Τρία χρόνια φαγούρα: Το χρονικό των διαφωνιών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Οι φορές που διαφώνησαν, οι βολικές «απουσίες» και τα άκομψα «αδειάσματα».
Μπορεί ο Πάνος Καμμένος και ο Αλέξης Τσίπρας να σφράγιζαν εντός ολίγων ωρών την κυβερνητική συνεργασία, τόσο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 όσο και του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλον, όμως, με το «καλημέρα» άρχισαν οι διαφωνίες. Και σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας προκειμένου να διαλύσουν (;) τα σύννεφα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης χρειάζεται να περάσουν μήνες επαφών μεταξύ κορυφαίων στελεχών κομμάτων έως ότου προκύψει «λευκός καπνός» κυβερνητικού σχήματος. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα έρχεται από τη Γερμανία, όταν τα επιτελεία της Μέρκελ και του Σουλτς συζητούσαν επί επτά σχεδόν μήνες μέχρι να ανακοινωθεί η τελική συμφωνία. Εβδομάδες ή και μήνες συνομιλιών πέρασαν έως ότου ανακοινωθούν οι κυβερνήσεις στην Ολλανδία και τη Βρετανία, ενώ στην Ιταλία, όπου έγιναν εκλογές πριν από 10 μέρες, οι επαφές δεν έχουν καν ξεκινήσει.
Το πρώτο σύννεφο στη σχέση των δύο εταίρων ήρθε τον Δεκέμβριο του 2015, όταν η Βουλή ψήφισε το Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών. Ο νόμος εγκρίθηκε με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, της Ένωσης Κεντρώων. Οι ΑΝΕΛ διχάστηκαν, με πέντε βουλευτές να καταψηφίζουν, 3 να υπερψηφίζουν και τον Πάνο Καμμένο να... απουσιάζει.
Ακολούθησε τον Σεπτέμβριο του 2016 η υπόθεση με το μάθημα των Θρησκευτικών. Εκεί οι αναταράξεις ήταν ισχυρότερες, αφού το θέμα τελικά «έφαγε» και τον τότε υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη. Ο κ. Καμμένος είχε επαφές με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος μάλιστα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Αλ. Παπαχελά εμμέσως ανέφερε ότι ο Πάνος Καμμένος τού είπε «μπορώ και να ρίξω την κυβέρνηση».
Τελικά, η κυβέρνηση δεν έπεσε. Αυτό που έπεσε ήταν οι τόνοι, αφού Τσίπρας - Καμμένος και Ιερώνυμος συμφώνησαν ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του μαθήματος των Θρησκευτικών και ότι όλα θα λυθούν με διάλογο.
Το επίμαχο άρθρο 3 στο νομοσχέδιο για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου στους ανήλικους από τα 15 ήταν η επόμενη δοκιμασία, τον Οκτώβριο του 2017. Ωστόσο, η συγκεκριμένη δοκιμασία δίχασε όλα τα κόμματα και τελικά πέρασε με 148 ψήφους. Διαρροές υπήρξαν και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν με μοναδική έκπληξη τον Κώστα Ζουράρι, που ψήφισε υπέρ.
Είχε προηγηθεί η δήλωση-συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στην ΕΡΤ (Αύγουστος 2017), στην οποία -περιγράφοντας τη μεταμνημονιακή Ελλάδα- τόνισε ότι «δεν θα είναι χώρα των Ταλιμπάν της ορθοδοξίας», τοποθέτηση που επίσης ενόχλησε τον Πάνο Καμμένο. Πάντως, τότε ο υπουργός Άμυνας αρκέστηκε σε ένα tweet: «Οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής μας βρίσκουν απόλυτα αντίθετους όπως και την μεγάλη πλειοψηφία των Ορθόδοξων Ελλήνων».
Ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ είχαν ενοχληθεί και από το «λεκτικό ατόπημα» Μουζάλα, ο οποίος αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία». Τότε, οι ΑΝΕΛ ξεκαθάρισαν ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής πρέπει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Ο Μουζάλας έδωσε εξηγήσεις, δεν κρίθηκαν επαρκείς από τον υπουργό Άμυνας, αλλά ο Πάνος Καμμένος δεν έφυγε από την κυβέρνηση...
Ασφαλώς το θέμα των Σκοπίων είναι η μεγάλη δοκιμασία για τους Τσίπρα - Καμμένο. Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει μεν εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, όμως ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν δέχεται λύση με το όνομα «Μακεδονία» για τη γειτονική χώρα. Τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα έγιναν η αιτία να «απασφαλίσει» και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, βάζοντας κατ' αρχάς στο στόχαστρό του τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Μείζον ζήτημα έχει προκύψει και με την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Ο υπουργός Άμυνας μιλά για «ομήρους», ο Φώτης Κουβέλης (αναπληρωτής του) χαρακτηρίζει αυτές τις δηλώσεις «υπέρμετρο λόγο». Το συγκεκριμένο ζήτημα θα έχει συνέχεια, αφού έρχεται προσεχώς στη Βουλή το προσχέδιο του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά με τις προτάσεις της Αθήνας για τυχόν λύση.
Κερασάκι στην τούρτα, η υπόθεση Σαββίδη. Μπορεί η κυβέρνηση να κρατά αποστάσεις από τον εκλεκτό της, μπορεί ο Δημήτρης Τζανακόπουλος να δηλώνει ότι το Μαξίμου δεν έχει σχέσεις με κανέναν επιχειρηματία και ότι η περίφημη εξυγίανση στο ποδόσφαιρο θα συνεχιστεί, ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος παραμένει σιωπηλός. Ο βουλευτής του Θανάσης Παπαχριστόπουλος δεν διστάζει να πει δημόσια: «Ναι, η κυβέρνηση είχε σχέσεις με τον Σαββίδη».