηµατίες Ιβάν Σαββίδης και ∆ηµήτρης Μελισσανίδης!

Οι αιφνιδιασµένοι υπάλληλοι του Μεγάρου Μαξίµου τούς βλέπουν να κατευθύνονται στο γραφείο όπου ήταν εγκατεστηµένοι παλαιότερα ο ∆ηµήτρης Σταµάτης και ο Νίκος Παππάς και που τώρα ανήκει στον Αλέκο Φλαµπουράρη. Αντιλαµβάνονται πως δεν υπάρχει συνάντηση µε τον πρωθυπουργό, αλλά µε τον άνθρωπο στον οποίο ο κ. Τσίπρας αναθέτει συχνά-πυκνά κάποιες από τις πιο κρίσιµες και «λεπτές» αποστολές. Εν προκειµένω, ο κ. Φλαµπουράρης έχει αναλάβει να γεφυρώσει το χάσµα που χωρίζει δύο από τους πιο εκλεκτούς επιχειρηµατίες της κυβέρνησης. Και ταυτόχρονα δύο ανθρώπους µε τους οποίους έχει στενή προσωπική σχέση. Με τον κ. Μελισσανίδη συνδέεται µε προσωπική φιλία εδώ και πάρα πολλά χρόνια και µάλιστα αρκετές φορές ο τηλεοπτικός φακός τον έχει «συλλάβει» στο ΟΑΚΑ να παρακολουθεί αγώνες δίπλα στον µεγαλοµέτοχο της ΑΕΚ.

Με τον κ. Σαββίδη γνωρίστηκε τα τελευταία χρόνια και µάλιστα κυκλοφορεί ευρέως πως ο κ. Φλαµπουράρης ήταν αυτός που µεσολάβησε για να πάρει ο κ. Σαββίδης τον τηλεοπτικό σταθµό «Εψιλον». Η ηµεροµηνία που επέλεξε ο υπουργός Επικρατείας να συναντήσει τους κυρίους Σαββίδη και Μελισσανίδη µόνο τυχαία δεν είναι. Τρεις µέρες πριν και συγκεκριµένα στις 25 Φεβρουαρίου είχαν προηγηθεί τα έκτροπα στο γήπεδο της Τούµπας και ο τραυµατισµός του προπονητή του Ολυµπιακού, ο οποίος οδήγησε στην ακύρωση του αγώνα. Το κλίµα για τον ΠΑΟΚ είναι πολύ αρνητικό, µιας και το κατηγορητήριο επιτάσσει αφαίρεση βαθµών και βαριά τιµωρία.

Η αρνητική ατµόσφαιρα για τον «δικέφαλο του βορρά» ενισχύεται και από τις παρεµβάσεις της ΑΕΚ και του φιλικού της Τύπου που πιέζει για τήρηση των κανόνων και παραδειγµατική τιµωρία. Φαίνεται, δηλαδή, πως η συµµαχία που είχε στηθεί µε τόσο κόπο και καταλυτική συµβολή των κυβερνητικών παραγόντων, ραγίζει. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέκος Φλαµπουράρης αποφασίζει να φέρει πιο κοντά τους δύο φίλους (του), αναλαµβάνοντας την πρωτοβουλία να τους καλέσει στο Μαξίµου, προφανώς εν γνώσει του Αλέξη Τσίπρα. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως ουκ ολίγες φορές οι δύο επιχειρηµατίες έχουν περάσει το κατώφλι του πρωθυπουργικού µεγάρου, όπως και πολλοί άλλοι επιχειρηµατίες. Και όχι µόνο για υποθέσεις που σχετίζονται µε το ποδόσφαιρο.

Για παράδειγµα, ο κ. Σαββίδης πήγε πριν από λίγες εβδοµάδες στο Μέγαρο Μαξίµου προκειµένου να πιέσει, όπως και έγινε, να σβηστεί το πρόστιµο των 44 εκατοµµυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί στην ΣΕΚΑΠ.  

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

 Στο ίδιο τραπέζι, λοιπόν, κάθονται ο υπουργός Επικρατείας, ο ∆ηµήτρης Μελισσανίδης, ο Ιβάν Σαββίδης και η δικηγόρος-µεταφράστριά του, Σόνια Σαββίδη. Ο Αλέκος Φλαµπουράρης κάνει την εισαγωγή και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πήρε τη σχετική πρωτοβουλία. Στο γραφείο επικρατεί αµηχανία και είναι εµφανές πως οι σχέσεις των δύο επιχειρηµατιών έχουν ψυχρανθεί. Καλά διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν πως τόσο ο Μελισσανίδης όσο και ο Σαββίδης έκαναν παράπονα στον συνεργάτη του πρωθυπουργού για τα τεκταινόµενα στο ποδόσφαιρο. Επί της ουσίας, φάνηκε πως αµφότεροι ήθελαν να προκαταλάβουν την απόφαση της αθλητικής δικαιοσύνης για τον αγώνα που δεν έγινε ανάµεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυµπιακό. Ο έµπειρος Αλ. Φλαµπουράρης εκτιµά πως αν τους αφήσει µόνους ίσως τα πράγµατα να εξελιχθούν καλύτερα, για αυτό και κάποια στιγµή βγαίνει από το γραφείο.

Στα λίγα λεπτά που µένουν µόνοι τους ακούγονται κάποια «γαλλικά», µε τον κ. Μελισσανίδη να λέει φωναχτά «σιγά µην αφήσω να πάρει ο Ρώσος το πρωτάθληµα». Χωρίς να υπάρξει µετάφραση από την ανιψιά του, ο κ. Σαββίδης αρχίζει να φωνάζει κατά του κ. Μελισσανίδη, αναγκάζοντας τον κ. Φλαµπουράρη να επιστρέψει σχετικά άµεσα στο γραφείο για να µην υπάρξει περαιτέρω όξυνση. Στο γραφείο, συνεπώς, του ανθρώπου που έπαιξε καταλυτικό ρόλο για να γίνει ο «γάµος» µεταξύ των δύο επιχειρηµατιών λόγω και της «συνδιαχείρισης» της ΕΠΟ, επέρχεται το «διαζύγιο».

Η συνάντηση αποτυγχάνει παταγωδώς, όπως έδειξαν και οι εξελίξεις των επόµενων ηµερών, µε αποκορύφωµα τις αθλιότητες του κ. Σαββίδη στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ που διεκόπη λόγω της «µπούκας» και της οπλοφορίας του τελευταίου στον αγωνιστικό χώρο. Και τούτο, παρότι τα µεσάνυχτα της προηγούµενης ηµέρας είχε υπάρξει η σκανδαλώδης απόφαση για επιστροφή των τριών βαθµών στον ΠΑΟΚ που είχαν αποφασιστεί για τον τραυµατισµό του προπονητή του Ολυµπιακού, η οποία συνοδεύτηκε µε την απόφαση ο αγώνας µε την ΑΕΚ να µην γίνει κεκλεισµένων των θυρών!

Η συνάντηση που αποκαλύπτουν σήµερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» επιβεβαιώνει αυτό που οι παροικούντες την πολιτική, δηµοσιογραφική και επιχειρηµατική Ιερουσαλήµ, γνωρίζουν. Πως οι επονοµαζόµενοι και ως «οι δύο Πόντιοι» έχουν απευθείας σχέσεις µε την κυβέρνηση και αρκετές φορές έχουν απολαύσει την ευνοϊκή µεταχείριση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Απλώς, στην παρούσα φάση τα συµφέροντά τους συγκρούονται µε αποτέλεσµα να πρέπει η κυβέρνηση να διαλέξει εταίρο. Γνωρίζοντας, προφανώς, πως θα πρέπει να δυσαρεστήσει ένα από τους δύο εκλεκτούς της, καθώς η δικαστική απόφαση που θα ληφθεί αναφορικά µε τα όσα ντροπιαστικά συνέβησαν την περασµένη Κυριακή στην Τούµπα θα κρίνει πολλά. Σε τέτοιο βαθµό που οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο λένε ότι µπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα εξελίξεων, που ενδεχοµένως να απειλήσουν ακόµα και το κυβερνητικό οικοδόµηµα.      

Οι αποστολές του «παππού» και η «απόσυρση» Παππά

ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλήφθηκε πως θα πρέπει να αποκτήσει σχέσεις µε επιχειρηµατίες. Αντιστοίχως, αρκετοί επιχειρηµατίες διαβλέποντας ότι ο κ. Τσίπρας θα είναι ο επόµενος ένοικος του Μεγάρου Μαξίµου επιδίωξαν µετά το 2012 να αποκτήσουν πρόσβαση στον ηγετικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτηµα των σχέσεων µε τον επιχειρηµατικό κόσµο αποτέλεσε για µεγάλο διάστηµα αντικείµενο συζήτησης στο εσωτερικό του κόµµατος, µε τον Αλέξη Τσίπρα να αναθέτει το (σύνθετο) κοµµάτι των επαφών στους δύο πιο στενούς του συνεργάτες, τον Νίκο Παππά και τον Αλέκο Φλαµπουράρη. Πρόσωπα της απολύτου εµπιστοσύνης του, αλλά µε εντελώς διαφορετική ιδιοσυγκρασία. Ο µεν κ. Παππάς, πιο χαλαρός, «διαφήµιζε» ακόµα και σε κοµµατικές συσκέψεις τις επαφές που έκανε µε επιχειρηµατίες, δηµιουργώντας από τότε αρκετά ερωτήµατα αλλά και προβληµατισµό σε κάποια πιο ροµαντικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έβγαζαν αναφυλαξία στο άκουσµα συγκεκριµένων ονοµάτων. Ο δε κ. Φλαµπουράρης πιο έµπειρος, χειριζόταν µε περισσότερη σοβαρότητα ή και «εµπιστευτικότητα» τις συναντήσεις που έκανε, αποφεύγοντας να τις δηµοσιοποιεί.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας οι σχέσεις µε τους επιχειρηµατίες «αποενοχοποιήθηκαν», µε το Μέγαρο Μαξίµου να δείχνει εµφανώς την προτίµησή του σε κάποιους από αυτούς. Το «βατερλώ» των τηλεοπτικών αδειών, ως έναν βαθµό, περιθωριοποίησε το ρόλο του κ. Παππά και έδωσε ακόµα περισσότερο χώρο στον κ. Φλαµπουράρη. Με αποτέλεσµα ο λεγόµενος «παππούς του ΣΥΡΙΖΑ» να είναι ο απευθείας συνοµιλητής της κυβέρνησης µε τους επιχειρηµατίες.

Πολλοί εκ των οποίων περνούν συχνά-πυκνά το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίµου, όπως συνέβη προσφάτως µε τους κυρίους Μελισσανίδη και Σαββίδη. Βεβαίως οι δύο τελευταίοι αποτελούν τους πλέον προνοµιακούς συνοµιλητές όχι µόνο του κ. Φλαµπουράρη, αλλά συνολικότερα της κυβέρνησης. Εκτός από τους προαναφερθέντες, ο υπουργός Επικρατείας συναντιέται τακτικά µε αρκετά µέλη της εγχώριας επιχειρηµατικής ελίτ. Πρέπει, επίσης, να σηµειωθεί πως ο κ. Φλαµπουράρης αναλαµβάνει και άλλες αποστολές, λειτουργώντας (και) ως µεσολαβητής για την επίλυση επιχειρηµατικών διαφορών. Για παράδειγµα ήταν αυτός που ανέλαβε-µε επιτυχίατις συνεννοήσεις ανάµεσα στην οικογένεια Μαρινόπουλου και τη Σκλαβενίτης ΑΕΕ. Αντιθέτως δεν κατάφερε να γεφυρώσει το χάσµα ανάµεσα στον ∆ηµήτρη Μελισσανίδη και τον Ιβάν Σαββίδη.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 17 Μαρτίου 2018