Στα Σκόπια την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, την αντιπολίτευση και αλβανικά κόμματα, ώστε να συνεχιστουν οι συνομιλίες με σκοπό την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος. Ήδη έχει αποσταλεί το ελληνικό σχέδιο συμφωνίας και αναμένονται τοποθετήσεις από τη γείτονα χώρα. Όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, θα υπάρξει και νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ στις 30 Μαρτίου στη Βιέννη με τον κ. Νίμιτς.

Η πιο βασική επιλογή που φέρεται να δέχεται η ελληνική πλευρά είναι φυσικά το όνομα «Gorna Makedonija», ενώ τα συνολικά τα πέντε ονόματα σύμφωνα με τις τελευταίες εισηγήσεις που είχαν γίνει είναι:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ είπε ότι τα Σκόπια έχουν δώσει στην Αθήνα τις δικές τους προτάσεις. Ο Ντιμιτρόφ πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δύο χωρών, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Στη σχετική δήλωση που έκανε, πάντως, δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το πού κινείται η χώρα του σχετικά με το όνομα: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν σκοπός είναι να βρεθεί μία βιώσιμη και αξιοπρεπής λύση για την υπέρβαση της διαφοράς σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, η οποία θα περιέχει σαφή διαχωρισμό μεταξύ της χώρας μας, της "Μακεδονίας", και της περιοχής της ελληνικής Μακεδονίας, τότε αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί» σημείωσε.