Προσωπικές ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το σκάνδαλο Novartis και όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες ημέρες επέρριψε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Με αφορμή την επίθεση που εξαπέλυσε νωρίτερα σήμερα με συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος κατηγόρησε τόσο την κυβέρνηση όσο και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε «ο κ. Γεωργιάδη βρίσκεται σε δεινή θέση καθώς έχει κατάρρευση η τοποθέτηση του περί σκευωρίας». Επιπροσθέτως ο υπουργός Επικράτειας χαρακτήρισε ακατάληπτα όσα λέει ο κ. Γεωργιάδης σε βάρος του κ. Πολάκη και άλλων υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης ενώ καταλήγοντας σχολίασε δηκτικά «δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα άλλο από να τον παραδώσουμε στη χλεύη των Ελλήνων πολιτών που παρακολουθούν τα εν λόγω παραληρήματά του στη δημόσια σφαίρα».

Σε ερώτηση για πιθανή αποχώρηση της ΝΔ από την προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Novartis ο κ. Τζανακόπουλος επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί εφόσον συμβεί μια τέτοια ενέργεια. Ωστόσο σημείωσε ότι από την αρχή που είδε το φως της δημοσιότητας η συγκεκριμένη υπόθεση η ΝΔ τοποθετήθηκε όχι σαν να επιθυμεί τη διαλεύκανση της αλλά σαν να επιδιώκει τη συγκάλυψη της, προσθέτοντας πως μια τέτοια κίνηση θα επιβεβαιώσει αυτή την εκτίμηση.

Στην ουσία των εργασιών της προκαταρκτικής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η επιτροπή «θα καλέσει τους δέκα φερόμενους ως εμπλεκόμενους και θα απαντήσει στα νομικά θέματα που έχουν τεθεί αναφορικά με την αρμοδιότητα της και σε σχέση με την τακτική Δικαιοσύνη».

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς και τις τηλεφωνικές παρεμβάσεις προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, όσο και από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως η κυβέρνηση θεωρεί το ζήτημα διμερές, δηλαδή ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, δεν ζήτησε την παρέμβαση άλλων κρατών όποτε δεν μπορεί να γνωρίζει το περιεχόμενο της συνομιλίας της κ. Μερκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο. Ανέφερε πάντως πως έχει γίνει γνωστό ότι η κ. Μέρκελ έθεσε το ζήτημα της κράτησης των δυο αξιωματικών.

Σε ερώτηση για το εάν οι δυο αξιωματικοί έχουν μεταχθεί στο δικαστήριο, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Έλληνα πρεσβευτή δεν έχει γίνει καμία μεταγωγή και οι δυο αξιωματικοί παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές Ανδιανούπολης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα και βρισκόμαστε εν αναμονή της σύνταξης του κατηγορητήριου. Επανέλαβε δε πως το ζήτημα παραμένει διμερές και ότι η προσπάθεια είναι να λυθεί το θέμα να λυθεί ανάμεσα στις δυο χώρες, ενώ όπως είπε το εάν θα αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα εξαρτηθεί και από τις θέσεις της Τουρκίας.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μάλιστα σημείωσε πως στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Άμυνας Πανό Καμμένο θα εξεταστούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις και θα συζητηθούν οι επόμενες πρωτοβουλίες.

Ο υπουργός Επικράτειας ρωτήθηκε για τις σχέσεις των δυο κομμάτων της συγκυβέρνησης και επανέλαβε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχουν άριστες σχέσεις, ενώ για το ζήτημα των δυο αξιωματικών είπε πως η επικοινωνία τους είναι τακτική. «Θα έλεγα ότι έχουν συναντηθεί πολλές φορές και η επικοινωνία τους είναι καθημερινή» σημείωσε.

Μάλιστα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος για τα δημοσιεύματα που θέλουν να υπάρχουν σύννεφα στις σχέσεις των δυο κομμάτων είπε μεταξύ άλλων «δεν θεωρούμε αρνητικό να υπάρχει διάλογος ανάμεσα σε δυο πολιτικά κόμματα που έχουν διαφορετικές τοποθετήσεις αρκεί αυτός ο διάλογος να μην γίνεται για τη δημιουργία εντυπώσεων». Και προσέθεσε πως τα δημοσιεύματα πως δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να μεταφέρουν τους ευσεβείς πόθους της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές. Επ΄ αυτού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως ήδη ο κ. Μητσοτάκης υποχρεώθηκε -από το Κατάρ- να πάρει πίσω όσα υποστήριζε περί κατάρρευσης της οικονομίας, για να προσθέσει πως στο προσεχές διάστημα η ΝΔ θα προβλέψει και άλλους λόγους για την κατάρρευση της κυβέρνηση και τις πρόωρες εκλογές- θυμίζει εσχατολόγους (στη Νέα Υόρκη) που προβλέπουν κάθε δεκαπέντε μέρες τη συντέλεια του κόσμου και στο τέλος οδηγούνται σε αυτοκτονίες, όπως είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σε ερώτηση για την επιστολή που έφτασε στη Βουλή από παμμακεδονικές οργανώσεις και απειλούν τους βουλευτές στην περίπτωση που συμφωνηθεί το όνομα Μακεδονία για την ΠΓΔΜ, ο υπουργός Επικράτειας καταδίκασε την πράξη και την χαρακτήρισε απαράδεκτη. «Τοποθέτηση που εμπεριέχει απειλές είναι ανάξια πολιτικού σχολιασμού. Είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να επιληφθεί η Δικαιοσυνη» δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Για τις εξελίξεις με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με αιχμή την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, την Πέμπτη, στη γείτονα και το επικείμενο ραντεβού με τον Μάθιου Νιμιτς, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για συνθέτη ονομασία έναντι όλων και αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Ο υπουργός Επικράτειας τόνισε πως εξετάζεται μέρος διατάξεων που εμπεριέχονται στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και αφορούν σε αλυτρωτικές βλέψεις, και αυτό ακριβώς συζητείται. Προσέθεσε πως η κυβέρνηση αναμένει να σημειωθούν βήματα προόδου και τα σχόλια και τις παρατηρήσεις της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, επί του σχεδίου που έχει αποσταλεί από την Ελλάδα.

Σε ερώτηση για το εάν ο Πάνος Καμμένος γνωρίζει το σχέδιο που έχει σταλεί στην ΠΓΔΜ, ο υπουργός Επικρατείας είπε «ο κ. Καμμενος ενημερώνεται για τις εξελίξεις, έχει λάβει γνώση της διαπραγμάτευσης, έχει εκφράσει μια πολιτική θέση η οποία είναι γνωστή, ωστόσο –τόνισε- να περιμένουμε μέχρι να φτάσουμε στη τελική συμφωνία».

Για το εάν η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία στην πρόταση για το ονοματολογικό, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως «εφόσον υπάρξει συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση θα ανακοινώσει, στον χρόνο που πρέπει, τον τρόπο που θα κατατεθεί η πρόταση στο ελληνικό Κοινοβούλιο»

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το σχόλιο του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα ότι αποσιωπήθηκε η συγχρηματοδότηση από την ΕΕ, ο υπουργός Επικράτειας τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία τόνισε με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τη συγχρηματοδότηση του έργου, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της ΕΕ σε αυτό. Από εκεί και πέρα ο κ. Σχοινάς θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός και να διαβάζει καλύτερα τις ομιλίες τις οποίες στη συνέχεια σχολιάζει και μάλιστα μέσω twitter».