Η προκλητικότητα της Τουρκίας είναι παράγοντας αστάθειας για την περιοχή μας. Πιστεύουμε ότι δεν θα το τραβήξει περισσότερο η γειτονική χώρα, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένο πλάνο για το θέμα των δύο στρατιωτικών, αναφέροντας ότι «βρισκόμαστε σε αναμονή. Θα δούμε την στάση της Τουρκίας και τις εξελίξεις και θα αποφασίσουμε». Για το ενδεχόμενο ρήξης με τον Πάνο Καμμένο, καθώς διαφοροποιείται ο κυβερνητικός εταίρος σε πολλά θέματα εθνικής σημασίας, όπως και με το θέμα της «ομηρίας» των δύο Ελλήνων στρατιωτών, όπως αποκαλεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας την κράτηση σε τουρκικές φυλακές των δύο Ελλήνων, ο κ. Τζανακόπουλος επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση για τις φήμες περί ρήξης και εκτίμησε ότι «δεν νομίζω να φύγει ο κ. Καμμένος από την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την συγκυβέρνηση», ενώ τέλος έκανε γνωστό ότι «αύριο ο κ. Καμμένος θα συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα για να λύσουν τα όποια θέματα».    

«Είμαστε σε αναμονή για τους Έλληνες στρατιωτικούς»

Αναφορικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να πιέζουμε για λύση για να μην μετατραπεί η υπόθεση σε ένα διπλωματικό επεισόδιο. Από εκεί και πέρα, είμαστε σε αναμονή. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα κατανοήσει ότι δεν θα χρειαστεί να το τραβήξει περαιτέρω. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και θα αποφασίσουμε για τις περαιτέρω κινήσεις».  

Για Καμμένο

«Είναι διακαής πόθος και φήμες από την αντιπολίτευση ότι υπάρχει ρήξη στη συγκυβέρνηση. Ο κ. Καμμένος και ο κ. Τσίπρας συνεργάζονται στενά και απόλυτα και αύριο μάλιστα θα συναντηθούν για να διευθετήσουν διάφορα θέματα. Η αντιπολίτευση και δη η αξιωματική έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση με την υπόθεση Novartis, γι' αυτό και ονειρεύεται ρήξη. Ο όρος "ομηρία" είναι μια λέξη που και στον διεθνή Τύπο χρησιμοποιείται. Το θέμα είναι ότι ανεξαρτήτως της λέξης που χρησιμοποιεί ο καθένας η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε κοινή πορεία και σε κοινή προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί λύση. "Διαφωνίες" ενδεχομένως να υπάρχουν, αυτό όμως που καθορίζει την προσπάθεια της συγκυβέρνησης είναι η κοινή πορεία και το μέτωπο απέναντι στα θέματα της οικονομίας. Αυτή είναι η βασική μας κοινή συμφωνία. Ως προς την κυβερνητική συνοχή, δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Δεν νομίζω να φύγει ο κ. Καμμένος από την κυβέρνηση».  

Επαφές Μαξίμου με επιχειρηματίες  

«Αυτή η κυβέρνηση κάνει συναντήσεις μέρα μεσημέρι» απάντησε ο κ. Τζανακόπουλος στο θέμα των συναντήσεων με συγκεκριμένους επιχειρηματίες, μετά και το δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» για συνάντηση των κ.κ. Σαββίδη και Μελισσανίδη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. Ξεκαθάρισε δε ότι «δεν υπάρχουν προνομιακές σχέσεις της κυβέρνησης με κανέναν επιχειρηματία».    

Κίνημα Αλλαγής

Για το ενδεχόμενο να είναι συνομιλητής της κυβέρνησης το Κίνημα Αλλαγής ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε: «Υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις που πρέπει να καλυφθούν. Το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να αποφασίσει να κάνει την αυτοκριτική του και να διαχωρίσει τις θέσεις του από την απόλυτη ταύτιση που είχαν με την κυβέρνηση Σαμαρά». Διαχώρισε ωστόσο τη θέση του κ. Θεοδωράκη σημειώνοντας ότι υπό προϋποθέσεις «υπάρχει η δυνατότητα ενός πολιτικού διαλόγου», συμπλήρωσε ωστόσο ότι «προς το παρόν, αλλά και στο μέλλον έχουμε συνεργασία με τον κ. Καμμένο».