Αποστολή στις Βρυξέλλες: Κώστας Παπαχλιμίντζος

Το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ της Κύπρου έθεσε «μετ'επιτάσεως», όπως τόνισε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) την Πέμπτη. Όπως δήλωσε σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχει μια συνολική κατανόηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ζητήματα που θέτει η Ελλάδα και η Κύπρος, η οποία, υπογράμμισε, καλό θα είναι να αποτυπωθεί στη Σύνοδο της Βάρνας.


«Επιμένω στο ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών» είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι ένα μεθοριακό επεισόδιο έχει μετατραπεί σε μια κατάσταση βαθιά προβληματική, που θέτει σε κίνδυνο μια σημαντική κατάκτηση των τελευταίων δεκαετιών, που είναι η αμοιβαία προσέγγιση μεταξύ των δύο λαών. «Ας αποφασίσει η κυβέρνηση αν είναι ζήτημα διμερές ήσσονος σημασίας ή αν πρέπει να κινητοποιήσουμε και άλλες δυνάμεις για να επιλυθεί» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Ζητάω ανοιχτά τη στήριξη των εταίρων μας για να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, το οποίο συμβολικά είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη σχέση μεταξύ των δύο λαών» υπογράμμισε.


Ερωτηθείς για το ζήτημα της ενδεχόμενης επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία, είπε ότι δεν θα μπει στη σχετική συζήτηση. «Τα ζητήματα πρέπει να λύνονται με διάλογο και με καλή διάθεση που πρέπει κάποια στιγμή να επιδείξει η Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά. Σε μία δήλωση με νόημα, μάλιστα, τόνισε πως «οι καλές σχέσεις που θέλουμε να έχουμε με την Τουρκία δεν πρέπει να μας οδηγούν σε παρεκκλίσεις από την ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στα ζητήματα της Ρωσίας», υπενθυμίζοντας πάντως τις «ιστορικά καλές σχέσεις» που έχουν οι δύο χώρες.


Ως προς το ζήτημα των Σκοπίων και της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτό δεν συζητήθηκε κατά τη Σύνοδο του ΕΛΚ και επανέλαβε την θέση του ότι πρέπει να υπάρξει ρητή δέσμευση από πλευράς των Σκοπίων ότι θα αλλάξει το Σύνταγμά τους και θνα προχωρήσουν σε απάλειψη κάθε αλυτρωτισμού, τονίζοντας παράλληλα ότι ο κ. Τσίπρας προσέρχεται στη διαπραγμάτευση χωρίς να έχει διαμορφώσει εθνική γραμμή και χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του κυβερνητικού εταίρου, επομένως «διαπραγματεύεται ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ διότι ο έτερος κυβερνητικός εταίρος δεν στηρίζει την προσπάθεια αυτή».