Αποστολή στις Βρυξέλλες: Χριστίνα Κοραή 

Σταθερός στη γραμμή ότι προϋπόθεση για μια συμφωνία στο Σκοπιανό πρέπει να είναι η αναθεώρηση του συντάγματός τους εμφανίστηκε για μια φορά ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Δεν ξέρω ποιοι θέλουν να βάλουν το κάρο πίσω από το άλογο» είπε χαρακτηριστικά. «Για να προχωρήσουμε πρέπει να υπάρξει ρητή δέσμευση για αλλαγή του συντάγματος των Σκοπίων. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται χωρίς εθνική γραμμή και χωρίς τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου κ. Καμμένου. Διαπραγματεύεται ως αρχηγός ΣΥΡΙΖΑ; Είναι αποκλειστικά υπεύθυνος που δεν υπάρχει σήμερα ένα αρραγές εθνικό μέτωπο».

Παρέμβαση ΕΛΚ για στρατιωτικούς

Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ μια διεθνούς παρέμβασης για τους Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές. Πρότεινε στο ΕΛΚ να στηρίξει την απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών σε ένδειξη καλής θέλησης πριν τη Διάσκεψη της Βάρνας για την Τουρκία, κάτι που έγινε απολύτως αποδεκτό. Το ΕΛΚ ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του: «Η Τουρκία πρέπει επίσης να ανοίξει διάλογο με την Ελλάδα ώστε να επιτραπεί η άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτών που συνελήφθησαν την 1 Μαρτίου. Το ΕΛΚ εκφράζει την αλληλεγγύη του και στέκεται δεσμευμένο και ενωμένο στη στήριξη της Κύπρου και της Ελλάδας μπροστά στις αυξανόμενες τουρκικές επιθετικές ενέργειες οι οποίες υπονομεύουν την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Η Σύνοδος Ε.Ε. - Τουρκίας στη Βάρνα υπό τη βουλγαρική προεδρία είναι μία ευκαιρία για την Τουρκία να προχωρήσει πέρα από την υπάρχουσα κατάσταση και να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις χώρες της περιοχής».

«Ζητήματα τουρκικής προκλητικότητας θέτουν και η Ε.Ε. και η Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή στη στάση της Τουρκίας που να αποτυπωθεί στη Βάρνα» συνέχισε. «Η κράτηση των δυο στρατιωτικών είναι μεγάλης σημασίας ζήτημα και είναι βαθιά προβληματική αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας για τις σχέσεις των δύο χωρών. Θέτει σε κίνδυνο την αμοιβαία προσέγγιση των δύο λαών».

Σε ερώτηση των «Παραπολιτικών» αν θα έπρεπε ο κ. Τσίπρας να θέσει το θέμα των δύο στρατιωτικών στον Πούτιν με τον οποίο συνομίλησε χθες και γενικά να ζητήσει διεθνείς παρεμβάσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: « Ο κ. Τσίπρας ας αποφασίσει επιτέλους εάν είναι το θέμα των δυο στρατιωτικών διμερές η εάν πρέπει να κινητοποιήσουμε και άλλες δυνάμεις. Στην αρχή επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, μετά είπε ότι είναι ένα σύνηθες επεισόδιο μεταξύ δύο χωρών. Εγώ ζητάω ανοιχτά τη στήριξη των εταίρων για να επιλυθεί αυτό το ζήτημα κάτι που θα βοηθούσε να μπουν σε ένα πιο υγιές πλαίσιο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επιθυμία και ευχή είναι να μη δούμε καμία περαιτέρω κλιμάκωση. Δεν συμφέρει κανέναν, ούτε την Τουρκία». Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν μπαίνει σε συζήτηση για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και τόνισε ότι θα ήταν καλό να λυθεί το θέμα με διάλογο και καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές.

«Βρώμικο ψέμα»

Το «νέο βρώμικο ψέμα» της κυβέρνησης Τσίπρα χαρακτήρισε την «καθαρή έξοδο από το μνημόνιο». Όσο υπάρχουν τα μέτρα για το 2019 και το 2020 με περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου στα 5.600 και η δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 δεν υπάρχει καθαρή εξοδος, όπως εξήγησε.

«Ας τα πάρει πίσω τα μέτρα η κυβέρνηση!» είπε. «Η μόνη πραγματικότητα είναι η λήξη του τρίτου προγράμματος. Το τίμημα της μεγάλης ζημιάς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα εξακολουθεί να μας συνοδεύει ακόμη και όταν θα έχουν φύγει».

Εκλογές γρήγορα

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι «η ευθύνη για το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου βαραίνει τον Τσίπρα». «Γυρνάω σε όλη την Ελλάδα, προχθές μίλησα με νέους» είπε. «Κανείς δεν με ρωτάει για την Novartis» συνέχισε. «Όταν η κυβέρνηση επιμένει στη σκανδαλολογία κι εμείς θα αντιδράσουμε. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια».

Ο ίδιος δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε θα γίνουν εκλογές. «Μπορεί το 2018 να είναι εκλογική χρονιά» είπε. «Ελπίζω να γίνουν γρήγορα εκλογές. Όποτε και αν γίνουν, πιστεύω ότι οι πολίτες θα καταδικάσουν τον Τσίπρα και θα στηρίξουν εμφατικά τη δική μας πρόταση. Θα μας πιστέψουν ότι έχουμε τη βούληση να βγάλουμε τη χώρα από την ύφεση και την αναξιοπρέπεια. Η ΝΔ είναι το αισιόδοξο μέλλον της χώρας».