Αποστάσεις διατηρεί τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο ο αµερικανικός παράγων σχετικά µε τις εντυπωσιακές εξελίξεις που υπάρχουν µετά την ατυχή κατάληξη του ποδοσφαιρικού αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ την προηγούµενη Κυριακή, µε επίκεντρο τον επιχειρηµατία και ιδιοκτήτη της οµάδας της Θεσσαλονίκης κ. Ιβάν Σαββίδη.

Παρά το γεγονός ότι το όλο ζήτηµα διατηρείται για πολλές ηµέρες στην πρώτη γραµµή της επικαιρότητας -ενώ τα επεισόδια που δηµιούργησε ο «οπλοφόρος» Ιβάν Σαββίδης καταλήγουν «συµπαντικά» για το ελληνικό πρωτάθληµα και για το πλαίσιο που θα καθορισθεί και µε εµπλοκή της FIFA για τη διαµόρφωση της πραγµατικότητας µέσα από την οποία θα αποφασιστεί η άρση της αναστολής των αγώνων-, για τους εκπροσώπους της αµερικανικής διπλωµατίας στη χώρα µας η όλη εξέλιξη χαρακτηρίζεται ελληνικό «εσωτερικό ζήτηµα».

Άρα, δεν είναι επιθυµητή καµία εµπλοκή. Σε απολύτως ανεπίσηµο επίπεδο και µάλλον ως «κοινωνιολογικού» χαρακτήρα σχόλιο σηµειώνεται ότι οι ανταγωνισµοί µεταξύ των επιχειρηµατικών οµίλων που έχουν στην ιδιοκτησία τους ποδοσφαιρικές οµάδες δεν θα ήταν σωστό να περνούν κάποιο όριο, µε αποτέλεσµα να ενισχύονται ο φανατισµός και η επιθετικότητα µεταξύ των οπαδών των οµάδων αυτών. Πολύ περισσότερο όταν δεσπόζουν στα social media αναρτήσεις φερόµενων ως οπαδών διαφόρων οµάδων που διεκδικούν το πρωτάθληµα, µε τοποθετήσεις και προτροπές που καλλιεργούν τον διχασµό µεταξύ του ελληνικού Βορρά και του ελληνικού Νότου.

ΑΠΟΛΗΞΕΙΣ

Κατά τα άλλα, οι πολλές επιπλοκές που προκλήθηκαν από τα επεισόδια στην Τούµπα µε πρωταγωνιστή τον κ. Σαββίδη, τόσο για την παρουσία του επιχειρηµατικού οµίλου στην Ελλάδα και τη δραστηριοποίησή του όχι µόνον στον χώρο του ποδοσφαίρου -που για τους διεθνείς παρατηρητές στην Ελλάδα λογίζεται ως µορφή πολιτικής επιρροής- αλλά και στα µίντια ή την αξιοποίηση κρατικών υποδοµών της χώρας, όπως ο Λιµένας Θεσσαλονίκης ή η καπνοβιοµηχανία ΣΕΚΑΠ, αντιµετωπίζονται µε εύλογο ενδιαφέρον. Επίσης, το ποιες θα είναι οι πολιτικές απολήξεις της υπόθεσης σε σχέση µε την εκλεκτική σχέση που είχαν µε τον επιχειρηµατία κυβερνητικοί κύκλοι, µε ιδιαίτερη έµφαση στους «πόλους» του υπουργού Αµυνας Π. Καµµένου και του «παρασυρόµενου» από αυτόν υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά.

∆εν θα πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι ο αµερικανικός παράγων παρακολουθούσε αρχικά τη δραστηριότητα του επιχειρηµατία Σαββίδη όχι µόνο για τη διείσδυσή του στη σηµαντική γεωπολιτικά «συµµαχική» Ελλάδα, αλλά και σε σχέση µε την περίφηµη υπόθεση των εµπλοκών του οµογενούς και συµβούλου στην προεκλογική εκστρατεία Τραµπ Γ. Παπαδόπουλου. Οι επαφές και οι σχέσεις του οποίου, όχι µόνο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα, την Κύπρο ή άλλες µεσογειακές χώρες, µε πολιτικούς και επιχειρηµατικούς παράγοντες είχαν µπει στο «µικροσκόπιο» των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ.

Στο πεδίο αυτό, αξίζει να γίνει µνεία στην παρουσία του επιχειρηµατία Σαββίδη σε εκδηλώσεις οµογενών αµέσως µετά την εκλογή Τραµπ στην Ουάσινγκτον.  

ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ

Για να επανέλθουµε στο παρόν, επιχειρώντας τα «Π» να αποτυπώσουν την ατµόσφαιρα στην αµερικανική διπλωµατική αποστολή στη χώρα µας και µιλώντας µε πρόσωπα που έχουν µεγάλη εµπειρία στο συγκεκριµένο περιβάλλον για τις τελευταίες εξελίξεις µε επίκεντρο τον κ. Ιβάν Σαββίδη, κατέγραψαν ένα κλίµα ικανοποίησης. Ειδικά για το γεγονός ότι ο πρέσβης Τζ. Πάιατ επέλεξε, αλλά και οι αξιωµατούχοι της πρεσβείας ακολούθησαν όλο το προηγούµενο διάστηµα για τη δραστηριότητα Σαββίδη, «δηµόσια διπλωµατία» και όχι πλέγµα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και πιέσεων για τον περιορισµό της εµπλοκής του στην ελληνική πραγµατικότητα και προοπτική.

Έτσι, σήµερα, που σύµφωνα µε αναφορά από πρόσωπα του συγγενικού του περιβάλλοντος ο κ. Σαββίδης καταφεύγει στη Ρωσία και βρίσκεται υπό καθεστώς ελέγχου από την αθλητική δικαιοσύνη και τις ευρωπαϊκές δοµές του ποδοσφαίρου ή σε συνθήκες «απορρύθµισης» για το γκρουπ των µίντια που ελέγχει, ουδεµία εµπλοκή θα µπορούσε να αποδοθεί στην αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.  

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 17 Μαρτίου 2018